Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Šumperk ve znamení 100. výročí republiky

09. října 2018 - 13:21

Zpět na seznam článků

Město si připomene založení samostatného československého státu

Šumperk ve znamení 100. výročí republiky

Slavnosti města foto: archiv šumperko.net - M. Jeřábek

V rámci těchto oslav proběhne odhalení nové pamětní desky československým vojákům, setkání u památníku Tomáše G. Masaryka a tradiční koncert Moravské filharmonie Olomouc. Mezi doprovodné akce se zařadí venkovní putovní výstava na Točáku a na oslavy také naváže koncert cyklu Má vlast v klášterním kostele a komiksový příběh v Šumperském zpravodaji.

pozvánka - akce založení samostatného československého státu zdroj: mus

100. výročí založení samostatného československého státu se ale nebude připomínat jen 25. října. Již 18. října bude zahájena venkovní putovní výstava Republika československá 1918 – 1939 na Točáku. „Výstava prostřednictvím čtrnácti panelů představí nejvýznamnější milníky Československé republiky, okolnosti jejího vzniku, státního uspořádání, ale i významné osobnosti a konstituující vize. Výstava vznikla ve spolupráci Masarykova ústavu a Archivu akademie věd České republiky, Střediska společných činností AV ČR, s podporou vlády České republiky a pod záštitou Pavla Bělobrádka, bývalého místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace,“ říká tisková mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

pozvánka - akce na Točáku zdroj: mus

Ve čtvrtek 25. října bude v dopoledních hodinách slavnostně odhalena nová pamětní deska vojákům Pěšího pluku 13, jenž v období první republiky sídlil v šumperských kasárnách. „Na návrh Petra Možného ze Šumperka a se souhlasem Olomouckého kraje a Ministerstva obrany ČR bude pamětní deska věnována všem členům pluku 13, zejména však jeho čtyřem vojákům, kteří padli v boji s německou armádou u Moravské Chrastové 31. října 1938,“ říká Bohuslav Vondruška, referent oddělení kultury a vnějších vztahů šumperské radnice a dodává: „Pamětní deska bude umístěna na budově někdejšího velitelství pluku – dnešního sídla společnosti Pontis na nám. Jana Zajíce.“

Odpoledne pak proběhne setkání u památníku Tomáše G. Masaryka. „V souvislosti s adaptací budovy bývalé Masarykovy základní školy na novou knihovnu, jež rovněž nese jméno prvního československého prezidenta, byl památník přesunut blíže k jejímu vchodu, celé prostranství je velkoryse pojaté a památník Tomáše G. Masaryka mu vkusně dominuje,“ říká mluvčí Hajduková.

„Vedle vzpomínkového setkání s čestnou stráží členů Junáku, Sokola a postav československých legionářů s příchodem postavy T. G. Masaryka za doprovodu čestné salvy z kanónu připravujeme ve spolupráci s městskou knihovnou také doprovodný program – před budovu bude instalována výstava s názvem Cesta ke svobodě a je připraven také swingový koncert šumperské kapely SwingQ,“ doplňuje Vondruška.

Šumperk - památník T.G.M. před knihovnou zdroj foto: archiv šumpersko.net

Oslavné akce 25. října vyvrcholí od devatenácté hodiny velkolepým koncertem Moravské filharmonie Olomouc v prostorách velkého sálu Domu kultury Šumperk. „Na programu koncertu, jenž je věnován tomuto významného jubileu, bude slavný cyklus šesti symfonických básní českého skladatele Bedřicha Smetany, inspirovaný českou historií, legendami a krajinou – Má Vlast,“ zve Olga Hajduková.

MFO zdroj foto: DK

Dirigent Stanislav Vavřínek vystudoval na Konzervatoři Brno flétnu a dirigování, v jehož studiu pokračoval na pražské Akademii múzických umění. V letech 1994-1998 byl hlavním dirigentem Pražského studentského orchestru, s nímž natočil řadu rozhlasových a televizních nahrávek, uskutečnil několik zahraničních cest a získal ocenění: na mezinárodní soutěži v belgickém Neerpeltu 1. cenu s nejvyšším oceněním soutěže “Suma cum laude” (1995) a v národní rozhlasové soutěži Concerto Bohemia v rozmezí tří let dvě 1. ceny (1995 a 1996) a cenu absolutního vítěze (1997) za provedení Šostakovičovy Komorní symfonie c-moll. V letech 1999-2008 byl šéfdirigentem Jihočeské komorní filharmonie České Budějovice, poté 2008 - 2015 působil jako šéfdirigent Filharmonie Bohuslava Martinů. Od roku 2006 vyučuje na dirigentské katedře pražské Akademie múzických umění. Jako host vystoupil s Českou filharmonií, Hamburskými symfoniky, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, s Filharmonií Brno, Slovenskou filharmonií, Českým národním symfonickým orchestrem, Pražskou komorní filharmonií, Gdaňskou filharmonií a dalšími tělesy. Koncertoval v Německu, Rakousku, Belgii, Švýcarsku, Polsku, Španělsku a Japonsku.

Stanislav Vavřínek zdroj foto: DK

Oslavy budou pokračovat i v listopadu. „V neděli 11. listopadu v podvečer se v hlavní lodi klášterního kostela uskuteční koncert Václava Hudečka (housle), Jana Schulmeistera ml. (klavír), Martina Hrocha (cembalo) a Wihanova kvarteta z cyklu koncertů k výročí republiky Má Vlast,“ říká Vondruška.

Velkému výročí se věnuje rovněž i šumperské muzeum „Ve výstavní síni muzea probíhá výstava Šumpersko v období první republiky (1918-1938), k níž byl rovněž vydán stejnojmenný katalog, 16. října pak proběhne přednáška Meziválečné Šumpersko na dobových fotografiích a 6. listopadu se uskuteční křest publikace ‚Severomoraváci za Velké války. Vojáci skomírající monarchie‘ spojený s besedou s autorem Zdeňkem Doubravským,“ zve do muzea jeho tisková mluvčí Eva Šebestíková.

Aby se oslavy nenesly jen ve znamení hudby a výstav, připravuje město Šumperk spolu s redakcí Šumperského zpravodaje, kreslířem Lubomírem Hlavsou a scénáristou Petrem Konupčíkem třídílnou komiksovou minisérii. „V říjnu, listopadu a prosinci budou postupně v příloze Zpravodaje Živá brána Jeseníků publikovány tři díly komiksu, které budou odkazovat na tzv. osmičková výročí – roky 1918, 1938 a 1968 v prostředí Šumperka,“ říká Vondruška a na závěr dodává, že pokud budou mít komiksy úspěch, bude seriál pokračovat i v příštím roce.

Autor: red., mus

Fotogalerie

Slavnosti města                  foto: archiv šumperko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.