Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Vdavek chtivá žena přišla o 750 dolarů

20. února 2017 - 09:23

Zpět na seznam článků

Naletěla podvodníkovi na seznamce

Vdavek chtivá žena přišla o 750 dolarů

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Kriminalisté v Olomouckém kraji opět varují před podvody, tentokrát na „seznamkách“. Od středy 15. února prověřují  oznámení poškozené ženy, od které neznámý pachatel podvodně vylákal platbu na zahraniční bankovní účet.

Žena na internetovém portále, tzv. „seznamce“, zveřejnila inzerát, na který zareagoval zájemce o seznámení. „Vydával se za vdovce z Ameriky, architekta, který má devítiletou dceru. Také ženě sdělil, že momentálně působí jako voják v Afghánistánu a mise právě končí,“ uvedla tisková mluvčí policie Olomouckého kraje Marie Šafářová.

Domluvili se na schůzce v České republice s tím, že „voják“ nejprve pošle svá zavazadla. „Právě na úhradu údajné přepravy zavazadel se mu podařilo od ženy vylákat platbu ve výši 750 amerických dolarů na zahraniční bankovní účet. Poté se ženou přestal komunikovat,“ informovala mluvčí. „Stejným nebo obdobným způsobem mohou být kontaktovány další ženy na seznamovacích portálech. Při komunikaci, a to nejen na sociálních sítích, ale i jinde v prostředí internetu je nutné být zvlášť opatrný, ostražitý,“ varuje důvěřivé inzerentky Marie Šafářová.

Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoli osobního kontaktu poměrně rychle a hlavně účinně lákat z těchto obětí peníze.  Podobné případy nejsou vůbec ojedinělé. „V minulosti se již objevily legendy, kdy se pachatelé vydávali za americké vojáky na misích, vyskytly se i různé příběhy údajných generálů. Často se také pachatel vydává za advokáta, který vyřizuje dědictví, a oslovení lidé mají být příbuznými zemřelých,“ sdělila policejní mluvčí.

Pachatelé vymýšlejí stále nové příběhy a legendy, kterými chtějí oslovit případné oběti. „V rámci komunikace stále vyhlédnutou oběť přesvědčují o své tíživé, neúnosné situaci a závěr komunikace směřují pokaždé k žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo prostřednictvím různých služeb sloužících k zasílání finančních prostředků,“ nabádá k opatrnosti Marie Šafářová.

Autor: red., pis

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.