Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

VIDEO: Medvídek a Záchranář

15. června 2016 - 11:19

Zpět na seznam článků

Den s dětmi na Zdravotnické záchranné službě v Olomouci

Zdravotnickou záchrannou službu v Olomouci navštívily ve středu 8. června děti prvního stupně ze ZŠ v Hlubočkách. Pozvání přijali žáci k naučně-vzdělávacím programu „Medvídek a Záchranář“ zakončeného prezentací na výjezdové a letecké základně v Neředíně.

„Medvídek a záchranář“ se inspiroval celosvětovým projektem Teddy Bear Hospital. „Má za cíl seznámit především ty nejmenší s náročnou prací zdravotnických záchranářů, naučit je například jak zachránit život v reálné situaci,“ objasnil mluvčí Zdeněk Hošák. Děti si měly přinést sebou plyšovou hračku. „Úkol splnily doslova v duchu školního známkování, na jedničku,“ prozradil mluvčí krajských záchranářů.

Ve školící místnosti rozzářil oči všech dětí ředitel záchranné služby Petr Hubáček, když představil medvídka záchranáře v životní velikosti. Během poznávací exkurze navštívily postupně skupinky dětí tři pracoviště. „Ve vzdělávacím centru si děti prakticky vyzkoušely, jak pomoci medvídkovi po úrazu, v situaci kdy medvídek nereaguje, nedýchá a je zřejmě v bezvědomí. Krok po kroku za asistence operátora tísňové linky, napovědělo těm nejmenším, jak mohou pomoci zachránit život. Po prvotním ostychu se děti plně vžily do role zachránců, komunikovaly s operačním střediskem a nepřímou srdeční masáží medvídka vždy přivedly k životu,“ přibližuje Zdeněk Hošák.

Medvídek a záchranář zdroj: ZZS Olk

Kolečko návštěv pokračovalo v prostorách zdravotnického operačního střediska, tedy tam, kde před chvílí telefonovaly o pomoc. Děti se setkaly se operátory, kteří jsou připraveni, v kterýkoliv čas, pomoci při záchranně lidských životů. Hovoří s volajícími, vysílají posádky sanitních vozů či letecké záchranné služby lidem v nouzi. Děti „naživo“ viděly, jak probíhá příjem tísňové výzvy na linku 155, až po vyslání posádek k místům událostí.

Medvídek a záchranář zdroj: ZZS Olk

Necelé tři hodiny utekly velmi rychle a cíl programu „Medvídek a záchranář“ obstál v premiérové zkoušce, soudě dle výrazu šťastných dětí, na výbornou. Při předávání certifikátů vyjádřil ředitel zdravotnické záchranné služby svou spokojenost. „Je vidět, že nám vyrůstá nová generace záchranářů, kteří se nebudou bát ani záchranky, ani poskytnout první pomoc. Pevně věřím, že jsme u dětí odbourali prvotní strach z volání na tísňovou linku a v budoucnu nepřijde problém co dělat, když se oni či jejich okolí ocitne v nouzi a půjde doslova o život,“ shrnul Petr Hubáček.

Autor: red., Z. Hošák

Fotogalerie

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.