Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Vzrostl počet mimořádných událostí na dráhách

21. ledna 2018 - 10:49

Zpět na seznam článků

O sto procent se zvýšil počet usmrcených na neželezničních dráhách

Vzrostl počet mimořádných událostí na dráhách

Olomouc - střet na železníčním přejezdu - září 2017 zdroj foto: Drážní inspekce

Drážní inspekce v loňském roce evidovala více než čtyři a půl tisíce mimořádných událostí na všech dráhách, což je nejvíce za posledních deset let.

Nejvyšší počet střetnutí inspekce eviduje v lednu, kde se událo hned pětadvacet střetnutí, přičemž při těchto nehodách zemřelo šest osob a dalších osm bylo zraněno. Dle statistických výpočtů Drážní inspekce (DI) docházelo k úmrtí při každém pátém střetnutí.

tabulka zdroj: DI

Počet mimořádných událostí „nedovolená jízda“, tedy kdy dojde k nedovolené jízdě vlaku nebo posunu za návěstidlo zakazující jízdu, v posledních sedmi letech neustále stoupá. V uplynulém roce evidovala DI celkem čtyřiaosmdesát případů, kdy vlaky projely návěst zakazující jízdu. „V porovnání s předchozími lety došlo opět k nárůstu počtu těchto mimořádných událostí, přičemž se jedná o historicky nejvyšší počet „projetých návěstidel“ u vlaků a posunů,“ uvedl tiskový mluvčí inspekce Martin Drápal. 

Nejčastěji se stále chybuje při odjezdu vlaku ze stanice. Projetí vlaku za návěstidlo zakazující jízdu tvoří více než jednu třetinu všech těchto případů. DI se těmito mimořádnými událostmi dlouhodobě zabývá, závažnost nárůstu nebere na lehkou váhu a v souvislosti s těmito mimořádnými událostmi vydala již celou řadu bezpečnostních doporučení, přičemž řadu z nich opakovaně. Jejich cílem je nenechávat bezpečnost pouze na jednom lidském činiteli – na strojvedoucím, ale mít jakousi bezpečnostní pojistku, která může mít podobu technického zařízení, jež při chybě strojvedoucího automaticky zastaví ohrožené vlaky, popř. zmírní následky vzniku mimořádné události, nebo organizačního opatření, kterou je např. klasická výprava vlaku „výpravkou“, jež je schopna eliminovat právě nedovolené odjezdy ze stanic.

tabulka zdroj: DI

K nejvyššímu nárůstu počtu mimořádných události v loňském roce došlo na dráze tramvajové, kde se v porovnání s předloňským rokem zvýšil jejich počet o bezmála čtyři sta.

tabulka zdroj: DI

Spolu s nárůstem počtu mimořádných událostí se zvýšil i počet usmrcených a zraněných na neželezničních dráhách (tramvaje, trolejbusy, lanovky) a v metru, přičemž zraněných v roce 2017 bylo o osmatřicet procent a usmrcených dokonce o sto procent více než v roce 2016.

Drážní inspekce je státní instituce, která šetří příčiny a okolnosti mimořádných událostí (nehod). Jako vyšetřovací orgán je nezávislá na všech státních institucích a jakémkoli provozovateli drah a drážní dopravy.  

 
 

Autor: red., M. Drápal

Fotogalerie

Olomouc - střet na železníčním přejezdu - září 2017     zdroj foto: Drážní inspekce

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.