Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Zde je místo pro Vaši reklamu

Šumperákům, na které je město hrdé, poděkovali zastupitelé i Rychlé šípy

12. dubna 2015 - 22:56

Zpět na seznam článků

„Basketbalová babička“ vyprodala divadlo

Šumperákům, na které je město hrdé, poděkovali zastupitelé i Rychlé šípy

Ceny města Šumperka 2014 - radní Jiří Gonda a oceněná Anna Měrková foto: sumpersko.net

Ani jedno volné místo nezbylo v divadle v sobotu večer, kdy se předávaly Ceny města Šumperka. Místní stánek dramatický múz měl zaplněné hlediště i balkony.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer foto: sumpersko.net

Nejpočetnějším fan klubem, složeným převážně z mladých, dobře stavěných mužů, překvapila „basketbalová babička“ Anna Měrková, oceněná v kategorii Sport. Kromě ní diváci zatleskali také dalším vyznamenaných. Ceny města Šumperka za rok 2014 zastupitelé udělili v deseti kategoriích.

FOTOGALERIE: Ceny města Šumperka I.

Nejlepší novostavbou se stal rodinný dům Pod Vyhlídkou 42. Nízkoenergetická budova vznikla podle návrhu architekta Víta Janků, jenž dům situoval tak, aby měl krásné výhledy do zeleně.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer foto: sumpersko.net

Rekonstrukcí roku politikové prohlásili rodinný dům Bludovská 28. „Původně typizovaný objekt ze sedmdesátých let byl přestavěn jako dvougenerační s výrazně sníženými energetickými nároky,“ představil vítěznou rekonstrukci moderátor večera Lukáš Kobza a po obhlédnutí fotografií se majitelů manželů Zelených optal, jestli náhodou neberou nájemníky.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer foto: sumpersko.net

V kategorii drobného podnikání zastupitelé ocenili Sýrařskou výrobnu Dita. Firma manželů Ferancových produkuje tradičním způsobem vyráběné čerstvé sýry a má také vlastní prodejnu. Jedna z pochoutek dokonce získala titul Výrobek Olomouckého kraje 2012. „Sýry děláme šest let, podnikání se věnujeme asi polovinu této doby,“ upřesnila Dita Ferancová a její manžel Dušan prozradil, že nejvíce sýrových dobrot zkonzumuje při přípravě a balení produktů rodinné firmy.

Ceny města Šumperka 2014 - Dita a Dušan Ferancovi foto: sumpersko.net

Cenu určenou pro úspěšnou výrobní společnost převzal Eduard Matús, ředitel firmy Urdiamant. Závod se stovkou zaměstnanců, jenž se před lety vyčlenil z Prametu, se specializuje na výrobu brusných kotoučů, diamantových a vrtacích nástrojů pro stavebnictví, kamenoprůmysl a na opracovávání skla. Využívá přírodní i syntetickou diamantovou surovinu. „Udělením ceny zastupitelé ohodnotili také to, že společnost podporuje vysokoškolské vzdělávání v Šumperku,“ objasnil Bohuslav Vondruška z oddělení kultury šumperské radnice.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - cenu přebírá Eduard Matús foto: sumpersko.net

Na dotaz moderátora, jak na tom bude Urdiamant v roce 2030, ředitel Matús bez zaváhání odpověděl, že výroba vzroste oproti dnešku o sto procent. „Nesmíme si přece klást malé cíle,“ řekl Matús v nadsázce a s úsměvem.

Cenu mladých získala J&G Společnost Jakuba Glozy a Jana Šefla, žáků šumperské „Jedničky“. Aktivní deváťáci organizují zábavné akce pro děti a vydávají časopis Smíchoviny, s nímž uspěli i v celostátní soutěži. „Humor je v životě důležitý, proto chceme produkovat smích,“ vyjádřil se Gloza.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - Jakub Gloza a Jan Šefl foto: sumpersko.net

Velkou pozornost v sále vzbudila funkcionářka oddílu košíkové Anna Měrková, která dorazila v doprovodu šumperských baskeťáků. „Zabrali přes dvě řady, vyprodali divadlo,“ šuškalo se v publiku.

Že má paní Anna v sále mohutnou podporu, bylo znát také na hlasitém potlesku. „Šumperskému basketbalu se daří,“ pochvalovala si obětavá a nepostradatelná organizační pracovnice, která pečuje o dvě družstva mužů, dorostence a také o děti v přípravce. „Šumperáci jsou jediní amatéři v první lize. Zatímco cizí hráči dostávají zaplaceno, ti naši si ještě musejí uhradit oddílové příspěvky. Pracují a studují na několika místech v republice, do Šumperka pravidelně jezdí trénovat,“ přiblížila nelehké podmínky sportovců.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - Anna Měrková foto: sumpersko.net

V mládí začínala jako gymnastka, věnovala se běžeckému lyžování a v patnácti se dala jako studentka šumperské ekonomky na basketbal. „Manžel byl sportovec tělem i duší, nejen hráč, ale i trenér a funkcionář basketbalu, kterému se věnovaly také tři naše dcery. O víkendech jsem s nimi vyrážela na zápasy a pomáhala s organizací,“ popisuje život basketbalové rodiny. Na sport nezanevřela ani po manželově předčasném odchodu, jako organizační pracovnice působí už třináct let a říká, že je to činnost na celý úvazek.

Nenudí se ani v osobním životě, má čtyři vnoučata a vysloužila si také čestný titul „basketbalová babička“. Své svěřence nepovzbuzuje jen na zápasech, loni v srpnu je doprovodila i na soutěž ve vaření guláše Roztančené kotlíky. 

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer foto: sumpersko.net

Zvláštní cenu městského zastupitelstva v oblasti sportu získal mladý běžec Vojtěch Král, člen klubu orientačního běhu SK Severka Šumperk. Reprezentant v orientačním běhu vybojoval v loňském roce řadu ocenění nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Cenu za sportovce, který právě pobývá v cizině, převzal jeho bratr Václav, předseda SK Severka.

FOTOGALERIE: Ceny města Šumperka II.

V kategorii Kultura udělilo zastupitelstvo cenu Věře Kovářové, výtvarnici, jež žije v Rejcharticích, ale svou tvorbou je těsně spjata s šumperským kulturním děním. „Pro pořady Via Lucis dělá již od počátku grafické listy, které vytvářejí ojedinělý soubor dokumentů o setkání se zajímavými a výjimečnými osobnostmi kulturního a společenského života. Grafiky a litografie Věry Kovářové jsou součástí řady soukromých a veřejných sbírek,“ přiblížil výtvarnici Vondruška.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - Věra Kovářová foto: sumpersko.net

Ladnou baletní poklonou poděkovala za cenu udělenou v kategorii Vzdělávání Marie Jirmanová, učitelka tanečního oboru šumperské základní umělecké školy. „V mládí jsem se věnovala gymnastice a uvažovala jsem o tom, že se dám k cirkusu. Ale cirkusová škola byla daleko, proto jsem vyrazila na ostravskou konzervatoř studovat tanec,“ ozřejmila své profesionální počátky úspěšná pedagožka, která na místní „zušce“ pracuje už více než dvě desetiletí.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - Marie Jirmanová foto: sumpersko.net

„Za dobu svého působení vychovala řadu žáků, kteří pokračovali ve studiu na prestižních uměleckých školách a reprezentují taneční umění a město u nás i v zahraničí,“ uvedl Vondruška.

Čtrnáctiletého Tomáše Chrastinu zastupitelé ocenili za to, že pomohl zachránit život mladého muže, který havaroval při jízdě v autě. „Hráli jsme s maminkou golf na hřišti u Olomouce. Když jsem uslyšel ránu, odhodil jsem golfovou hůl a utíkal k silnici, kde jsem uviděl červenou Škodu Rapid nabouranou do stromu,“ vylíčil šumperský školák počátek dramatického zážitku.

Řidič auta ležel na volantu, statečný chlapec neváhal a vyprostil ho z vozu. Mezitím už přiběhla maminka, která začala poskytovat první pomoc. Tomáš zavolal záchranku a stále se snažil udržovat kontakt se zraněným. S maminkou mu společnými silami obvázali několik tržných ran a také ho zabalili do dek. Stres a vyčerpání na chlapce dolehly, až když záchranka odjela. „Jako jediní z přítomných jsme poskytli první pomoc. I když šlo o záchranu lidského života, nikdo se k nám nepřidal,“ podivuje se šumperský školák, který už loni v prosinci převzal cenu za Dětský čin roku 2014.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - Tomáš Chrastina foto: sumpersko.net

Uznání se mu dostalo spolu s dalšími nezletilými hrdiny na Staroměstské radnici v Praze. Největší odměnou však pro něj bylo to, že mladík, kterému s maminkou pomohli, se vyléčil, a dokonce přišel poděkovat.

Zvláštní cena šumperských zastupitelů putovala do obecně prospěšné společnosti Pomněnka. Od místostarosty Jana Přichystala ji převzaly pracovnice Pomněnky v čele s Natašou Strakošovou Vykydalovou, která výchovnou instituci už dvacet let řídí.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - ocenění převzaly pracovnice Pomněnky foto: sumpersko.net

Závěrečné ovace si vysloužil geolog Zdeněk Gába. Čerstvý držitel ocenění za Přínos městu překvapil tím, jakou poklonu Šumperku vysekl. „Kdo mě zná, ví, že jsem celý život pracoval na sto procent. Nemyslel jsem si, že něco dělám pro město, spíše pro národ a pro celé lidstvo. Ale byl jsem celou dobu v Šumperku. Toto město, přesněji řečeno místní muzeum, mi smysluplnou práci umožnilo. Strávil jsem tu čtyřicet let, a když se ohlédnu, mohu říct: Měl jsem štěstí, že jsem se dostal zrovna do Šumperka,“ překvapil introvertní vědec nečekaně emotivním vyznání, které mu vyneslo bouřlivý aplaus v sále.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer - Zdeněk Gába foto: sumpersko.net

Ceny předávali šumperští radní a zastupitelé. Na jeviště vystoupal také bývalý starosta Petr Krill či náměstek krajského hejtmana Radovan Rašťák. Geologu Gábovi osobně gratuloval současný první muž šumperské radnice Zdeněk Brož. „Jsme hrdí a pyšní na to, jak aktivní lidi ve městě máme,“ řekl a poděkoval všem oceněným.

Ceny města Šumperka 2014 - slavnostní večer foto: sumpersko.net

Na slavnostní večer dorazil také Mirek Dušín s kamarády Červenáčkem, Rychlonožkou, Jarkou Metelkou a Jindrou Hojerem. Rychlé šípy v podání Olgy Kaštické a dalších herců šumperského divadla asistovaly při předávání cen a při závěrečném fotografování oceněných zkušeně odpálily konfety. Program doprovodila vystoupení kapely Fleksible, Drum Orchestra a taneční skupiny Folí de la Fúl.

Autor: red., V. Krejčí, foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Ceny města Šumperka 2014 - radní Jiří Gonda a oceněná Anna Měrková  foto: sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.