Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Lesníci se připravují na kůrovce

23.04.2024 - Lesníci se připravují na kůrovce - První masivní...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Šumperk vstoupí do nového roku s rozpočtovým provizoriem

01. ledna 2015 - 14:35

Zpět na seznam článků

Finanční plán hospodaření města zastupitelé projednají v únoru

Šumperk vstoupí do nového roku s rozpočtovým provizoriem

budova šumperské radnice foto: archiv

Rozpočet pro rok 2015 není zatím znám v Šumperku. Do nového roku město vstoupí s rozpočtovým provizoriem.

Finanční plán hospodaření Šumperka komunální politici projednají až v únoru. „Rozpočtové provizorium řeší problematiku uspořádání veřejných financí. Státní rozpočet schválila Poslanecká sněmovna 10. prosince, prostředky se teprve budou přerozdělovat přes kraje,“ objasnil František Merta, předseda finančního výboru zastupitelstva. Přijetí rozpočtového provizoria se podle Merty neprojeví žádnými finančními překážkami pro záměry města. „Důležité je, že máme dostatek zdrojů na to, co chceme zajistit,“ domnívá se finančník.

Provizoriem Šumperk zahajuje nový rok už tradičně. Jedná se o cílenou strategii, rozpočet se dokončuje až na základě výsledků hospodaření v předchozím roce. Takto připravený finanční plán města by měl být přesnější a měl by během roku vyžadovat méně změn. „Provizorium je platné od 1. ledna až do doby schválení rozpočtu pro rok 2015,“ upřesnil místostarosta Jan Přichystal.

místostarosta Jan Přichystal

Šumperk zatím bude moci dát na provozní a mzdové výdaje měsíčně nejvýše dvanáctinu prostředků roku 2014. Opatření se týká jak samotné radnice, tak městské policie i příspěvkových organizací. Společnost Pontis, která poskytuje sociální služby, dostane šestinu rozpočtu roku 2014. Prostředky město vydá také na úhradu stavebních prací v nemocnici. Bude moci platit rozpracované investiční akce, nové však před schválením rozpočtu nezahájí. „Prostředky by mohly být uvolněny také na úhradu případných sankcí nebo penále uložených městu, jejichž nezaplacením by hrozily další finanční výdaje,“ upřesnil Přichystal.

Podle schváleného programu schůzí se rozpočtem budou radní zaobírat 5. února. Na pořad jednání zastupitelstva by se měl dostat 19. února.

Šumperk je podle předsedy finančního výboru Merty v současné době z pohledu utrácení veřejných zdrojů v dobré kondici. „Ačkoliv častým bodem předvolebních programů bylo oddlužení města, Šumperk zadlužený není. Do budoucna však budeme muset rozhodnout z hlediska financování velkých investic, jako je například rekonstrukce zimního stadionu, plaveckého areálu Benátky či městské knihovny, o jejich krytí úvěrem. Důležité je posouzení staveb nejen z hlediska investičního zajištění, ale i budoucích provozních nákladů,“ vyjádřil se Merta.

předseda finančního výboru František Merta

V roce 2014 město Šumperk hospodařilo s přebytkovým rozpočtem ve výši 599 milionů na straně příjmů, vydalo 597 milionů korun.

Rozpočet se dočkal celkem 16 změn, tou poslední se radní zaobírali v samém závěru roku. „Přebytek půjde do návrhu rozpočtu 2015. Investiční výdaje by se měly pohybovat kolem 150 milionů korun,“ uvedl tajemník radnice Petr Holub. Investiční prostředky mají putovat na modernizaci zimního stadionu. Ve hře je také rekonstrukce krytého bazénu a vybudování knihovny v bývalé škole v ulici 28. října. Na všechny tyto tři rozsáhlé akce však Šumperk nemá a musel by je financovat z úvěru. V příštím roce chtějí šumperští zastupitelé vydat také osm milionů korun na vybudování skateparku na Benátkách. Další prostředky by měly jít na rekonstrukci radnice i základní umělecké školy.

Provizoriem zahájí nový rok řada českých i moravských měst, výjimkou tentokrát nebude ani Praha. Rozpočet naopak už má například Olomouc, Mohelnice nebo Jeseník.

Autor: V. Krejčí

Fotogalerie

budova šumperské radnice     foto: archiv

Další články z rubriky

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.