Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Zde je místo pro Vaši reklamu

Šumperské Jiráskovy sady vstupují do revitalizačního finiše

26. července 2015 - 12:46

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR s místostarostou Tomášem Spurným

Šumperské Jiráskovy sady vstupují do revitalizačního finiše

Šumperk - Jiráskovy sady před dokončením foto:sumpersko.net

Památkově chráněny Jiráskovy sady v centru Šumperka se dočkaly tolik potřebné revitalizace. Mezi veřejností více známy pod názvem „park u Barborky“ se stanou atraktivní odpočinkovou zónou, která bude lákat k delšímu pobytu. Úprava parku byla víc než nutná, protože k té poslední došlo v roce 1978.

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

Jiráskovy sady ve své původní podobě za posledních dvacet složily především, jako místo průchodu při cestě do zaměstnání. Poslední větší akce, která se zde konala pro veřejnost před revitalizací, byla Bambiriáda v roce 2014.

Rozsáhlá rekonstrukce parku zahrnuje vybudování sítě cest, obnovu veřejného osvětlení, zprovoznění zrekonstruované kašny a výměnu mobiliáře. To se dotýká také přilehlých ulic Kozinova, Terezínská a Puškinova, které byly vydlážděny betonovými tvárnicemi. Bylo provedeno jejich odvodnění, vybudováno nové veřejné osvětlení a osazeny podzemní kontejnery na směsný i separovaný komunální odpad.

Jiráskovy sady a přilehlé ulice revitalizace foto:sumpersko.net

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

Stavebníci na předání díla za bezmála 22 milionů měli určen termín konec června. Projekt je dotován z Regionálního operačního programu Střední Morava, kdy dotace pokryje 13 milionů. Výměna zeleně vyjde na tři miliony korun a téměř milion z této částky se Šumperku vrátí také prostřednictvím dotace. Termín pro výměnu zeleně je do konce října.

FOTOGALERIE: Jiráskovy sady

Veřejnost se o celou akci živě zajímá. Požádali jsme místostarostu Tomáše Spurného (KDÚ ČSL – Nezavislí), který je odpovědný za investice, aby zodpověděl dotazy, které s tím souvisí.

šumperský místostarosta Tomáš Spurný zdroj foto: sumpersko.net

Revitalizace Jiráskových sadů začala odstraněním 148 kusů, které byly ve špatném stavu. Došlo při realizaci k navýšení?

Tomáš Spurný: Při revitalizaci Jiráskových sadů již byla ukončena první etapa, kdy byly vybudovány komunikace včetně instalace mobiliáře a stavby altánu. Nyní zahájila práce zahradnická firma paní Mikiskové, která provede v parku sadové úpravy. Již započala s výsadbou stromů, po skončení horkých letních dnů budou vysety nové trávníky a vysadí se přes 2000 rostlinek nových keřů. Rozpočet těchto úprav činí cca 3 mil. Kč.  V souhrnu tak bude vysazeno mnohem více stromů a keřů, než původně v parku bylo, samozřejmě ale bude trvat nějaký čas, než vzrostou.

Keře v parku sloužily pro část veřejnosti i jako noclehárna. Co ukrývaly křoviny a kolik času zabral úklid?

Tomáš Spurný: Na upozornění občanů jsme reagovali téměř okamžitě a nechali jsme vyklidit „noclehárnu“ ukrytou za tisy u zdi parku. Tyto dřeviny jsme pak zredukovali tak, aby nevytvářely temné zákoutí zneužívané ke všem možným „účelům“. Problém byl tedy odstraněn takřka do druhého dne. Tímto chci všem zainteresovaným poděkovat za dobrou práci.

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

Mezi první dokončené části patří nová cestní síť, výměna mobiliáře a dokončení rekonstrukce kašny. Jak jste s tím spokojen.

Tomáš Spurný: I přes obtíže, které akci provázely, se odvážím tvrdit, že došlo k zhodnocení dané lokality a především se domnívám, že po provedení sadových úprav dojde ke značnému zkrášlení parku a okolí a ten se stane velmi příjemným místem pro oddech a odpočinek. Rozsah díla, které vzniklo, je skutečně obrovský, když si uvědomíme, že do nového hávu se oblékly prostory (včetně Evaldovy ulice) od restaurace Pod kaštanem až po divadlo.

Jiráskovy sady - opravená kašna foto: sumpersko.net

V souvislosti s revitalizací stojí v parku nový altán. Jaké má být jeho využití? Kolem hřiště, které je v okrajové části parku, nejsou lavičky. Uvažujete o nich v další etapě?

Tomáš Spurný: Nový altán byl projektantem navržen jako architektonický prvek, který do parku, i s ohledem na jeho minulost, patří. Tento prvek byl odsouhlasen i s památkáři. Jeho účel je zřejmý – je to místo možných setkání, odpočinku, stínu i ukrytí se před deštěm. Já doufám, že bude sloužit pouze těmto účelům a nebude cílem nájezdů vandalů.

Jiráskovy sady - nový altán foto: sumpersko.net

Pokud máte na mysli hřiště na ulici Evaldové, tak zde již byly nainstalovány dvě nové lavičky.

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

Současně s revitalizací parku probíhala také rekonstrukce přilehlých ulic (Kozinova, Terezínská a Puškinova). Jaké jste zde řešili největší problémy? Podařilo se je před předáním díla odstranit?

Tomáš Spurný: Kromě kvality díla, kdy zhotovitel musel řadu míst i několikrát předělávat, jsem řešil např. několik stížností, kdy došlo k nedorozumění v případě technického řešení ulice Terezínské. Proto rád využívám tuto možnost situaci ještě jednou vysvětlit.

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

V případě rekonstrukce Terezínské ulice bylo nutno vyřešit složité zadání: vyhovět dlouhodobému tlaku občanů, aby komunikace byla obousměrná pro cyklisty (pro automobily jednosměrná), dále zajistit maximální počet parkovacích míst, jichž je v dané lokalitě kritický nedostatek, a samozřejmě zajistit občanům užívání této komunikace pro vstup na Hlavní třídu. Proto bylo zvoleno stávající řešení. Na ulici Terezínské již chodníky nebudou.

ulice Terezínská foto: sumpersko.net

Vydlážděné úzké okraje ulice neplní funkci chodníku a ani nesplňují technické normy pro chodník, jde pouze o oddělení sousedních nemovitostí od komunikace, případně se tím někde kompenzuje šířková nesouměrnost stávající ulice. Jednosměrná komunikace se samostatným protisměrným cyklistickým pruhem je navržena jako obytná zóna, kde je rychlost vozidel snížena na 20 km/h a vozovka i chodník jsou v jedné rovině, podobně jako například v pěší zóně. Takto to bude i na Kozinově ulici.

Kozinova ulice foto: sumpersko.net

Projektant samozřejmě respektoval všechny normy a vyhlášky pro navrhování komunikací. Touto úpravou došlo ke zklidnění dopravy v této části města.

Jak jste byl spokojen s prací firem, které zde pracovaly?

Tomáš Spurný: S prací zhotovitele komunikací jsme spokojeni nebyli, a to z několika důvodů. Myslím, že občany nejvíce iritovala organizace práce na stavbě, která byla zcela nekoncepční a nahodilá. Naše techniky pak kvalita prováděných prací. Zhotoviteli se vždy nedařilo zajistit na stavbu včas kvalifikované pracovníky, a proto vyžadovaly prováděné práce neustálou kontrolu a dohled. Zde musím poděkovat především našemu investičnímu technikovi panu Krňávkovi, který zde o nějaký rok zestárl, a přibylo mu hodně vrásek. Jak už jsem uvedl výše, musela se řada prací předělávat, a to i několikrát, aby bylo dosaženo odpovídající kvality.

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

V Jiráskových sadech se realizovaly dva projekty. Jeden měl být předán 30. června a druhý, který se týká zeleně, má být dokončen v listopadu letošního roku. Předpokládáte nějaké zdržení? Přišli jste v průběhu realizace projektů na něco, co nebylo jejich součástí a bude zapotřebí to dodělat?

Tomáš Spurný: Jak jsem již uvedl výše, při revitalizaci Jiráskových sadů byla ukončena první etapa, kdy byly vybudovány komunikace včetně osazení mobiliáře a stavby altánu.

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

Nyní zahájila práce firma paní Mikiskové, která provede v parku sadové úpravy, s tím, že práce by měly být dokončeny do 31. října 2015. Zdržení nepředpokládáme. Žádné zásadní vícepráce nebudou v rámci realizace sadových úprav prováděny, jedná se pouze o rozšíření ploch pro zatravnění, což bude investice v řádu desetitisíců Kč, a taktéž byly již odstraněny některé pařezy a kořeny, které byly odkryty v rámci první etapy prací, a projekt s nimi nepočítal.

Jiráskovy sady se stanou velmi atraktivním parkem. Má město v plánu zde organizovat nějaké akce?

Tomáš Spurný: Tímto směrem jsme zatím neuvažovali, ale jistě je to zajímavý tip, o který se rád podělím s naším odborem kultury. Takové nokturno u fontány by mohlo být příjemnou akcí, zvláště v těchto horkých večerech.

Jiráskovy sady - revitalizace foto: sumpersko.net

Rada města zasedala ve čtvrtek 23. července a součástí programu byl také materiál Jiráskovy sady. Na tiskové konferenci v pátek 24. července informoval místostarosta Tomáš Spurný, že se rada rozhodla navýšit částku určenou na regeneraci travnatých ploch na 94 tisíc. „Původně jsme plánovali částku 60 až 80 tisíc, ale je naším zájmem, aby celkový vzhled parku byl pokud možno dokonalý,“ upřesnil místostarosta. 

Autor: red., a.č., foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Šumperk - Jiráskovy sady před dokončením   foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.