Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Voda je stále politické téma

14. března 2018 - 00:02

Zpět na seznam článků

„Vodárenství není místo na experimenty,“ říká ředitel ŠPVS

Voda je stále politické téma

Šumperk - sídlo ŠPVS a.s. zdroj foto: KS

Krátký rozhovor s Radimem Jiroutem, ředitelem Šumperské provozní vodohospodářské společnosti, která dodává pitnou vodu a odvádí i čistí splašky více než osmdesáti tisícům obyvatel severní části Olomouckého kraje.

V létě loňského roku jste hovořil o situaci ve vodohospodářství, vzhledem k tomu, že různým společnostem, včetně ŠPVS, končí v roce 2020 smlouva k provozování vodovodů a kanalizací. Z Vašich slov bylo cítit, že i přes veškeré silné argumenty na Vaší straně, hovořící v prospěch zachování současného modelu spolupráce, nejsou jim, někteří zastupitelé měst a obcí, ochotni naslouchat. Jak se situace od té doby změnila?

Radim Jirout: Bohužel, nezměnila se a ještě více se přiostřila. Vodohospodářství je stále více politické, než odborné téma a navíc, ze strany některých osob při jednání zastupitelstev měst a obcí, dochází ke sdělování lživých a nepravdivých informací s cílem poškodit naši společnost. Osobně z toho mám rozpačitý dojem, doufal jsem, že více než o politiku půjde na konec o kvalitu služeb za dobrou cenu pro občany. Často se ale na zastupitelstvech vytahují zástupná politická témata a neřeší se fakta. Občas si říkám, jestli za tím není i snaha o budoucí osobní prospěch některého ze zastupitelů. Ale, to mohou posoudit občané sami, protože z naprosté většiny těchto jednání jsou přístupné video záznamy a zápisy.

Generální ředitel – Ing. Radim Jirout, MBA zdroj foto: KS

Má někdo důvod být nespokojen s prací Vaší společnosti?

Radim Jirout: To určitě ne. Svou práci děláme už dlouho a velmi dobře. Občané se o tom mohou přesvědčit kdykoliv, kdy otočí kohoutkem a teče jim kvalitní voda. Snížili jsme dlouhodobě ztráty vody ze čtyřiačtyřiceti procent na jedenáct procent, což je údaj na úrovni vyspělých evropských států. Staráme se o vodní zdroje i vodovodní síť a investujeme do jejího rozvoje i rozvoje služeb občanů, stejné je to i v případě kanalizace a čistíren odpadních vod. Za pronájem sítě platíme ročně městům a obcím více než sto milionů korun, které slouží na investice a rozvoj sítí. Navíc nás smlouva zavazuje k dalším investicím do sítě, kdy do havarijních a obnovujících oprav dáváme dalších více než dvacet milionů korun. Celé naše hospodaření prošlo naposledy před dvěma lety nezávislým technickým auditem a bez chyb. Nemáme co, skrývat. A když přijdou další audity, věřím, že proběhnou opět s výborným výsledkem. Jsme komerční společností a našim cílem je tvorba přiměřeného zisku, který je ovšem ve vodárenském oboru přísně regulován státem. Navíc, tím, že patříme zahraniční vodohospodářské společnosti, máme přístup k nejmodernějším technologiím a pracujeme maximálně efektivně.

Jak vidíte Vaši budoucnost v zásobování vodou na Šumpersku?

Radim Jirout: Pokud se podíváte pragmaticky na fakta, je jasné, že nejvýhodnější variantou pro koncového zákazníka je otevřené koncesní řízení. I když se valná hromada VHZ, a.s. ještě definitivně nerozhodla, věříme, že zvítězí zdravý lidský rozum a kvalitní služby za dobrou cenu pro občany. Vodárenství není místo na experimenty.

Autor: Komerční sdělení

Fotogalerie

Šumperk - sídlo ŠPVS a.s.          zdroj foto: KS

Související články

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.