Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Spisovatelky Zuzana, Alena a Pavla se představí v Šumperku

04. prosince 2018 - 19:32

Zpět na seznam článků

V prvním Kabaret Bukowski

Spisovatelky Zuzana, Alena a Pavla se představí v Šumperku

Spisovatelky Zuzana, Alena a Pavla se představí v Šumperku zdroj foto: R. Auer

Literární vinárna Bukowski v Šumperku na Starobranské ulici nedávno oslavila první rok své existence.

Během něj už v ní proběhlo více než dvacet komorních akcí, čtení a setkání se spisovateli. „Před nedávnem se uvolnil větší prostor hned vedle vinárny, který se provozovatelé Bukowskeho rozhodli nepravidelně využívat na větší komponované večery. Nazvali je Kabaret Bukowski, v rámci večera se literatura potká s jinými obory, hudbou či filmem či výtvarným uměním,“ přiblížil Radek Auer.

První Kabaret Bukowski proběhne ve čtvrtek 6. prosince od devatenácti hodin a představí se na něm hned tři spisovatelky. „Před nedávnem rozčeřil literární vody román Johana, na kterém se podílely Zuzana Dostálová, Pavla Horáková a Alena Scheinostová. Román o lidské zranitelnosti i síle, křehkosti vztahů a chybách, které opakujeme a kterým se nedokážeme vyhnout, společně napsaly prostřednictvím facebooku formou štafetového psaní. Přesto nebo možná proto působí velmi celistvě a získal si velkou přízeň recenzentů,“ dodává Auer.

Kromě Johany však autorky představí i svou individuální tvorbu. Pavla Horáková nedávno vydala román Teorie podivnosti, který Šumperáky jistě zaujme tím, že v něm cituje zprávy z černé kroniky právě ze Šumperska. Město si vybrala, aniž by jej předtím kdykoliv navštívila. Kromě toho je také autorkou úspěšné dětské série o Hrobařících. Právě v těchto dnech také na pulty knihkupectví dorazila novinka Zuzany Dostálové Hodinky od Ašera.

O hudební složku Mezi čtením a vyprávěním autorek se postará spolek Kytara Šumperk.

Knihy všech autorek budou na místě v prodeji. Vstupné 70 korun.

Zuzana Dostálová (*1976), violoncellistka a spisovatelka, dcera spisovatele, scenáristy a režiséra Zeno Dostála. Vystudovala konzervatoř v Praze a Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor violoncello. V roce 2014 založila na facebooku projekt Povídky ze zdi, jehož podstatou je štafetové psaní povídek a jiných literárních útvarů. Za rok a půl společné práce spolu se spisovateli, novináři a dalšími přišlo na svět 45 textů. V rámci Povídek ze zdi autorka zároveň pořádá pravidelné veřejné čtení, které doprovází na violoncello. Kromě beletrie se věnuje psaní hudebních textů a fejetonů. V roce 2016 vyšla její prvotina Proč všichni odcházejí (Togga). V roce 2018 štafetový román Johana (Paseka) a novela Hodinky od Ašera (Paseka).

Pavla Horáková (* 1974 Plzeň) je česká spisovatelka a překladatelka. Vystudovala překladatelství a tlumočnictví a serbistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Od roku 1997 překládá ze srbštiny a angličtiny (např. knihy Kurta Vonneguta). V roce 2000 obdržela Tvůrčí odměnu Obce překladatelů za překlad knihy Tamy Janowitzové Otroci New Yorku.V letech 2001–2007 pracovala jako redaktorka anglického vysílání Českého rozhlasu 7. Mezi lety 2004–2010 působila jako překladatelka pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, doposud pracuje jako redaktorka festivalového magazínu. Připravuje pořady pro Český rozhlas Vltava. Vydala knihy Tajemství Hrobaříků (2010), Hrobaříci v podzámčí (2011), Hrobaříci a Hrobaři (2012), Přišel befel od císaře pána: polní pošta – příběhy Čechů za první světové války (2015), Johana (2018) a Teorie podivnosti (2018)

Alena Scheinostová (* 1977, Praha) je česká novinářka, publicistka, překladatelka a literární teoretička. Vystudovala bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Během studia se začala učit romštinu a zabývat romskou literaturou, které se věnovala i ve své diplomové práci. Z ní vycházela i její první publikace Romipen: literaturou k moderní identitě o romském písemnictví v Česku s důrazem na tvorbu Ilony Ferkové ve vztahu k celosvětové emancipační snaze Romů. Romskou literaturou se zabývá jako překladatelka, editorka a recenzentka. Od roku 2009 pracuje jako redaktorka v Katolickém týdeníku a přispívá do dalších periodik. Jako novinářka se zaměřuje na témata rodiny, náboženství, společnosti, menšin, lidských práv a umění. Společně s Vojtěchem Bílým napsala knihu Když padají manga: dobrovolníkem uprostřed válečného konfliktu o jeho pobytu na misii ve Středoafrické republice, během kterého vypukla občanská válka. S Pavlou Horákovou a Zuzanou Dostálovou napsaly knihu Johana, která vyšla v dubnu 2018.

Autor: red., R. Auer

Fotogalerie

Spisovatelky Zuzana, Alena a Pavla se představí v Šumperku    zdroj foto: R. Auer

Další články z rubriky

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

Muž, který tančil v ohni

Muž, který tančil v ohni

Setkání s Josefem Formánkem

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.