Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

V kraji uvedli do provozu sanitku pro převoz extrémně obézních pacientů

13. prosince 2017 - 18:57

Zpět na seznam článků

Jako první v České republice ji pořídila FN Olomouc

V kraji uvedli do provozu sanitku pro převoz extrémně obézních pacientů

speciální sanitní vozidlo zdroj foto: FN Olomouc

Převozy extrémně obézních pacientů jsou nyní ve Fakultní nemocnici Olomouc výrazně snazší díky moderně vybavenému sanitnímu vozu, který zdravotníci začali v těchto dnech využívat. S pomocí hydraulických nosítek už manipulace s nemocnými, jejichž tělesná váha občas přesahuje i dvě stě kilogramů, nepředstavuje pro personál nadměrnou zátěž. Skříňová nástavba také poskytuje větší prostor v ambulantní části pro pacienta, vybavení vozu i ošetřující personál.

speciální sanitní vozidlo zdroj foto: FN Olomouc

Zdravotnické zařízení pořídilo novou sanitku za více než tři miliony korun. Zároveň se stalo první nemocnicí v České republice, která má podobné speciální sanitní vozidlo k dispozici.

Nadváhu má podle statistik více než polovina obyvatel, přičemž těžkou obezitou u nás trpí asi tři sta tisíc lidí. U některých z nich dokonce jejich tělesná váha přesahuje hranici sto osmdesáti nebo i dvou set kilogramů. Velké problémy potom u těchto lidí nastávají ve chvíli, kdy se v důsledku zdravotních obtíží stanou nepohyblivými a je nutné je převézt do nemocnice. „V řadě případů asistují při těchto transportech hasiči nebo jsme dosud byli nuceni zapojit pět až šest silných mužů a s pomocí plachty tyto nemocné dostat do sanitky nebo ze sanitky na lůžko,“ popsala vrchní sestra urgentního příjmu Michaela Gehrová.

speciální sanitní vozidlo zdroj foto: FN Olomouc

Právě z tohoto oddělení je realizováno nejvíce převozů, které musí být podobně jako u záchranné služby prováděny žlutými sanitkami označeními reflexní zelenou battenburskou šachovnicí. Tyto vozy jsou totiž patřičně vybaveny technikou pro intenzivní péči. 

speciální sanitní vozidlo zdroj foto: FN Olomouc

Sanitka tak bude dopravovat i běžné pacienty, kteří potřebují intenzivní péči, na nejrůznější diagnostická vyšetření nebo při překladu na jinou kliniku.

speciální sanitní vozidlo zdroj foto: FN Olomouc

Nemocniční areál má rozlohu třiatřicet hektarů. „S pacienty trpícími morbidní obezitou se setkáváme asi desetkrát do roka. Nosítka z běžných sanitek jsou obsluhována manuálně, což je při extrémní zátěži pro zdravotnický personál opravdu velmi fyzicky náročné. Na obsluhu nových hydraulických nosítek stačí jeden nebo dva lidé. Navíc se dají podle potřeby i rozložit nástavci do délky i šířky. Manipulace je tak výrazně snadnější a pacient má větší komfort,“ doplnila vrchní sestra.

Autor: red., E. Havrlant, zdroj foto: FNOL

Fotogalerie

speciální sanitní vozidlo                      zdroj foto: FN Olomouc

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.