Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Šumperská kapela MY:“Snad každý z nás má své snění…“

10. června 2014 - 23:38

Zpět na seznam článků

Muzikanti hrají z lásky a pro radost o tom, co prožívají

„Snad každý z nás má své snění, snad každý z nás má touhu svou. Každý ví, co bylo, není. Život náš je divnou hrou. Musíme jít za svou láskou, musíme jít k modrým horám, hvězdy nám tiše kynou. Tak jdi dál, už nejsi sám. Tak šlapem dál tu svou míli, tak šlapem dál životem svým, každý ví, že čas pílí. Plyne dál jak modrý dým. Mí přátelé jdou stejnou cestou, po které já se ubírám...“

Text Vladimíra Bicana k písni My, hraný a zpívaný na hudbu Stevena F. Brinese a Jima Smoaka, hodně vypovídá o stejnojmenné kapele.

Vladimír Bican

Je v něm obtisknuta bluegrassová nostalgie, pocit člověka na cestě, té faktické i osobní, život, který se s nikým nemazlí. A přesto není zlý, pokud poutníka doprovázejí přátelé. Radost ze setkání, sdílení společných zážitků a předávání toho pozitivního, co v člověku je. Hodnoty v době honění za mamonem zapomínané, přesto ověřené, a to nejen zálesáky, jsou pevně vetknuty do melodií, slov a především interpretace. Znějí naléhavě a přirozeně zároveň. Upřímnost a až živočišná živelnost muzicírování posluchače strhává.

zkouška kapely My

O čem nenápadná šumperská kapela zpívá, to také prožívá. Muzikanti úspěšní ve svých profesích nemají zapotřebí honit se za pomíjivou slávou. Hrají pro radost svou i posluchačů a je to na jejich hudbě znát. Necítí potřebu drát se bezhlavě kupředu, za každou cenu na sebe křečovitě strhávat pozornost, ostatně i proto si zvolili marketingově neprůrazný název My.

Gustav Vichta

Repertoár kapely My se pohybuje na různorodé škále od tradicionálů přes skladby klasiků country (A. P. Carter, Cousin Emmy, Hank Williams, Grandpa Jones, Townes Van Zandt, Boudleaux and Felice Bryant) i amerického bluegrassu (Bill Monroe, Jim Smoak, Herb Pederson) a přes tvorbu současných autorů (Lionel Cartwright) se dostává až za hranice žánru (Bob Dylan, John Lennon a Paul McCarney). „Myáci“ zpívají v originále i česky. Oživením je vlastní tvorba (Gustav Vichta, Rudolf Hecl, texty také Vladimír Bican a Zbyněk Sedláček).

Zbyněk Sedláček, Pavel Dokoupil

Kapela My nabízí vyvážený bluegrassový sound v pestrém nástrojovém obsazení: kytara (Vladimír Bican, Gustav Vichta), baskytara (Gustav Vichta, Pavel Dokoupil), banjo (Rudolf Hecl, Jaroslav Zahradník), mandolína (Zbyněk Sedláček), dobro (Jaroslav Zahradník). Všichni členové uskupení jsou také schopnými sólovými zpěváky.

Jaroslav Zahradník

Ačkoliv muzikanti z My sami sebe prezentují jako amatéry, předvádějí profesionální produkci, bez nadsázky srovnatelnou se špičkami v žánru. Není se proto čemu divit, že mají za sebou úspěchy nejen na domácích pódiích, ale také v zahraničí.

Rudolf Hecl

Nejbližší příležitost k poslechu kvalitního bluegrassu bude v neděli 22.června v Pavlínině dvoře. My vystoupí v doprovodném programu Šumperského Hafana.

Autor: Vladimíra Krejčí, foto:šumpersko.net

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.