Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Šumperk se těší přízni turistů

28. března 2017 - 09:37

Zpět na seznam článků

Navštěvované jsou prohlídkové okruhy, expozice i zajímavé kulturní akce

Šumperk se těší přízni turistů

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Bezesporu největší novinkou uplynulé turistické sezóny bylo otevření Informačního centra Šumperk ve zrekonstruovaných prostorách šumperského divadla. Informační centrum se díky své strategické poloze na Hlavní třídě v očích veřejnosti i turistů podstatně zviditelnilo. „Dokládá to narůst návštěvníků z 6 404 osob za předloňský rok na 17 949 osob od května do prosince loňského roku,“ uvedla tisková mluvčí radnice Olga Hajduková.

IC Šumperk zdroj foto: archiv šumpersko.net

Provoz IC Šumperk byl zahájen 1. května a kromě základních poskytovaných služeb, jako je podávání informací týkajících se cestovního ruchu ve městě a okolí a činnosti městského úřadu, nabízí sedm dní v týdnu svým návštěvníkům i další služby. Je to např. nabídka časopisů a jiných periodik vycházejících zdarma, sběr žádostí o proplacení měsíčních jízdenek na MHD seniorům nad 70 let, kopírování, tisk, veřejný internet atd.

graf zdroj: mus

graf zdroj: mus

 

Město rozšířilo během uplynulého roku nabídku propagačních a upomínkových předmětů o regionální produkty s certifikátem Jeseníky – originální produkt.

Pracovnice centra se zapojují do akcí pořádaných městem. Jednou z nich byl projekt s názvem Strom splněných přání – vánoční dobročinná sbírka pro opuštěné děti z Dětského centra Ostrůvek a Azylového domu pro osamělé rodiče a děti – Pontis Šumperk. Informovali jsme ZDE

Šumperk - historická budova radnice zdroj foto: archiv šumpersko.net

Turistické produkty nabízené městem navštívilo v loňském roce bezmála 14 tisíc osob, z toho například 3,9 tisíc radniční věž, 6,3 tisíce expozici Čarodějnické procesy a klášterní kostel tři tisíce osob. „Tržby ze vstupného činily 164 tisíce korun, z toho 47 tisíc utržily dohromady radniční věž a prohlídkové okruhy a 116 tisíc expozice. Nově bylo možné platit prohlídkové okruhy i v IC Šumperk a po dohodě mohli zájemci začínat prohlídkové okruhy i z jiného místa než od radnice. Klášterní kostel byl zpřístupněn zdarma s možností poskytnutí dobrovolného příspěvku do zapečetěné kasičky umístěné přímo v kostele,“ sdělila mluvčí Hajduková.

Klášterní kostel v Šumperku se stal místem, kde se prohloubilo přátelství foto: archiv sumpersko.net

Mezi zahraničními návštěvníky převažovali již tradičně turisté z trojice sousedních zemí Německa, Rakouska, Polska a Slovenska, ale výjimkou nebyly ani turisté z dalších, i exotických zemí. „V několika případech šlo o oficiální návštěvy města např. z partnerských měst Bad Hersfeld, Nysa  a Prievidza, v dalších případech pak o účinkující na Mezinárodním folklórním festivalu, na nějž byli v minulém roce pozváni například účinkující ze Srbska, Chorvatska, Ruska, Itálie a dalších zemí," sdělila mluvčí.

tabulka zdroj: mus

Slavnosti města 2016 foto: archiv šumpersko.net

Slavnosti města 2016 foto: archiv šumpersko.net

Šumperk je stále oblíbenou destinací turistů, i když nebývá přímo hlavním cílem jejich cesty. „Návštěvnost městem spravovaných turistických produktů se již čtvrtým rokem drží na poměrně vysoké úrovni. Díky nově otevřenému informačnímu centru má oddělení KVV lepší zpětnou vazbu přímo od turistů, která do budoucna pomůže pochopit jejich hlavní zájmy a nejčastější potřeby a lépe jim přizpůsobit nabídku turistických produktů,“ dodala Olga Hajduková.

Autor: red., a.č., M. Buchtová, O. Hajduková

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.