Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Zde je místo pro Vaši reklamu

Šumperští Dietos opět ve čtvrté lize, ale tentokrát v JEDENÁCTI

10. února 2017 - 08:22

Zpět na seznam článků

Příznivci amerického fotbalu se mají na co těšit!

Šumperští Dietos opět ve čtvrté lize, ale tentokrát v JEDENÁCTI

Dietos - zápas 2016 zdroj foto: archiv sumpersko.net

Letošní rok se pro hráče amerického fotbalu Šumperk Dietos ponese v duchu razantní a na první pohled jasné změny, kdy dochází k přechodu na "plnotučný" jedenáctkový fotbal. Tiskový mluvčí Milan Kolařík k tomu dodává: ,,Již delší dobu byl trend takový, že většina týmů, která s námi před těmi šesti, sedmi lety začínala, tak se přesunula o patro výše popř. nově vzniknuvší týmy udělaly tento krok také. Jen my jsme stále rok co rok setrvávali ve stejném formátu ligy, což má samozřejmě mnoho příčin, ale letos to bylo o tom, že jsme na tzv. osmičkovou verzi zůstali už pouze tři týmy, a to pro nás nebylo absolutně lákavé, a tudíž jsme se rozhodli pro přesun o kategorii výše.‘‘

Dietos - zápas 2016 zdroj foto: archiv sumpersko.net

Jeho týmový kolega Jan Kolařík byl ještě otevřenější: ,,Defacto byly dvě varianty ve hře – rok stát, a nebo jít do soutěže jedenáctkového fotbalu. Šli jsme druhou cestou a myslím, že se mají fanoušci na co těšit!‘‘ Že nebude na tým z podhůří Jeseníků čekat nic lehkého, naznačuje už samotný los skupiny, ve kterém se potkají s loňským finalistou Třinec Sharks, Zlínem Golems a rezervním týmem Bílovických Sígrs. Pouze vítěz skupiny si zajistí postup do finále Iron Bowl.

Dietos - zápas 2016 zdroj foto: archiv sumpersko.net

Není tady na místě nic podcenit a tak k tomu celý realizační tým přistupuje, přičemž ještě dlouho před tímto rozhodnutím započal klub s tradičními nábory, které probíhaly od podzimu do konce roku. ,,Stejně jako vloni, tak i letos byl systém náborů stejný, kdy jsme postupně začali s oťukáváním fotbalových věcí, tak aby si každý americkým fotbalem nepolíbený člověk dokázal představit, co vše tento sport obnáší. Později jsme přidali již základní prvky jako přilbu a v poslední fázi také nezbytné ramenní chrániče. Dohromady prošlo pod mými rukami osmnáct nováčků, což je oproti loňsku posun vpřed. Každopádně logicky nevydrželi všichni z nich, ale deset nových tváří, které jsem přivítal na prvním oficiálním tréninku společně s jejich zkušenějšími kolegy je skvělý počin. V tu dobu za sebou měli nováčci tři měsíce intenzivní přípravy,‘‘ dodal hlavní trenér Jan Kolařík. 

Dietos - zápas 2016 zdroj foto: archiv sumpersko.net

Mezi další aspekty, které si změna co do rozvržení herních sil na hřišti vyžaduje, se týká zcela nových taktických a herních specifik se kterými se musí trenér Kolařík popasovat. ,,Pro nás trenéry je to změna obrovská, protože dá se skoro říci, že co jsme se do nynějška učili, můžeme zahodit a začít od začátku. Ale je to změna k lepšímu a za mě osobně výzva dokázat si, že jsem jako hlavní trenér schopen tým připravit na těžká utkání, která nás čekají,‘‘ odtajnil lodivod týmu.

Dietos - zápas 2016 zdroj foto: archiv sumpersko.net

Kuloáry také proběhla informace, že Dietos by rádi do svých řad kromě nováčků přilákali i další nové či známé tváře z minulosti. Tiskový mluvčí k celé situaci uvedl: ,,Nebudeme zastírat, že kromě nových kluků vzešlých z náborů se pokoušíme o restart kariér některých hráčů, kteří za nás oblekli dres již v nedávné minulosti. Také dále usilujeme o případné možné posily, ale vše samozřejmě v rámci udržitelnosti klubového rozpočtu. Uvidíme do budoucna, jak tyto námluvy dopadnou.‘‘ Že se pro klub z moravského města jedná o zásadní věc, podotýká i Milan Kolařík: ,,Tlak týkající se počtu hráčů v našem sportovním odvětví citelně pociťujeme a s přechodem do vyšší verze je to ještě náročnější. Když se nad tím zamýšlím, tak v Šumperku jsme snad možná jediný tým, který na jedno družstvo potřebuje minimálně třicet hráčů. A jak víme v dnešní době dostat lidi ke sportování, natož k americkému fotbalu je těžké. Každopádně pevně věřím, že metu třiceti hráčů naplníme a ještě lépe i překonáme, což by znamenalo odehrát sezónu se ctí.‘‘ Pro případné váhající zájemce má vzkaz:,,Dveře jsou pro všechny stále otevřeny a stačí se jen ozvat. Vřele uvítáme každého nového zájemce.‘‘

Dietos - zápas 2016 zdroj foto: archiv sumpersko.net

A jaké tedy budou následující týdny před vypuknutím přelomové sezóny v historii klubu? Hráči se budou připravovat tři krát týdně. V březnu poté absolvují tradiční soustředění a v posledních čtrnácti dnech před prvním zápasem už se budou pouze doléčovat oděrky, šrámy a ladit herní akce.

Autor: red., M. Kolařík

Fotogalerie

Dietos - zápas 2016                         zdroj foto: archiv sumpersko.net

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.