Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

V Šumperku se připravuje Keltský večer

20. ledna 2017 - 10:19

Zpět na seznam článků

Návštěvníci se mohou těšit na Irskou hudbu, tance i ochutnávku padesáti druhů whisky

Přijďte si v sobotu 18. února do Domu kultury Šumperk užít nezaměnitelnou atmosféru na jedinečný Keltský večer, na kterém vystoupí kapely Quanti Minoris, Dick O'Brass a Happy to Meet.

Kromě neotřelé irské hudby se dočkáte několika ukázek tradičních tanců od souboru Démáirt. Ten funguje pod záštitou YMCA Brno a patří k nejlepším v České republice. Vznikl v roce 1999 a všechny je spojuje láska k irské hudbě. Jak sami říkají: „Máme irskou hudbu příliš rádi na to, abychom u ní jen seděli.“ Kromě běžných tanečních vystoupení se pravidelně zúčastňují mezinárodních soutěží, ze kterých si přivážejí přední umístění.

Démáirt zdroj foto: DK

Quanti Minoris lze popsat jako folkrockově s keltskými kořeny říznutý středověkým pouličním bigbítem. Skupina sama tento žánr nazývá „hradrock“. Repertoár tvoří kromě vlastní tvorby většinou zhudebněná poezie středověkých autorů (např. F. Villon) a je inspirován hudbou z období 13. – 17. století. 

Díky své zajímavé zvukové barevnosti (gemshorn, šalmaj, křivý roh, zobcové flétny, píšťala s měchuřinou, chalumeau, příčná flétna, loutna, kvinterna, viola da gamba-alt) zapadne stejně dobře do prostředí hradů a zámků, tak i na pódia folkových, rockových, ale i etno a worldmusic festivalů. A právě vystoupení Quanti Minoris zahájí celý Keltský večer.

Quanti Minoris zdroj foto: DK

Kapela Dick O'Brass hraje styl muziky zařaditelný pod pojem keltský rock. Ve své tvorbě čerpá něco z tradicionálů keltského světa (Bretaň, Irsko, Wales, Skotsko), které od základů mění k obrazu svému, většinu repertoáru však v současnosti tvoří autorská tvorba s českými texty a širokým záběrem od artrocku po bigbít. Energická muzika okořeněná zvukem skotských dud, keltské harfy a bretaňských šalmají nemá v české kotlině obdoby a přitahuje posluchače všech věkových kategorií nejen u nás, ale i v zahraničí. Tvorba kapely zazněla i v několika českých filmech, například v Bestiáři či historickém filmu Jménem krále. 

Dick O.Brass zdroj foto: DK

Skupina Happy to Meet vznikla na jaře roku 1998 v Šumperku a mezi fanoušky keltské a folk-rockové hudby je dobře známá. Hned v úvodu zvítězili ve čtenářské anketě časopisu Folk & Country a převzali symbolický Zlatý klíč.

Happy to Meet zdroj foto: DK

Neodmítli ani účinkování v Malostranské besedě, čímž podstoupili i své první televizní vystoupení v pořadu Zahrada – Folková setkání. Vystupují na mnoha letních festivalech, kde publikum strhnou k tanci svým energií nabitým pojetím irského rocku v českém a anglickém jazyce. „Během večera se můžete těšit nejen na představení keltské kultury, ale celý program zároveň doplní ochutnávka z více než padesát druhů kvalitní skotské whisky,“ prozradila produkční domu kultury Michaela Horáková.

Keltský večer vypukne v sobotu 18. února od sedmi večer ve velkém sále domu kultury. Vstupné na sezení je za 100 korun. Rezervace vstupenek ZDE.

Autor: red., M. Horáková, zdroj foto: DK

Fotogalerie

Další články z rubriky

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Zahalí klášterní kostel do šansonového hávu

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Pro fanoušky připravuje valentýnský koncert s filharmoniky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.