Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Učitelka z Olomouckého kraje získala Cenu Michala Velíška

10. listopadu 2017 - 12:12

Zpět na seznam článků

Darina Nešporová je v pořadí 12. držitelem prestižního ocenění

Učitelka z Olomouckého kraje získala Cenu Michala Velíška

oceněná učitelka Darina Nešporová zdroj foto: FB Nadace Adra

Veřejnost odvážnou učitelku vybrala online hlasováním. Slavnostní předání hlavní ceny - skleněného anděla se uskutečnilo za přítomnosti Adriany Krnáčové, primátorky hlavního města Prahy v reprezentačních sálech Primátorské rezidence ve středu 8. listopadu.

Nadace ADRA letos obdržela 114 nominací. Výbor Ceny Michala Velíška z nich vybral tři finálové. Následovalo internetové hlasování na stránkách nadace, o kterém jsme informovali ZDE

Veřejnost rozhodla, že cena patří Darině Nešporové. Je to současně druhá žena, která dosud převzala toto prestižní ocenění; obě laureátky pracují ve školství (v roce 2012 to byla paní Lenka Slavíková z Havířova.)

Darina Nešporová se stala také jednou z mála nositelek medaile Olomouckého kraje a hlavně ženou, která díky nasazení vlastního života zachránila čtyři děti. Statečnou učitelku mateřské školy v Jívové vyznamenal hejtman Olomouckého kraje v pondělí 18. září před jednáním krajského zastupitelstva. Informovali jsme ZDE

V pátek 16. června odpoledne se na lesní cestě u obce Jívová proti skupině dětí z mateřské školy doprovázené dvěma učitelkami vyřítilo auto. Vůz jedoucí směrem na Dolany na Olomoucku náhle vyjel mimo silnici a pokračoval až na lesní cestu ke skupince dětí. Učitelka Darina Nešporová duchapřítomně odstrčila tři děti mimo dráhu vozidla.  „Jeden chlapec se mě ale pořád držel za ruku, já v tu chvíli vůbec nevěděla, co s ním. Tak jsem se ho snažila co nejvíc krýt ramenem a druhou rukou, aby se nepopálil od podvozku auta, které na nás spadlo,“ vzpomínala Darina Nešporová. Oba vyprostili ještě před příjezdem hasičů svědci nehody i řidič havarovaného vozu. Chlapeček vyvázl jen s lehčím poraněním. „Popálila jsem si obě ruce, k tomu jsem měla zlomenou pánev. Teď už naštěstí chodím, do práce ale asi ještě dlouho nebudu moci. Mohlo to však skončit mnohem hůř. Hlavně, že se nic nestalo dětem, to je to nejdůležitější. To by snad udělal každý, aby zachránil lidský život – děti. Já jsem navíc učitelka, chránit děti mám v popisu práce,“ řekla. „Moje kolegyně se zachovala úžasně, okamžitě zavolala pomoc a postarala se o děti, které samozřejmě byly v šoku.“ Vůči řidiči havarovaného vozu zášť necítí. „Pomáhal nás vyprošťovat a také se mi omluvil. Prostě se stalo,“ shrnula Darina Nešporová.

Autor: red., olk., nadace Adra

Fotogalerie

oceněná učitelka Darina Nešporová      zdroj foto: FB Nadace Adra

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.