fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

240 650 fitness kotelna

V Olomouci se postaví na start absolutní světová běžecká elita

15. června 2017 - 14:26

Zpět na seznam článků

Na seznamu nechybí i Vrabcová a Homoláč

Osmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc se poběží už příští sobotu, tedy 24. června. Hanácká metropole se na jeden den opět stane centrem světového vytrvalostního běhu, čemuž odpovídá tradičně nabitá startovní listina. Nadvládnu silných keňských běžců se pokusí prolomit jeden z nejlepších evropských běžců Callum Hawkins z Velké Británie, favoritky mezi ženami pak mají etiopský pas.

Na startu letos nebude chybět ani nejužší česká špička. Na to, že v Olomouci můžete vidět absolutní světovou elitu, si fanoušci již zvykli. „Ale tamní půlmaraton není zdaleka jen o těch nejrychlejších, duši celého závodu tvoří každý jeden sportovec, který se postaví na start. V Olomouci jich poběží 6 200 v hlavním závodě, což z něj dělá druhý největší závod v České republice. Atmosféra je navíc vždy perfektní,“ chválí Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Zatímco tisícovky účastníků půlmaratonu budou chtít zaběhnout co nejlepší časy, kochat se tratí vedoucí historickým centrem nebo si jen užít samotný běh, elitní běžci budou cílit na rekordy závodu. Olomoucká trať je sice rychlá, ale pod hodinu se zde zatím neběželo. Změnit by to mohli především keňští běžci.

Půlmaraton Olomouc 2017 zdroj:RunCzech

Se startovním číslem 1 poběží člen RunCzech Racing týmu Kenneth Keter, ten se pod hodinu dostal loni v březnu, když v nizozemském Venlu běžel za 59:48. Úplně nejrychlejším půlmaratoncem startovního pole je pak Simon Cheprot, který běžel skvělý čas 59:20 při závodě Roma-Ostia, což však bylo už v roce 2013. Pod hodinu, která znamená hranici opravdové světové špičky, se mu poté podařilo dostat ještě dvakrát. Naposledy předloni v Kodani, kde běžel za 59:32.

Dvěma rychlým Keňanům by měli sekundovat jejich krajané Felix Kandie (1:00:04), Peter Some nebo Josphat Kiptis z RunCzech Racing týmu (oba 1:00:21). Své si bude chtít říct i jeden z nejlepších Evropanů Callum Hawkins. Tento skotský běžec si osobní maximum si vytvořil letos v únoru, v Japonsku běžel na vteřinu přesně rovnou hodinu a v Olomouci by chtěl svůj nejrychlejší čas ještě trochu vylepšit. Na start se postaví také Brazilec a třetí muž z půlmaratonu v Českých Budějovicích Paulo Paula nebo Javier Guerra ze Španělska.

Českým fanouškům se měsíc po půlmaratonu v Karlových Varech na totožné distanci představí česká jednička Jiří Homoláč. „Chtěl bych doběhnout jako nejlepší Čech, to je teď víceméně moje jediná ambice. Nad časem nijak zvlášť nepřemýšlím, ten hodně může ovlivnit počasí. Pokud to vyjde dobře a nebude vedro, o český rekord 1:05:50 bych se pokusit mohl,“ přemýšlí Homoláč.

V Olomouci poběží také obhájce loňského tuzemského prvenství Pavel Dymák, ten by se podle papírových předpokladů měl přetahovat s Ondřejem Fejfarem. Ambice na stupně vítězů však mají také Robert Míč nebo Martin Kučera.

Olomouc 2016 zdroj foto: RunCzech

Největší favoritky ženského klání pocházejí z Etiopie. Jedničku si na hrudi ponese Worknesh Degefa, která zažívá velmi povedený rok, ten začal vítězstvím na skvěle obsazeném maratonu v Dubaji. S dvojkou potom poběží Netsanet Gudeta (1:07:31), ta letos v květnu ovládla v osobním rekordu závod na deset kilometrů v Ottawě. Bez šancí rozhodně ani není Rose Chelimo (1:08:08). Reprezentantka Bahrajnu pocházející z Keni zazářila na letošním prestižním maratonu v Bostonu, kde doběhla na druhém místě. Olomouckou trať navíc dobře zná, před dvěma lety na ní doběhla druhá.

Po roce se na Hané opět představí nejlepší Češka, tedy Eva Vrabcová. „O čase zatím vůbec nepřemýšlím. Závod v Olomouci poběžím v rámci přípravy na maraton na mistrovství světa v Londýně, ale když dostanu číslo, neumím běžet pomalu, takže se určitě budu snažit. Do Olomouce se každopádně už strašně těším,“ říká Eva Vrabcová. Fanoušky bude co nejlepším výkonem chtít potěšit domácí Petra Kamínková, o pódium si to rozdají také Tereza Lajdová a Marcela Joglová.

Olomouc 2016 zdroj foto: RunCzech

Osmý ročník odstartuje z Horního náměstí v sobotu 24. června v devatenáct hodin. Kromě šesti tisícovek účastníků hlavního závodu se na nesoutěžní tříkilometrový běh vydá v sedmnáct hodin 3, 5 tisíce účastníků dm rodinného běhu.

Autor: red., T. Mahel, zdroj foto: RunCzech

Fotogalerie

Další články z rubriky

ŠumpeRUN 2024

ŠumpeRUN 2024

Registrujte se do závodu na nové trati běžeckého závodu v Šumperku

Dietos vs Warriors 20:16

Dietos vs Warriors 20:16

Reportáž ze zápasu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.