Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Tísňová linka 112 v České republice pomáhá od roku 2003

08. února 2017 - 14:19

Zpět na seznam článků

Za loňský rok její operátoři odbavili přes tři miliony hovorů

Stalo se již tradicí, že si Evropané každoročně 11. února připomínají Evropský den linky 112. V současnosti linka slouží téměř půl miliardě občanů všech osmadvaceti členských států Evropské unie, ale je také zavedena v Lichtenštejnsku, Norsku, Švýcarsku, Turecku a na Islandu. Prostřednictvím jednotného evropského čísla tísňového volání se lidé v nouzi mohou dovolat pomoci záchranářů, a to ve všech státech Evropské unie. 

Tísňovou linku 112 v České republice obsluhuje Hasičský záchranný sbor ČR. V Olomouckém kraji je tísňová linka 112 směrována na Krajské operační a informační středisko HZS Olomouckého kraje v Olomouci. Zkušení operátoři jsou schopni odbavovat tísňové hovory nejen v češtině, ale také v angličtině a němčině, v případě potřeby mají k dispozici softwarovou podporu i v dalších světových jazycích. „Jsou schopni mimo jiné identifikovat adresu volajícího z pevné sítě, automaticky určit přibližnou polohu mobilního telefonu při tísňovém volání, využít pravidelně aktualizované elektronické mapové podklady,“ přibližuje tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková - tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje zdroj foto: archiv sumpersko.net

Telefonní centra tísňového volání jsou vzájemně zastupitelná. „V případě přetížení nebo výpadku centra v jednom kraji jsou hovory na linku 112 automaticky přesměrovány na další telefonní centra tísňového volání 112, aniž by to volající poznal na rychlosti nebo kvalitě odbavení,“ uvedla mluvčí.

Občané mohou stále používat národní čísla tísňového volání (150 – hasiči, 155 – zdravotnická záchranná služba, 158 – policie), když potřebují pomoc od jedné složky. „Tísňová linka 112 je naopak ideální v případě, že je potřeba, aby na místo události vyjely všechny složky IZS, příkladem je třeba dopravní nehoda.  Lze se jako na jedinou dovolat v případě, že na místě je signál alespoň jednoho mobilního operátora, bez SIM karty a bez kreditu,“ upřesnila Vladimíra Hacsiková.

ilustrační snímek zdroj foto: HZS Olk

Provoz a fungování tísňové linky 112 v České republice je na světové úrovni, což dokazuje i ocenění Asociace evropského čísla tísňového volání, které Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje obdržel v loňském roce za pomoc řidiči kamionu, který se v zahraničí ocitl v nouzi. „Měl zdravotní problémy, ale nebyl sám dostatečně jazykově vybaven, aby si zajistil sám pomoc. Operátoři mu proto pomoc do Anglie zajistili,“ uvedla mluvčí.

Počet případů, kdy o pomoc tísňovou linku 112 žádají čeští občané, kteří se v zahraničí ocitnou v nouzi, roste. V minulém roce jich řešili olomoučtí operátoři pět. Nejzajímavější byla pomoc mladé Češce, které potřebovala pomoc v Bulharsku. Informovali jsme ZDE.

Za loňský rok operátoři linky 112 odbavili v celé České republice 3 301 926 hovorů.  V Olomouckém kraji to bylo 146 283 tísňových volání.

Autor: red.,a.č., v.h., n.z.

Fotogalerie

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.