Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

V Olomouckém kraji hledá práci 30,5 tisíce lidí

11. srpna 2015 - 09:14

Zpět na seznam článků

Míra nezaměstnanosti stoupla na 6,9 procent

V Olomouckém kraji hledá práci 30,5 tisíce lidí

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Úřady práce evidovaly v červenci v České republice 456 341 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 6,3 procent (oproti červnu, kdy byl 6,2 procent). Nadále pokračuje růst počtu volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím úřadů práce nejvíce od prosince 2008. V mezinárodním srovnání se Česká republika drží dlouhodobě pod evropským průměrem. Aktuální výsledky zveřejnil Úřad práce ČR.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ, Prachatice, Rychnov nad Kněžnou, Benešov, Jindřichův Hradec, Mladá Boleslav, Rokycany, Písek a Pelhřimov. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 31 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most, Karviná, Ústí nad Labem, Bruntál, Ostrava – město, Chomutov, Děčín a Sokolov. „V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí především každoročně se opakující příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství do evidence. Ve vyšším počtu se nám hlásili také rodiče dětí ve školním věku, kteří nemají přes prázdniny zajištěné hlídání a v menší míře začali přicházet i absolventi škol,“ říká zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

mapa zdroj: UP Olk

V Olomouckém kraji se celkový počet uchazečů o zaměstnání oproti minulému měsíci nepatrně zvýšil. Počet hlášených volných pracovních míst klesl o 135 a podíl nezaměstnaných osob se zvýšil na 6,9 procent. „Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nynější počet nezaměstnaných nižší téměř o 7,7 tisíc osob,“ uvedl analytik trhu práce z krajské pobočky Jaroslav Mikšaník.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech byl navzájem odlišný – na Jesenicku a Prostějovsku došlo k poklesu nezaměstnanosti, ale v okresech Olomouc, Přerov a Šumperk se počet nezaměstnaných zvýšil o několik desítek osob. „Nejvíce se celkový počet nezaměstnaných snížil v okrese Jeseník (o 71 osob), naopak v okrese Olomouc se nejvíce zvýšil o 96 osob,“ upřesnil Jaroslav Mikšaník.

Většina okresů kraje vykázala vyšší podíl nezaměstnaných, než je republiková hodnota. „Okres Přerov opět vykázal vyšší podíl nezaměstnanosti než na Jesenicku a dosáhl tak nejvyšší nezaměstnanosti v Olomouckém kraji. Také okres Olomouc má hodnotu nezaměstnanosti vyšší než celý Olomoucký kraj a dokonce překonal i okres Šumperk,“ sdělil výsledky červencového vývoje Mikšaník.

tabulka zdroj:UP Olk

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru pět uchazečů - nejvíce v okrese Jeseník (11); naopak nejméně na Prostějovsku (4).

Zaměstnavatelé v kraji v největší míře hledají soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky a opraváře strojů. Mezi velmi žádané patří také skladníci a traktoristé. „Nadále byla stále vysoká poptávka zaměstnavatelů i po řidičích nákladních automobilů -zejména do kamionové dopravy,“ informoval analytik. Přetrvává velká nabídka ve službách, stavebnictví. Ve větší míře se objevily i nabídky práce pro obchodní zástupce a pracovníky z oblasti finančnictví, pojišťovnictví a prodeje realit. „V průběhu července nebylo nahlášeno žádné hromadné propouštění. V srpnu očekáváme mírný pokles nezaměstnanosti,“ upřesnil Jaroslav Mikšaník.

Autor: red.,a.č.,

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.