Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Šumperáci letos louskají „pohádky nejen pro dospělé“

01. listopadu 2014 - 14:27

Zpět na seznam článků

Svátek knihomolů: festival Město čte knihu zahájil!

Šumperáci letos louskají „pohádky nejen pro dospělé“

Olga Kaštická - zahájení Město čte knihu 2014 zdroj foto:K.Šeligová

Narvaná knihovna praskala ve švech. Tolik čtenářů na jednom místě Šumperk ještě nezažil. Milovníci příběhů, literatury a kultury vůbec dorazili ve čtvrtek 30. října na zahájení festivalu Město čte knihu.

Už podesáté Šumperáci budou za podzimních podvečerů společně louskat řádky jedné knihy. Letos poprvé přišly na řadu pohádky. „Dlouho jsem si přála, aby se festival věnoval právě tomuto žánru,“ pochvaluje si knihovnice Jitka Sopperová. „Nejsou to klasické pohádky, ale spíše příběhy s fantaskními prvky. Některé pobaví, jiné vykouzlí ponurou až strašidelnou atmosféru, mnohé přinášejí inspirativní myšlenky, a dokonce hluboká filozofická poselství. Kniha je zajímavá svou pestrostí a rozmanitostí,“ láká čtenáře Zdeňka Daňková, ředitelka knihovny.

Zdeněk Brož a Zdeňka Daňková foto:K.Šeligová

Sbírka nabízí 16 povídek od 13 autorů. Nescházejí mezi nimi zavedení spisovatelé jako Ludvík Vaculík a Jiří Suchý, jimž festival věnoval předchozí ročníky, nebo blízký přítel Šumperského dětského sboru Ilja Hurník. Objevují se i klasici českého humoru Alois Mikulka a Zdeněk Šmíd, ale také jména autorů, kteří se právě vyhřívají na literárním výsluní, např. Petra Braunová, Markéta Pilátová, Jaroslav Mostecký, Anna Šochová či Františka Vrbenská. Nechybějí ani tvůrci regionální a začínající. „Podtitul Pohádky nejen pro dospělé jsme měli vymyšlený mnohem dřív než vlastní název knihy, kterou jsme nakonec pojmenovali podle jedné z povídek,“ objasnila Daňková.

Kniha O kamnech na jižní točně, čerstvě vydaná štíteckým nakladatelstvím Veduta, nadchla hned na zahajovacím večeru. „Budu z ní předčítat vnoučatům!“ slibovala herečka Olga Kaštická, která s kolegou Petrem Komínkem festival odstartovala dramatizací povídky Martina Fahrnera O štěstí. Vystoupení doprovodili hudebníci Jiří Sedláček a Zdeněk Bojko. Pohádkové příběhy okouzlily také ilustrátorku Věru Kovářovou. „Nechala jsem se inspirovat poetickým i epickým vyprávěním. Trochu mě mrzí, že vzhledem k rozpočtu nemohly ilustrace vyjít v barvě, ačkoliv pohádkový svět je v našich představách pestrobarevný,“ svěřila se při autogramiádě. Tento „nedostatek“ napravilo vydání autorských pohlednic.

Věra Kovářová a Zdeňka Daňková foto:K.Šeligová

Zahájení festivalu doplnila také vernisáž výstavy grafik, které vznikly během uplynulého čtvrtstoletí pro cykly Tabu, Gemini a Via Lucis – Cesta světla. „V roce 1989 se zrodil nápad pořádat setkání se zajímavými lidmi. Přivítali jsme v Šumperku řadu mimořádných osobností a Věra Kovářová pokaždé vytvářela kresby, jež jsou plné poezie, něhy, lásky, humoru a někdy i překvapení,“ vysvětlil spoluorganizátor Petr Konupčík.

Petr Konupčík foto:K.Šeligová

Festival Město čte knihu nabízí Šumperákům až do 13. listopadu besedy, koncerty, výstavy, divadelní představení i filmový pohádkový maraton. Chybět nebudou ani čtenářské štafety a setkání s literáty i s nakladatelem. Festival navštíví školy, divadlo, kino, klášterní kostel, muzeum, Vilu Doris a také klub důchodců. Na neděli 9. listopadu je připraven happening (nejen) pro děti v kostýmech pohádkových bytostí, následovat bude vyhlášení výsledků literární soutěže Bylo nebylo.

Program naleznete ZDE.

Autor: red.,V.Krejčí

Fotogalerie

Olga Kaštická - zahájení Město čte knihu 2014  zdroj foto:K.Šeligová

Další články z rubriky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.