Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Ve Zvoli zavzpomínali na zakladatele VII. župy hasičské

15. ledna 2017 - 11:02

Zpět na seznam článků

Setkání u příležitosti 100. výročí úmrtí Jakuba Lolka

Ve Zvoli zavzpomínali na zakladatele VII. župy hasičské

Setkání u příležitosti 100. výročí úmrtí Jakuba Lolka zdroj foto: M. Žaitlik

Na učitele, významného vlastivědného pracovníka, národního buditele severní Moravy a zakladatele VII. župy hasičské „severní části“ střední Moravy Jakuba Lolka vzpomínali ve Zvoli. 

Vzpomínkové setkání se uskutečnilo v sobotu 7. ledna u hrobu Jakuba Lolka na hřbitově ve Zvoli. Právě před sto lety zemřel usilovný pracovník na poli historie a kultury našeho regionu (Jakub Lolek 25. 7.1845 / 7. 1. 1917)

Setkání u příležitosti 100. výročí úmrtí Jakuba Lolka zdroj foto: M. Žaitlik

Čerpáno z historie župy: Na výzvu Jakuba Lolka, tehdejšího řídícího učitele v Paloníně sešli se 30. června 1885 v Postřelmově zástupcové dobrovolných hasičských sborů z Bohuslavic, Dlouhomilova, Lesnice, Leštiny, Lukavice, Moravičan, Polonína, Postřelmova a Zvole k předběžné poradě o zřízení hasičské župní jednoty pro severní Moravu hasičských sborů v okresích litovelském, mohelnickém, šumperském a zábřežském a zvolili zařizovací výbor.

Po schválení stanov konána 25. října t. r. v Lukavici ustavující valná hromada, v níž přistoupily sbory Rájce a Bílé Lhoty a zvoleni první spolkoví činovníci: starosta - Jakub Lolek, řídící uřitel v Paloníně; místostarosta - Alois Vepřek, rolník v Postřelmově; členové výboru - Antonín Roller rolník z Lesnice, Antonín Bezděk rolník z Rovenska, Josef Najman rolník ze Zvole, Josef Koruna rolník z Lukavice, František Hopjan učitel z Bílé Lhoty. Tento výbor vedl správu župní podle stanov po tři roky.

Jakub Lolek 25. 7.1845 - 7. 1. 1917 zdroj foto: M. Žaitlik

Čerpáno z postřehů Jakuba Lolka: Úlohou, účelem hasičských jednot župních jest rozšíření, zvelebení, technické zdokonalování hasičských sborů v obvodě župním, pak i zprostředkování stylů mezi sbory a ústřední zemskou hasičskou jednotou. Za tímto účelem byla zřízena i naše župa hasičská, pro obvod sousedních okresů litovelského, mohelnického, zábřežského a šumvaldského, jež vzhledno doby vzniku v řadě byla sedmá na Moravě.

Setkání u příležitosti 100. výročí úmrtí Jakuba Lolka zdroj foto: M. Žaitlik

Vzpomínková akce pokračovala prohlídkou školy a společenským setkáním v zasedací místnosti Obecního úřadu ve Zvoli.

Autor: red., M. Žaitlik, zdroj foto: M. Žaitlik

Fotogalerie

Setkání u příležitosti 100. výročí úmrtí Jakuba Lolka        zdroj foto: M. Žaitlik

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.