Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 20 / 11 - Oblačno

Srážka dvou ultralightů u Dlouhé Loučky

28. srpna 2016 - 17:15

Zpět na seznam článků

Nehoda s tragickými následky

Srážka dvou ultralightů u Dlouhé Loučky

LDN u obce Dlouhá Loučka zdroj foto: PČR

Smrtí pilota, zraněním dalších dvou účastníků kolize skončila v sobotu 27. srpna letecká dopravní nehoda na Olomoucku.

Ke srážce dvou ultralightů došlo deset minut před devatenáctou hodinou u Dlouhé Loučky. Stroje se srazily z dosud přesně nezjištěných příčin nad polem mezi obcí Dlouhá Loučka a místní částí Plinkout. „Nehodu oznámil pilot třetího letounu, který letěl společně s havarovanými stroji. Po střetu obě letadla havarovala do pole,“ informoval tiskový mluvčí policie Olomouckého kraje František Kořínek.

LDN u obce Dlouhá Loučka zdroj foto: PČR

K události ihned vzlétl vrtulník s posádkou letecké záchranné služby z Olomouce a taktéž vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci výjezdového stanoviště ve Šternberku. „Na místě byly nalezeny tři zraněné osoby. V jednom z havarovaných ultralightů bezprostředně po pádu zahynul pilot stroje. Při nouzovém přistání druhého z letadel došlo ke zranění dvou mužů,“ uvedl tiskový mluvčí krajských záchranářů Zdeněk Hošák.

LDN u obce Dlouhá Loučka zdroj foto: HZS Olk.

„Při neštěstí zemřel pětašedesátiletý pilot letadla značky VIA. Dvoučlenná posádka druhého letounu značky Eurostar, tvořená muži ve věku šedesát a osmašedesát let, byla se zraněními transportována do nemocnice,“ sdělil František Kořínek. „U obou pacientů došlo k vážným poraněním oblasti páteře. Po ošetření byli přepraveni k navazující péči na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci,“ informoval Zdeněk Hošák.

LDN u obce Dlouhá Loučka zdroj foto: HZS Olk.

Při tragické uádlosti zasahovaly také dvě jednotky hasičů. „Po svém příjezdu asistovaly při vyproštění zraněných osob a vypomohly přivolaným posádkám zdravotnické záchranné služby při jejich ošetření i přenosu k následným transportům,“ uvedl mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Hasiči provedli nutná bezpečnostní opatření a zabezpečení pro případ vzniku požáru a v následujícím čase místo události nasvětlovali při šetření policií. V místě havárie zasahovali kromě složek IZS také inspektoři Letecké amatérské asociace České republiky, Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod a České inspekce životního prostředí. „Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 4 miliony korun. Příčiny, okolnosti i míra zavinění letecké nehody budou předmětem dalšího šetření,“ uvedl policejní mluvčí.

Autor: red., pis, zdroj foto: PČR, HZS Olk

Fotogalerie

LDN u obce Dlouhá Loučka                zdroj foto: PČR

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.