Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

19.04.2024 - Nehoda při předjíždění na Šumpersku - Kolize v...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Také v Hanušovicích a Jeseníku se dočkají moderní nádražní budovy

23. března 2018 - 13:11

Zpět na seznam článků

V Olomouckém kraji půjde letos na opravy a rekonstrukce nádraží přes sto čtyřicet milionů korun

Také v Hanušovicích a Jeseníku se dočkají moderní nádražní budovy

Hanušovice - staniční budova - vizualizace zdroj: SŽDC

V letošním roce zahájí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravy a větší rekonstrukce na více než dvacítce nádraží v Olomouckém kraji. Správce infrastruktury předpokládá celkové náklady na stavby nebo projektovou přípravu ve výši 142 milionů korun.

Na probíhající rekonstrukce přerovského nádraží a výpravní budovy v Lipníku nad Bečvou navážou modernizace staničních budov v Hanušovicích, Šternberku či menších nádraží v samotném krajském městě nebo na Jesenicku. „V Olomouckém kraji plánujeme letos investovat v rámci všech krajů nejvíce finančních prostředků. Daří se to díky úspěšné a rychlé projektové přípravě. Navíc zde již od konce loňského roku realizujeme první větší investiční akce v Lipníku nad Bečvou a Přerově. Plány jsou velmi optimistické, musíme však stále počítat s možnými průtahy při přípravě projektů i kapacitními možnostmi trhu dodavatelů projektových prací i zhotovitelů majících zkušenosti se stavbami na dráze,“ přibližuje náměstek generálního ředitele pro správu majetku Tomáš Drmola.

Hanušovice - staniční budova - vizualizace zdroj: SŽDC

Oprava památkově chráněného přerovského nádraží se soustředí převážně na vnější a vnitřní prostory u prvního nástupiště včetně dvorany a střechy. Komplexní modernizace staniční budovy v Lipníku nad Bečvou pak zahrnuje vnější části budovy a počítá i s potřebnou úpravou prostor pro cestující. Celkové investiční náklady těchto dvou akcí překročí částku šestatřicet milionů korun.

Dlouho očekávaná je modernizace šternberského nádraží. „Cílem projektantů bylo nalézt optimální řešení stavebních úprav tak, aby si nádraží zachovalo svůj původní ráz a zároveň odpovídalo současným potřebám železniční dopravy. Z tohoto pohledu je nutné odbourání patra i bočních částí objektu. Samotná rekonstrukce bude rozdělena do tří etap a bude se koordinovat s připravovanou modernizací trati Olomouc – Uničov – Šumperk. Celkové náklady předpokládáme kolem čtyřiatřicet milionů korun,“ popisuje ředitel Správy osobních nádraží SŽDC v Olomouci Gabriel Jursa a současně doplňuje: „Práce chceme zahájit ještě letos, dokončit nejpozději do jara roku 2020.“

Mezi další významné investice patří revitalizace výpravní budovy v Hanušovicích. „Počítáme s odbouráním dlouhodobě nevyužívaného jižního a severního křídla, kde se dnes nachází zastaralé provozní a technologické zázemí objektu a nevyužívaná restaurace. Rozsáhlými stavebními úpravami projdou prostory pro cestující. Budově také vrátíme původní architektonický ráz,“ upřesňuje Jursa. V současné době se dokončuje projektová dokumentace a v případě hladkého průběhu stavebního řízení a výběru zhotovitele stavby se ještě letos zahájí práce, realizace si vyžádá přibližně osmnáct měsíců. Celkové investiční náklady činí přibližně šestatřicet milionu korun.

Hanušovice - staniční budova - vizualizace zdroj: SŽDC

Hanušovické nádraží není jediné na Jesenicku, které čeká vylepšení. V Branné se letos opraví a zateplí fasáda, zrekonstruují se i prostory pro veřejnost, celkové náklady se pohybují okolo tří a půl milionu korun. Zároveň se projektuje oprava fasády, výměna výplní a rekonstrukce veřejných toalet za přibližně necelé tři miliony korun v Javorníku ve Slezsku. Podobné úpravy v souhrnné výši přesahující čtyřicet milionů korun čekají v nejbližších letech staniční budovy v Žulové, Rudě nad Moravou, Bohdíkově, Vápenné nebo Ostružné, která by se měla proměnit v důstojnou vstupní bránu do hojně navštěvovaného lyžařského střediska.

Jeseník - stávající budova zdroj foto: SŽDC

SŽDC se v rámci plánu oprav zaměřila také na zanedbaná nádraží na trati z Olomouce do Moravského Berouna. Konkrétně se jedná o výpravní budovy v Hlubočkách, Hlubočkách-Mariánském Údolí a také ve Velké Bystřici. Prvně jmenovaná rekonstrukce bude nejnákladnější a vyžádá si přibližně sedmnáct milionů korun. Zachová se secesní ráz budovy. Odbourají se prostory, které neslouží provozu dráhy, odstraní se průchod a současně se zdemoluje zchátralý navazující objekt v majetku Českých drah. Rekonstrukcí projdou vnitřní prostory pro cestující i celé okolí nádražní budovy.

V Hlubočkách-Mariánském Údolí dosáhne kompletní rekonstrukce budovy částky přibližně sedm a půl milionu korun. Odbourání přístavků, vybudování nových toalet pro cestující, opravu fasády a výměnu oken a dveří plánuje správce budovy také ve Velké Bystřici, zde náklady překročí pět milionů korun.

přehled akcí zdroj: SŽDC

Opomenuty nezůstanou ani menší budovy na nádražích Olomouc-Řepčín a Olomouc město. V Řepčíně se odbourají zbytné prostory, projektováno je zajímavé řešení exteriéru budovy odkazující na přilehlé Moravské železárny. Objekt je v nevyhovujícím stavu a plánovaná oprava za přibližně pět milionu korun je zcela nezbytná. Staniční budova v Olomouci městě se dočká nové fasády za dva a půl milionu korun. Za zmínku stojí i čerstvé zahájení stavebních prací na nádraží v Grygově, který je nemovitou kulturní památkou a práce zde probíhají v úzké spolupráci s památkáři.

Další významné investice v řádech milionů korun půjdou na instalace bezpečnostních technologií na nejfrekventovanější nádraží v kraji, konkrétně se jedná o hlavní nádraží v Olomouci a Přerov.

Autor: red., K. Šubová, zdroj vizualizace a foto: SŽDC

Fotogalerie

Hanušovice - staniční budova - vizualizace    zdroj: SŽDC

Další články z rubriky

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.