Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Také v Olomouckém kraji začali hasiči dětem předčítat vlastní pohádky

20. října 2016 - 10:46

Zpět na seznam článků

První předčítání odstartovalo 13. října na 137 místech v České republice

Také v Olomouckém kraji začali hasiči dětem předčítat vlastní pohádky

Šumperk - čtení hasičských pohádek na dětském oddělení nemocnice foto: sumpersko.net

Každoročně si 13. října připomínáme Mezinárodní den omezení přírodních katastrof. V tento den letos poprvé na stanicích v celé České republice četli hasiči dětem své vlastní hasičské pohádky.

Přesně v deset hodin dopoledne odstartovalo na 137 hasičských stanicích po celé České republice první velké předčítání nově vydané knížky Hasičské pohádky. Autory pohádek jsou sami hasiči ze všech oblastí činností Hasičského záchranného sboru ČR. Jsou to například ti, kteří přijímají tísňové hovory na lince 112, rozhodují o výjezdech jednotky na operačním středisku, tzv. „mokří hasiči“, kteří vyjíždějí ke všem mimořádným událostem, i ti, kteří posléze vyšetřují příčiny vzniklých požárů.

O knížce jsme informovali ZDE

čtení hasičských pohádek v Šumperku foto: sumpersko.net

13. říjen jako Mezinárodní den omezení přírodních katastrof nebyl vybrán náhodně. „U katastrof se lidé s hasiči potkávají nejčastěji. Následky těch přírodních, jako jsou povodně, větrné smrště, bouřky, přívalové deště, krupobití nebo silná námraza, která láme větve stromů, hasiči likvidují velmi pravidelně v létě i v zimě. Lidé si zvykli, že hasiči jsou univerzálními záchranáři a každý den je možné se s nimi potkat u nejrůznějších mimořádných událostí průměrně víc než 150krát. Vždy zachraňují životy, zdraví nebo majetek,“ uvedla tisková mluvčí generální ředitelství HZS Nicole Zaoralová.

Olomoucký kraj - čtení hasičských pohádek zdroj foto: HZS Olk

Tentokrát se hasiči s dětmi potkali při mnohem klidnější akci, četli jim pohádky. „Knížka by měla dětem, ale i dospělým, kteří pohádky předčítají, přinést nejen zábavu, ale i ponaučení. Trendem posledních let je totiž snaha vychovávat takové občany, kteří si budou vědomi míry zodpovědnosti za své zdraví a život a nebudou se spoléhat pouze na pomoc státu. Lidé musí vědět, jak rychle a účinně pomoct sobě a svým blízkým v případě mimořádné události aspoň do doby, než jim přijedou na pomoc záchranáři,“ objasňuje mluvčí Zaoralová.

Olomoucký kraj - čtení hasičských pohádek zdroj foto: HZS Olk

V kraji hasiči četli na všech profesionálních stanicích dětem z mateřských školek - Olomouc, Uničov, Šternberk, Litovel, Prostějov, Přerov, Kojetín, Lipník nad Bečvou, Hranice, Zábřeh a Jeseník.

čtení hasičských pohádek v Šumperku foto: sumpersko.net

V Šumperku četli v místní nemocnici „Na dětské oddělení přišli přečíst dětem pohádku, major Břetislav Obšil a nadpraporčík Michal Novák. Oba dětem přečetli jednu hasičskou pohádku „O statečných kohoutech a kaprech záchranářích“. Popřáli jim brzké uzdravení a na památku nechali na oddělení hned dvě knížky,“ uvedla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Szotkowská.

čtení hasičských pohádek v Šumperku foto: sumpersko.net

čtení hasičských pohádek v Šumperku foto: sumpersko.net

Také v Konici se hasiči vypravili za dětmi do školek.

Autor: red., a.č. N. Zaoralová

Fotogalerie

Šumperk - čtení hasičských pohádek na dětském oddělení nemocnice       foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.