Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Ve Vikýřovicích napoví, kudy vede cesta do nebes

21. října 2016 - 10:38

Zpět na seznam článků

Muzeu silnic zve na výstavu „Brána do nebes“

Ve Vikýřovicích napoví, kudy vede cesta do nebes

pozvánka na výstavu Brána do nebes zdroj foto: MS - T. Janda

I když brána do nebes může pro každého člověka vypadat jinak, pro obdivovatele československého mostního stavitelství – odborníky i laiky – je bezesporu železobetonový obloukový most v Podolsku tou jedinou, ostatně právě proto je dodnes označován jako „Brána do nebes“.

Již návrh mostu byl ve 30. letech dvacátého století oceněn na architektonické výstavě v Paříži, kde v roce 1937 získal Zlatou medaili a byl nazván Le beau pont de l´Europe (Krásný most Evropy). Další ocenění získal v roce 1939 na výstavě v belgickém Lutychu. Představuje nesporně vyvrcholení našeho mostního stavitelství první poloviny 20. století, ve své době byl, s hlavním mostním obloukem elipsového tvaru, dlouhým 150 metrů, čtvrtým největším mostem v Evropě.

pozvánka na výstavu Brána do nebes zdroj foto: MS - T. Janda

Výstava v Muzeu silnic ve Vikýřovicích mapuje přípravy a stavbu mostu od léta 1938 do září 1942, zároveň ale představuje i jeho projektanty, stavitele, tesaře, zedníky a betonáře, svářeče a další řemeslníky – zkrátka všechny, jejichž zásluhou most dodnes stojí. V úvodu výstavy se návštěvník navíc seznámí s dalším unikátem našeho mostního stavitelství, řetězovým mostem, který poté, co přestal vyhovovat narůstající automobilové dopravě, dostal v roce 1942 mohutnějšího železobetonového souseda a spolu pak vedle sebe přemosťovaly Vltavu až do roku 1960, kdy byl řetězový most rozebrán a později přenesen k obci Stádlec, kde dodnes stojí, jako náš jediný dochovaný řetězový most, přes řeku Lužnici. „Brána do nebes“ zůstala osamocena, na svém významu a kráse však rozhodně neztratila.

pozvánka na výstavu Brána do nebes zdroj foto: MS - T. Janda

Výstava je unikátní především množstvím dochovaných dobových fotografií z výstavby mostu. Připomíná, že byl jedním z mála mostů, které se stavěly (a v jeho případě i dostavěly) v pohnutém období okupace Československa, kdy už se i někdy zdálo, že stavba bude zastavena, tak jak to postihlo jiné mostní nebo silniční a dálniční stavby. Nedostatek cementu, oceli a také stavebních dělníků byl pro most velkou hrozbou, stavba, která měla být nejen ukázkou dovednosti architektů, projektů a stavitelů ale také symbolem národní hrdosti, byla v září 1942 uvedena do provozu.

Pětasedmdesáti let, kterých se most v příštím roce dožije, mu na jeho dokonalosti téměř neubralo. „I když na výstavě bude ke zhlédnutí přes dvě stovky fotografií na panelech a přes 400 jich bude publikováno i v katalogu, který byl k výstavě připraven, tohoto nebeského velikána je opravdu nutno osobně vidět, žádná fotografie nenahradí ten úžasný pohled na mohutnou a přitom tak elegantní stavbu, jakým tento most dodnes je,“ upozorňuje vedoucí muzea a spoluautorka výstavy Alena Turková.

pozvánka na výstavu Brána do nebes zdroj foto: MS - T. Janda

Výstava bude zahájena ve čtvrtek 27. října přednáškou spoluautora výstavy, Tomáše Jandy, který už se návštěvníkům silničního muzea nezapomenutelně zapsal do povědomí výstavou o tzv. Hitlerově dálnici (Vratislav – Brno – Vídeň). Na přednášku, která bude začínat od 17 hodin, naváže v 18 hodin slavnostní vernisáž výstavy, která bude k vidění až dubna příštího roku.

Autor: red., A. Turková

Fotogalerie

pozvánka na výstavu Brána do nebes    zdroj foto: MS - T. Janda

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.