Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Šumperská výstava o skle slavila úspěch

19. května 2014 - 10:48

Zpět na seznam článků

Celosvětově připomíná akce muzeí, vzbudila zájem veřejnosti

Šumperská výstava o skle slavila úspěch

Šumperská výstava o skle slavila úspěch foto:V.Krejčí

Možnosti zdarma navštívit muzea a prohlédnout si aktuální výstavy i stálé expozice využili o víkendu milovníci kultury, historie i přírody také na Šumpersku.

Kromě pohádkové výstavy na zámku v Úsově nejvíc pozornosti přilákala šumperská výstava o historii místního sklářství. „Takové lustry jsme doma měli!“ jásali návštěvníci při pohledu na osvětlovací tělesa z rapotínské sklárny. Lidé obdivovali těžítka, popelníky, figurky i košíčky, které skláři vytvářeli mimo oficiální výrobní program. Zaujala autentická stoupa na výrobu písku i model pánvové pece ve skutečné velikosti, doplněný výrobními nástroji včetně píšťal. Zvláště ženy pak obdivovaly nejrůznější techniky zdobení skla, od malování přes lazurování, stříbření až po tisk.

VM Šumperk

Děti přitáhly zvláště interaktivní prvky výstavy, oblíbený byl pohled do periskopu, krasohledu nebo do zrcadel deformujících odraz. Nejen malí, ale i velcí návštěvníci se nechali strhnout, aby si zahráli na sklenice či zařadili správně tvary skleněných nádob do odpovídajících historických epoch. Interaktivní prvky byly v kurzu také u dalších výstav.

VM Šumperk

Nejmenší návštěvníci se vyřádili zvláště v Rytířském sále, kde jsou hmatové hry pro nevidomé součástí výstavy, Jak se žije s handicapem. „Chci syna naučit, že muzeum je důležitá kulturní instituce. Zatím je však příliš malý na to, aby pochopil, v čem spočívá význam vystavených exponátů. Hry mu pobyt v muzeu zpříjemní,“ pochvalovala si maminka chlapečka, jenž s nadšením využil možnosti povozit vláčky na instalované dráze.

VM Šumperk

Rodiny se školáky i skupiny dospělých návštěvníků věnovaly pozornost výstavě Šumpersko za Velké války 1914–1918. „Nesmírně zajímavá koncepce, dokáže vtáhnout do víru událostí. Nejdřív nás zaujaly fotografie Šumperka z počátku minulého století. Vzájemně jsme si je ukazovali a přeli se, jak zachycená místa vypadají dnes. Výstava poukazuje na to, že události a lidi nelze vnímat černobíle. Je velice sugestivní,“ soudí jeden z návštěvníků.

Atmosféru umocňuje také instalovaný polní lazaret s figurínami raněných a především frontový zákop obložený pytli písku, doplněný kulometem, který míří na návštěvníky výstavy. Ne každý z příchozích našel v sobě dost odvahy, aby si vyzkoušel pobyt v krytu, který působí velice realistickým dojmem.

VM Šumperk

Kromě Pavlínina dvora v Šumperku byl v neděli 18.května zdarma otevřen i zámek Úsov a muzea v Zábřehu, Mohelnici a v Lošticích. 

Autor: red.,V.Krejčí,foto:V.Krejčí

Fotogalerie

Šumperská výstava o skle slavila úspěch   foto:V.Krejčí

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.