Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

V šumperské nemocnici se blíží Den boje proti rakovině prostaty

15. listopadu 2018 - 12:59

Zpět na seznam článků

Lékaři nabídnou bezplatná vyšetření i konzultace

V šumperské nemocnici se blíží Den boje proti rakovině prostaty

V šumperské nemocnici se blíží Den boje proti rakovině prostaty. Zástupce primáře MUDr. Dušan Fügner a primář MUDr. Martin Kaňa podporují akci Movember foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Jako každý rok se i letos Nemocnice Šumperk připojuje k celosvětové kampani Movember – knírem proti rakovině prostaty.  Kromě toho, že si zdejší lékaři v průběhu listopadu „pěstují mocný knír“, nabídne nemocnice i letos bezplatná vyšetření a konzultace.

Den boje proti rakovině prostaty je určen primárně mužům a v nemocnici proběhne už příští týden ve středu 21. listopadu od patnácti do devatenácti hodin v urologické ambulanci šumperské nemocnice.

pozvánka zdroj:NŠ

V České republice diagnostikují lékaři každý rok rakovinu prostaty zhruba pěti tisícům mužů. I proto se šumperská nemocnice do akce každoročně zapojuje a nabízí mužskému pokolení konzultace i odborné ultrazvukové vyšetření v rámci Dne prevence proti karcinomu prostaty a varlat. „Vítáni jsou především muži ve věku od čtyřiceti let, kteří doposud vyšetření nepodstoupili. Doufáme, že tato osvěta některé z nich přiměje, aby za námi na akci dorazili. K návštěvě není třeba mít žádnou žádanku,“ říká primář urologického oddělení šumperské nemocnice Martin Kaňa. 

primář urologického oddělení šumperské nemocnice MUDr. Martin Kaňa foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Na Den boje proti rakovině prostaty se mohou muži objednávat předem na telefonním čísle 583 333 951.  „Dorazit ale mohou samozřejmě i bez objednání,“ dodává primář s tím, že akci Movember zde všichni považují za skvělý nápad. Zároveň doufá, že přijdou třeba i ti zájemci, které dlouho trápí nějaký urologický problém, ale nenašli odvahu navštívit lékaře a přijít své potíže zkonzultovat. „Bohužel i přes celkem masivní osvětu dnes lidé stále nevěnují prevenci dostatečnou pozornost. U řady onemocnění je však včasná diagnostika klíčová pro uzdravení,“ upozorňuje primář Kaňa.

Nemocnice Šumperk - Movember 2017 foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Do akce se zapojí i Lékárna Nemocnice Šumperk, která nabízí po celý listopad v rámci akce Movember slevy na doplňky stravy pro muže.

Movember Foundation je vedoucí světová organizace, jejímž cílem je změnit tvář mužského zdraví. Vybízí muže, aby si nechali narůst knír v Movemberu a pomohli tak iniciovat diskusi o problematice rakoviny prostaty a varlat a získat nezbytné finanční prostředky na podporu programů zabývajících se zdravím mužů. V České republice působí Movember od roku 2008, kdy se pár nadšenců kolem FMX Gladiator Games rozhodlo pěstovat knír za dobrou věc. V roce 2009 se připojila i Česká republika, jako teprve osmá země světa. Tehdy se do kampaně zapojilo jen pár desítek lidí. O rok později se počet účastníků rozšířil, stejně tak přibylo i množství vybraných finančních prostředků. Loni se do akce zapojilo přes dvacet tisíc lidí.

Autor: red., H. Hanke

Fotogalerie

V šumperské nemocnici se blíží Den boje proti rakovině prostaty. Zástupce primáře MUDr. Dušan Fügner a primář MUDr. Martin Kaňa podporují akci Movember foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.