Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Štefan Margita koncertuje v Šumperku

23. března 2019 - 10:40

Zpět na seznam článků

Významný operní pěvec zavítá v premiéře do kulturního domu

Cyklus koncertů Klasika Viva láká na dalšího výjimečného interpreta. Pozvání tentokrát přijal operní pěvec, tenorista Štefan Margita, který působil a působí v nejslavnějších operních domech světa - např. v milánské La Scale, londýnské Královské opeře v Covent Garden či v newyorské Metropolitní opeře.

Doslova celosvětový věhlas a obdiv kritiků a publika mu přinesly především role v Janáčkových operách Káťa Kabanová, Z mrtvého domu a Osud, tambourmajor v opeře Vojcek Albana Berga, kapitán Vere v opeře Benjamina Brittena Billy Budd a Bůh Ohně ve Wagnerově opeře Zlato Rýna. V současnosti je považován za jednoho z nejlepších představitelů této role na světě. V roce 2020 se pak v roli Tichona v Janáčkově Kátě Kabanové vrátí na scénu Metropolitní opery v New Yorku.

Štefan Margita zdroj foto: DK

V Margitově koncertním repertoáru se objevují především písně a árie Čajkovského, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Dvořáka, Mahlera, Bartóka a Gershwina. Mimořádně se daří i jeho tuzemským nadžánrovým albům Melancholie a X MAS, za jejichž úspěšný prodej obdržel Platinovou a Zlatou desku Supraphonu. Minulý rok v květnu Supraphon vydal třetí Margitovo nadžánrové album Mapa lásky, které je tenoristovým nečekaným výletem do světa šansonu a zdobí jej interpretovy duety s Hanou Zagorovou, Mirem Žbirkou, Zlatou Adamovskou a s Hanou Hegerovou. Margitův duet Mapa lásky s královnou českého šansonu Hanou Hegerovou je pak prvním virtuálním duetem v historii české populární hudby.

Štefana Margitu dále doprovodí soubor Moravské klavírní trio, které za dobu své existence absolvovalo stovky koncertů na významných pódiích doma i v zahraničí. Počtem nastudovaných skladeb, který zahrnuje více než pětadvacet celovečerních recitálů klasické triové literatury, se Moravské klavírní trio řadí k souborům s nejrozsáhlejším repertoárem v Evropě. Moravské klavírní trio tvoří již vyzrálé umělecké osobnosti, díky čemuž těleso dospělo k charakteristickému hudebnímu projevu - dokonalé souhře a nezaměnitelnému expresívnímu výrazu, což je vysoce hodnoceno nejen odbornou kritikou, ale setkává se i s nadšeným ohlasem široké hudební veřejnosti. O tom svědčí opakovaná pozvání k vystupování na významných koncertních pódiích.

V rámci koncertního večera, který se uskuteční 8. dubna od půl osmé večer ve Velkém sále DK Šumperk, zazní skladby takových velikánů, jakými jsou například A. Dvořák, F. Schubert či P. I. Čajkovskij. Vstupenky lze zakoupit v DK Šumperk

 
 

Autor: red.,dk - M. Horáková, zdroj foto: dk

Fotogalerie

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.