Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

V Šumperku se předávaly Ceny města

14. dubna 2014 - 14:16

Zpět na seznam článků

Za doprovodu vídeňských valčíků a pařížského kankánu

V Šumperku se předávaly Ceny města

Ceny města Šumperk a foto:.Š.Čejková

Ceny města Šumperka se udělují od roku 1999 a od svého počátku jsou předmětem širokého zájmu, nejen při nominaci, ale i při samotném závěru. Zlatým hřebem každého ročníku se stává slavnostní večer, kdy jsou předány oceněným.

V sobotu 12.dubna před zcela zaplněným šumperským divadlem si ocenění za rok 2013 přivzalo deset osobností. Průvodci večera, herci Matěj Kašík a Vendula Nováková, alias Sherlock Holmes a doktorka Watsonová, postupně odhalovali držitele cen.

Matěj Kašík a Vendula Nováková, jako průvodci večera

Jako první byla odhalena cena v kategorii Architektura – rekonstrukce, kterou si odnesla společnost Pramet Tools za rekonstrukci své administrativní budovy, jejíž nová fasáda vkusně kombinuje moderní materiály, jako jsou sklo a kov ve formě perforovaného plechu, díky tomu budova výrazně oživuje běžnou šeď průmyslového charakteru Uničovské ulice, v níž se firma nachází. 

předání ocenění Architektura - rekonstrukce

Cenu převzali ředitel společnosti Petr Beneš, architekt Vít Janků a hlavní stavby vedoucí Radomír Růžička. „Budova je opravena nejen zvenku, ale i zevnitř a moc se povedla. Jsem rád, že se nám podařilo přesvědčit švédské majitele, aby souhlasili s touto akcí. Trvalo to sice pět let, ale stojí to za to,“ zaznělo z úst ředitele Beneše.

Fotogalerie I.část

„I motorům dáme křídla,“ rozhodli se držitelé druhé udělené ceny v kategorii podnikání. Pravoslav Verner - firma Verner Motor. Zakladatel a vlastník firmy po dlouholetém úsilí vyvinul hvězdicový motor pro historická letadla, jednoplošníky a dvouplošníky.

Kamil Verner a Pravoslav Verner přebírají ocenění

Pravoslav Verner se svým synem Kamilem se pustili bez dostupné výkresové dokumentace k výrobě tohoto hvězdicového motoru. „Jsme rádi, že naše myšlenka, která se nám zrodila před sedmi lety v hlavě, se zrealizovala,“ řekl Kamil Verner. Motor, který váží osmdesát kilo, je určen pro ultralighty do čtyři sta padesáti kilogramů a spotřebuje na hodinu letu čtrnáct litrů paliva.

Textilní výroba na Šumpersku patřila vždy mezi základní průmyslové obory, které po desítky let přináší zdroj příjmů pro generace místních obyvatel. Držitelem třetí ceny slavnostního večera se stala v kategorii Podnikání – výrobní společnosti firma SUMTEX CZ s.r.o., která se během své dvacetileté existence stala významnou textilní firmou v České republice.

předání ceny Podnikání - výrobní společnosti

Cenu převzal ředitel společnosti Jaroslav Mráz. „Přeji Vám hodně úspěchů v obchodním souboji se silnou konkurencí z východních zemí,“ popřál předávající zastupitel Petr Krill.  

Hudební část slavnostního večera doprovodil Old Time jazzban, který po skončení oficiální části se přesunul do prostoru před Hrádkem, kde pokračoval nejen ve hře k poslechu, ale i k tanci.

Old time jazzband a Tornádo Šumperk

Úspěšný sportovec, který patří do vítězného českého družstva na Mistrovství světa 2013 v Peru, Vladimír Štěpán převzal cenu v kategorii Sport.

Vladimír Štěpán

Mladý sportovní střelec se členy družstva se stali mistry světa v soutěži družstev s náskokem deseti terčů před druhými Italy. Na Mistrovství Evropy v brokových disciplínách v Německu jeho družstvo získalo stříbrnou medaili.“Střelba na holuby je má mistrovská činnost, ale zaměřuji se jen na trapy,“ uklidnil přítomné v sále v narážce na to, jestli lidé s příjmením Holub mají mít důvod k obavám.

Cenu mladých v letošním roce se šumperští zastupitelé rozhodli udělit mladému scénáristovi a spisovateli Jaroslavu Žváčkovi.

Jaroslav Žváček

Již jako student FAMU v roce 2012 vydal prvotinu s názvem Lístek na cestu z pekla, která získala cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. V současné době dopisuje svoji druhou knihu Píp.“Atmosféra dnešního večera mne motivuje k tomu, abych se ve své tvorbě zaměřil i Šumperk,“ řekl oceněný Žváček.

Šumperská cena v oblasti Kultury v letošním roce patří do rukou Mileny Filipové. Významná kunshitorička je dlouholetou pracovnicí Vlastivědného muzea Šumperk a výrazným způsobem se zasloužila o zřízení a obnovu městské památkové zóny. Doktorka Filipová spolupracovala na vydání většiny historických i populárně naučných publikací o Šumperku.

Marie Gronychová přebírá cenu pro Milenu Filipovou

„Jsem velmi ráda, že ocenění přebírám právě pro Milenu, protože to není jen skvělý odborník, ale hlavně vzácný člověk. Velmi si ji vážím. Moc ji mrzí, že dnes nemůže být zde,“uvedla ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku, Marie Gronychová, která cenu pro doktorku Filipovou převzala.

Taneční skupina Tornádo, která pracuje od 1997 při Domě dětí a mládeže u radnice, pod vedením Zdeňky Brandejské doslova nadchla svým tanečním vystoupením s názvem Srdečné pozdravy z Malé Vídně. Děvčata si odnášela nejen bouřlivý potlesk, ale i uznání od starosty města.“Do divadla v Šumperku chodím už padesát let, ale tak skvělý kankán jsem na jeho prknech ještě neviděl,“ ocenil Zdeněk Brož.

Tornádo Šumperk

Vychovat řadu umělců a ještě přitom aktivně tvořit se daří oceněné Anežce Kovalové, která si odnesla cenu v kategorii Vzdělávání. Akademická malířka, která dlouhá léta působila jako pedagožka na ZUŠ Šumperk, kde vedla výtvarný obor. Sama se věnuje především malbě a kresbě, grafiku uplatňuje v činnosti ilustrátorské. Kresby Anežky Kovalové zdobí například knihu Vladimíra Kornera „Zánik samoty Berhof“. „Anežko, děkuji Ti za Tvá díla, která nás zjemňují,“ pronesl při předání ceny zastupitel Vít Rozehnal.

Fotogalerie II.část

Významný počin v sociální a humanitární oblasti patří třem mužům, kteří zachránili tři vodáky. Ocenění si odnesli David Císař, František Macenauer a Petr Janda. Vodáci, kteří nezvládli splutí Desné, uvízli pod převráceným raftem. Dva tonoucí se muže se záchrancům podařilo vytáhnout pomocí lan. Třetího stáhl vír pod vodu, proto pro něj museli David Císař společně s Františkem Mecenauerem skočit a vytáhnout jej ven.

Předání ocenění Významný počin

Vodák byl v bezvědomí, proto hned začali s oživováním a podařilo se jim ho zachránit. „Mít oči otevřené a nebát se pomoci během pár sekund je rozhodující a nesmírně důležité,“ ocenil sám záchranář, ředitel profesionálních hasičů okresu Šumperk Martin Žaitlík, při předávání ocenění.

Fotogalerie III.část

Držitel ocenění v kategorii Ekologie a životní prostředí, Bořivoj Malec se může jako málokterý občan naší země pochlubit tím, vlastní jednu z největších sbírek nosatců.

Bořivoj Malec

Dlouholetý pedagog, vedoucí kroužků chovatelských. Sám v České republice určil tři druhy nosatců a jeden druh mandelinky, které u nás do té soby ještě nikdo neobjevil. V Turkmenistánu objevil nový druh brouka, který byl pojmenován posléze po něm – Danacea Maleci.“Musím hlavně poděkovat, že mohu pracovat v rámci domu dětí a mládeže, protože dělám to, co mne baví a ještě mám za to peníze,“ prohlásil spokojený badatel.

Do šumperské dvorany slávy byl uveden Miroslav Kubíček. Cenu za Přínos městu předal starosta a senátor Zdeněk Brož spisovateli, básníkovi a pedagogovi, který svoji literární tvorbu zviditelnil celou oblast Šumperska a Jesenicka.

starosta Zdeněk Brož předává ocenění za Přínos městu Miroslavu Kubíčkovi

Miroslav Kubíček vyučoval od roku 1960 na střední zemědělské škole v Šumperku. V roce 1963 mu vyšla první sbírka milostné lyriky Dny sluncí. Přispíval do mnoha časopisů a jako literát se kriticky vyjadřoval k politickému dění, což mělo po roce 1970 za následek ztrátu zaměstnání a publikační zákaz. Po roce 1989 se opět mohl věnovat pedagogické činnosti. Do literatury se po dlouhých letech odmlky vrátil až v roce 1992 Jesenickými pohádkami a pověstmi.“Jsem velmi ráda, že jsem dlouhé období nucené odmlky přečkal díky rodině a přátelům a mohu opět psát,“ uvedl dojatý spisovatel.

Druhý taneční blok večera patřil děvčatům ze Základní umělecké školy v Šumperku, která předvedla dva vstupy s motivy hudby krále valčíků Johanna Srausse.

děvčata ze ZUŠ Šumperk

Po skončení oficiální části programu pokračoval slavnostní večer v prostorách foyer a zrcadlového sálu, kde byl připraven také velkolepý raut.

Fotogalerie IV.část

Ceny města jsou otevřené mimo pozvaných hostů i veřejnosti, která také v letošním roce měla možnost se zúčastnit. Vstupenky na slavnostní večer jsou tradičně v předprodeji za příznivých padesát korun. 

 raut po oficiální části

Autor: kik.,foto:sumpersko.net

Fotogalerie

Ceny města Šumperk a                    foto:.Š.Čejková
Tornádo Šumperk - Ceny města Šumperka 2013    foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.