Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Státní veterinární správa na Moravě odhalila zásilky problematického masa

15. února 2019 - 10:23

Zpět na seznam článků

Více než tři sta kilogramů

Státní veterinární správa na Moravě odhalila zásilky problematického masa

Státní veterinární správa na Moravě odhalila zásilky problematického masa zdroj foto: SVS

Státní veterinární správa v posledních dnech na dvou místech na Moravě zachytila celkem tři sta dvacet kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa.

V prvním případě veterinární inspektoři v Olomouckém kraji při společné kontrole na silnici s celníky zastavili dodávku s polskou SPZ. „V ní řidič přepravoval dvě stě čtyřicet kilogramů označeného drůbežího masa od polského výrobce a dalších dvacet kilogramů vepřového masa bez jakéhokoliv označení a průvodního dokladu. Vnitřní plocha vozidla naprosto nesplňovala požadavky na přepravu potravin živočišného původu. Podlaha  i stěny přepravního prostoru byla špinavé, rezavé dveře neměly krytí a v celém prostoru byl cítit intenzivní zápach,“ uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Státní veterinární správa na Moravě odhalila zásilky problematického masa zdroj foto: SVS

Veterinární inspektoři maso přepravované za nevhodných podmínek, při nichž mohlo dojít k jeho kontaminaci, znehodnotili barvou a nařídili jeho neškodnou likvidaci.

Ve druhém případě zkontrolovali veterinární inspektoři na základě obdrženého podnětu asijské bistro ve Vyškově v Jihomoravském kraji. V zázemí kuchyně nalezli šedesát kilogramů chlazeného a porcovaného masa. „Maso nebylo řádně označeno a provozovatel neměl žádné doklady o jeho původu. Také v tomto případě bylo veškeré maso znehodnoceno obarvením a nařízena jeho neškodná likvidace v asanačním podniku na náklady provozovatele. To bude následně veterinárním dozorem zkontrolováno přímo u asanačního podniku,“ informoval Petr Vorlíček, který upřesnil: „Prodávající v průběhu kontroly potvrdila, že maso bylo zakoupeno od polského dodavatele, nicméně to nedoložila žádnými doklady.“

Státní veterinární správa na Moravě odhalila zásilky problematického masa zdroj foto: SVS

Zásilka navíc nebyla předem nahlášena SVS, tak, jak ukládá zákon. „Zároveň byla překročena skladovací teplota masa. Nejzávažnějším porušením zákona o potravinách bylo zjištění uvádění masa neznámého původu na trh. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o pokutě. Za uvedená porušení umožňuje zákon uložit pokutu ve výši až padesát milionů korun,“ dodal mluvčí Petr Vorlíček.

Autor: red., Petr Vorlíček, zdroj foto: SVS

Fotogalerie

Státní veterinární správa na Moravě odhalila zásilky problematického masa    zdroj foto: SVS

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.