Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Unikátní slabikáře uvidíte na výstavě v Lošticích

30. srpna 2015 - 08:08

Zpět na seznam článků

Hola, hola, škola volá!

Unikátní slabikáře uvidíte na výstavě v Lošticích

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Nová výstava s názvem Hola, hola, škola volá!, která bude zahájena 3. září v Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích, se zaměří nejen na slabikáře, ale na i školní učební obrazy, na jejichž tvorbě se podílely tři významné osobnosti našeho regionu – Jan Jursa, Adolf Kašpar a Stanislav Lolek.

Představí práci uvedených třech významných osobností našeho regionu, které se nejen dobře znaly, ale také se společně podílely na vývoji učebnic a školních učebních obrazů – Jana Jursu, Stanislava Lolka a Adolfa Kašpara. „Slabikáře, čítanky a učební obrazy, jež dokreslí interiér školní třídy a učební pomůcky používané v první polovině 20. století, zapůjčilo Muzeum J. A. Komenského,“ uvedla tisková mluvčí muzea Martina Buchtová.

Slabikář je pro většinu dětí první knížka, ve které začínají samy číst. I proto pro mnohé zůstává v paměti po celý život. „Návštěvníkům představíme historii slabikářů – od těch prvních, které byly z úsporných důvodů bez obrázků, až po bohatě ilustrované slabikáře vydávané ve 20. století,“ přiblížila mluvčí.

slabikář zdroj foto: VM

Autorem prvních ilustrovaných slabikářů a čítanek, které byly na školách používány po několik desetiletí, byl pedagog a didaktik Jan Jursa, pocházející z Postřelmova, ve spolupráci s učitelem Adolfem Frumarem . Ti na konci 19. století ke spolupráci přizvali malíře Mikoláše Alše. První ilustrovaný slabikář, tehdy ještě s černobílými obrázky, vyšel v roce 1899. O patnáct let později byl publikován další slabikář, označovaný jako Slabikář B, tentokrát s už barevnými ilustracemi bludovského rodáka Adolfa Kašpara.

Po první světové válce se na českých školách vyučovalo podle 26 různých druhů slabikářů v celkem sedmi jazycích. Jedna centrální učebnice byla vydávána až po roce 1948. „Slabikáře, čítanky a učební obrazy zapůjčilo Muzeum Komenského v Přerově,“ doplnila mluvčí. Podobu vyučování v první polovině 20. století přiblíží také interiér školní třídy a další učební pomůcky.

Výstava bude zahájena vernisáží 3. září v 17 hodin a potrvá do 29. listopadu.

 

Autor: red., v.m.

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv
pozvánka                               zdroj VM

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.