Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

„Svítící tyčinka“ je pro děti nebezpečná

12. března 2019 - 11:58

Zpět na seznam článků

ČOI nařídila okamžité stažení výrobku z trhu

„Svítící tyčinka“ je pro děti nebezpečná

nebezpečná hračka zdroj: čoi

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce hračka, která může znamenat pro děti riziko. Jedná se o výrobek „Svítící tyčinka“.

Obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje výskyt nebezpečných hraček. Tentokrát inspektoři nalezli na trhu plastovou svítící tyčinku s látkovou tkaničkou, která slouží k zavěšení výrobku na krk. „Tkanička je k výrobku připevněna pomocí kovového očka. Výrobek byl nabízen ve třech barvách (modrá, žlutá a bílá). Tyčinka obsahuje čtyři knoflíkové baterie. Zapínání a vypínání hračky je pomocí tlačítka,“ uvedl tiskový mluvčí Jiří Fröhlich.

Na obalu výrobku je uvedeno varování nevhodné pro děti do tří let. Nebezpečí spolknutí nebo vdechnutí malých částí.

nebezpečná hračka zdroj: čoi

Česká obchodní inspekce zjistila, že výrobek není v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky, které jsou konkretizovány v EN 62115 – Elektrické hračky – Bezpečnost.  „Požadavek normy ukládá že, „knoflíkové články a baterie typu R1 nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů.“ Hračka - svítící tyčinka má pouzdro na baterie, které je možné otevřít bez použití nástroje pouhým vysunutím krytu za pomoci jednoho pohybu. Baterie po vyjmutí z pouzdra může dítě vložit do úst a polknout či vdechnout,“ přiblížil mluvčí.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v systému RAPEX.

Autor: red., J. Fröhlich

Fotogalerie

nebezpečná hračka                             zdroj: čoi

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.