Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

VIDEO! Šumperk zahájí turistickou sezónu 1. června

26. května 2017 - 09:32

Zpět na seznam článků

Turisty doprovodí na prohlídkové okruhy průvodci z infocentra

Ve čtvrtek 1. června startuje ve městě Šumperku letní turistická sezóna. Návštěvníci mohou vystoupat na radniční věž, navštívit expozici Čarodějnické procesy v tzv. Geschaderově domě či podniknout procházku s průvodcem po městě v rámci několika prohlídkových okruhů. Z důvodu rekonstrukce radnice však bude od 1. června stanoviště průvodců přesunuto z radnice do informačního centra v budově divadla na Hlavní třídě.

Šumperk - Informační centrum zdroj: mus

Zájemci o rozhledy z radniční věže se nahlásí u průvodců v informačním centru, kteří je na radniční věž doprovodí. Stejně tak budou prohlídkové okruhy po městě začínat u informačního centra. Stanoviště průvodců na radnici nebude z důvodu rekonstrukce radnice fungovat. „Město Šumperk nabízí návštěvníkům v rámci letní turistické sezóny několik atraktivit. Lákavé jsou například rozhledy z radniční věže, díky nimž se návštěvníkům naskýtá jedinečný pohled na město Šumperk z ptačí perspektivy a také výhled na panorama pohoří Hrubého Jeseníku s nejvyšší horou Pradědem. Zájemce o rozhledy doprovodí na věž průvodci z nového stanoviště – informačního centra v budově divadla, a to každou hodinu“ uvedla Martina Buchtová z oddělení kultury a vnějších vztahů MěÚ Šumperk.

Šumperk - historická budova radnice zdroj foto: archiv šumpersko.net

radniční věž - prohlídky zdroj: mus

 Kromě rozhledů z radniční věže mohou návštěvníci podniknout komentované procházkové okruhy po městě s průvodcem.

Malá Vídeň - okruh prohlídky zdroj: mus

Město nabízí prohlídkový okruh Procházka ze 13. do 21. století, díky němuž návštěvníci poznají nejvýznamnější památky města a seznámí se s celou jeho historií, mohou se rovněž vydat Po stopách Malé Vídně, jak bylo městu Šumperku v 19. století pro jeho hospodářský a architektonický rozkvět přezdíváno.

Malá Vídeň - prohlídky zdroj: mus

Pro zájemce o historii proslulých čarodějnických procesů v regionu je připraven procházkový okruh Kde žily čarodějnice a také expozice Čarodějnické procesy, která se nachází v tzv. Geschaderově domě v ul. Kladské nedaleko radnice.

Expozice - Geschaderův dům zdroj foto: mus

Čarodějnické procesy - prohlídky zdroj: mus

Také tyto prohlídkové okruhy budou realizovány ze stanoviště průvodců v informačním centru. „Poslední prohlídka expozice začíná vždy pětačtyřicet minut před koncem provozní doby,“ upřesňuje Martina Buchtová. 

Autor: red., O. Hajduková

Fotogalerie

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.