Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Třicetiletá válka a Šumpersko

24. října 2015 - 09:06

Zpět na seznam článků

Na realizaci výstavy se podílí také Magna Moravia

Třicetiletá válka a Šumpersko

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

„Nikdy dřív a dlouho ani poté nebyla vedena válka v tak velkém měřítku a na tak velikém území, nikdy předtím neuplatnily armády takovou brutalitu a ničivou sílu. Tisíce případů naprosté ztráty smyslu pro spravedlnost, masakrů na nevinných, zabíjení zajatců jako na jatkách, bezmyšlenkovitého mučení, obětí moru, kanibalismu, bezbřehého násilí na obyvatelích měst a vesnic, rabování a čirého vandalismu navždy poznamenalo tuto první moderní válku, které se krutostí vyrovnaly až světové války dvacátého století,“ konstatují slova švédského historika Petera Englunda na úvod připravované výstavy „Třicetiletá válka a Šumpersko“.

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

Po loňské prezentaci prvního ze světových válečných konfliktů 20. století je nyní pozornost tvůrců zaměřena na třicet let trvající ozbrojené střetnutí dvou politických uskupení, které jeho současníci znali pod označením „Dlouhá válka“. Letošní výstava se uskutečňuje k 370. výročí dobytí šumperského zámku císařskými oddíly po štědrovečerním přepadu města roku 1645. Připomíná nejen tuto událost, ale i některá další ozbrojená střetnutí na Šumpersku včetně opětného dobývání Šumperka Švédy v následujícím roce.

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

Třicetiletým konfliktem ve střední Evropě i v regionu provázejí informační texty v listovacích souborech a na posterech. „Stručný přehled o průběhu války zorientuje návštěvníka v tehdejších událostech a poté ho nechá nahlédnout do běžného života vojáka, připomenutého nainstalovanou scénou polního ležení. Další dokumenty přibližují složení armád a způsob vedení boje včetně popisu dvou ze stěžejních bitev. Zájem upoutá tehdejší výzbroj vojsk,“ uvedla tisková mluvčí muzea Martina Buchtová. Nechybí typické muškety, kopí, halapartny, kordy, meče a dýky, svou výzbroj představuje také dělostřelectvo.

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

Centrem výstavy je pak scéna představující císařské před šumperským zámkem. „Unikátem na výstavě je jezdecká pistole s kolečkovým zámkem. Dělostřelectvo je připomenuto jednak moždířem, který je zapůjčen z hradu ve Šternberku, a modely děl ze zámku ve Velkých Losinách a ze soukromé sbírky rodiny Mornstein-Zierotin. Dalším unikátem je sud na žold, zapůjčený z hradu ve Šternberku,“ vysvětluje historik Zdeněk Doubravský.

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

Výstava přibližující dávný válečný konflikt mohla vzniknout jen s pomocí řady institucí. „S výběrem exponátů pomohli a ochotně je zapůjčili pracovníci Vlastivědného muzea v Olomouci, správy Národního památkového ústavu Kroměříž, státních zámků ve Velkých Losinách a Šternberku, pracovníci Arcibiskupství Olomouc jako vlastníka a Muzea Kroměřížska jako správce sbírky zbraní z hradu Mírova umístěné na zámku Chropyně. Exponáty na výstavu, jejímiž autory jsou historik Zdeněk Doubravský a ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku Marie Gronychová, laskavě poskytla také rodina Mornstein-Zietorin,“ upřesnila Martina Buchotvá.

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

Jako partner se na realizaci výstavy významně podílí Sdružení přátel historie Magna Moravia ze Šumperka, jehož Červený mušketýrský pluk švédského generála Banera se předstail na vernisáži 22. října. Výstava v Galerii Šumperska potrvá do 31. ledna.

Třicetiletá válka a Šumpersko zdroj foto: VM

Autor: red. M. Buchtová

Fotogalerie

Třicetiletá válka a Šumpersko                   zdroj foto: VM

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.