Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Vlastivědný sborník Severní Morava se rozrostl o další svazek

04. ledna 2019 - 12:34

Zpět na seznam článků

S pořadovým číslem sto čtyři

Vlastivědný sborník Severní Morava se rozrostl o další svazek

Vlastivědný sborník Severní Morava č. 104 zdroj foto: VMŠ

Jak je tomu u Severní Moravy zvykem, sborník Vlastivědného muzea v Šumperku opět přináší rozmanitá témata z různých oborů. Nový svazek ocení nadšenci do archeologie, ale také zájemci o místní historii, dějiny umění nebo třeba geologii.

Ve sborníku tak čtenáři najdou článek o osídlení šumperského regionu v mladší době kamenné, ale i studii věnovanou současné grafičce a ilustrátorce Věře Kovářové. Seznámit se také mohou například s osobnostmi, které v období první republiky zastávaly úřad šumperského starosty.

Rubrika Zajímavosti čtenářům mimo jiné přiblíží dalšího severomoravského válečného hrdinu, plk. Josefa Březinu z Bludova, legionáře a účastníka druhého odboje, nebo osudy jedné rodiny šumperských „hraničářů“ v bouřlivém 20. století. Mnohé změny zažilo i Lovecko-lesnické muzeum v Úsově, jehož sto dvacetiletou historii připomíná další článek.

Vlastivědný sborník Severní Morava č. 104 zdroj foto: VMŠ

Plná zajímavých informací je i rubrika Poklady z našich depozitářů. Ta na úvod představí předmět, který je jedním z nejstarších dokladů spojených s využíváním koně na severní Moravě. Tím předmětem je nedávno objevená faléra z doby bronzové. V dalším článku vydá některá svá tajemství obraz neznámé světice a na závěr rubriky se čtenáři mohou seznámit s kolekcí loutkových divadel uchovávaných v muzejních sbírkách. Ve sborníku nechybějí ani recenze a přehled nové vlastivědné literatury. A to z obsahu není ani zdaleka vše.

Sborník lze zakoupit v recepci šumperského muzea a na jeho pobočkách (Muzeum Mohelnice, Zábřeh, Památník Adolfa Kašpara v Lošticích a zámek v Úsově). Cena sborníku činí 90 korun.

Autor: red., P. Hajtmarová

Fotogalerie

Vlastivědný sborník Severní Morava č. 104         zdroj foto: VMŠ

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.