Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Žena si myslela, že jí budou vyplaceny příspěvky

25.04.2024 - Žena si myslela, že jí budou vyplaceny příspěvky -...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán

22. ledna 2019 - 20:13

Zpět na seznam článků

Zimní sezóna je v plném proudu

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Z velkého množství sněhu mají radost děti i majitelé lyžařských středisek. O poznání menší nadšení zažívají ve vydařené zimní sezóně ortopedi z šumperské nemocnice, kteří musí nyní ošetřit až o třetinu víc pacientů. S jakými nejčastějšími úrazy končí zimní sportovní nadšenci v ambulancích šumperských ortopedů, i o složité situaci pacientů jesenického regionu se v rozhovoru rozpovídal primář ortopedicko-traumatologického oddělení šumperské nemocnice MUDr. Zdeněk Štěpán.

primář ortopedicko-traumatologického oddělení šumperské nemocnice MUDr. Zdeněk Štěpán foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Zimní sezóna je v plném proudu. Na nedostatek sněhu si vlekaři letos rozhodně nemohou stěžovat. Jak vydařenou zimní sezónu pociťujete na vašem oddělení? Předpokládám, že máte plné ruce práce...

MUDr. Zdeněk Štěpán: Ano, je to přesně tak. S příchodem sněhu se začaly plnit naše ambulance typickými lyžařskými úrazy, ať už v oblasti kolenních kloubů, (přetržené vazy, poranění menisku apod.), zlomeniny končetin, tak kloubů palce. Právě časté poranění kloubu mezi záprstní kostí a základním článkem palce má svůj specifický název – „lyžařský palec“. Ten je odvozen od způsobu poranění – o lyžařskou hůlku.

V posledních dnech klesly teploty pod nulu a s tím hrozí námraza. Počítám, že i v takových situacích Vám pacientů přibývá.

MUDr. Zdeněk Štěpán: Už nyní nám na oddělení přibylo značné množství úrazů zejména starší populace. Senioři u nás končí nejčastěji se zlomeninami v oblasti krčku stehenní kosti, kterou si způsobí pádem na kluzkém povrchu. Obecně máme v zimě asi o třetinu víc práce. Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací, z nichž tři až čtyři bývají právě nepříjemné a někdy komplikované úrazy pohybového aparátu.

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Můžete popsat nějaké nejvážnější zranění, se kterým jste se v letošní sezóně už potkal?

MUDr. Zdeněk Štěpán: Víte, závažnost úrazu nejde posoudit jen typem poškození, ale je nutné brát v úvahu věk pacienta, pro kterého může znamenat i jednoduchý úraz závažný, a někdy i život komplikující, problém.  Spíše mě v tomto kontextu napadá poměrně kuriózní úraz  snowboardaře, který se hranou svého prkna pořezal tak, že jsme u něj museli provést operační revisi rány na stehně.   

Existuje podle vás nějaký zimní sport, který je z pohledu úrazovosti nejrizikovější? Případně byste jako ortoped a zároveň sportovec doporučil se mu vyloženě vyhnout?

MUDr. Zdeněk Štěpán: Zimní sporty nejsou výrazně rizikovější, pokud sportovci dodržují bezpečnostní zásady a nepouští se mimo sjezdovky nebo nepřeceňují svoje síly na zledovatělých površích. A vynechat můžou i ty kratochvíle, během kterých jezdí po zledovatělém terénu na igelitových pytlích, které jsou neovladatelné a často vedou k nárazu do pevné překážky. I takoví pak končí na našem operačním stole.

Do horské oblasti jesenických hor jezdí lidé na dovolenou z celé České republiky. V případě úrazu končí nejčastěji právě v šumperské nemocnici. Bývají překvapeni kvalitou zdejší ortopedické péče?

MUDr. Zdeněk Štěpán: V České republice neexistuje příliš ortopedických pracovišť, která by musela řešit tak rozsáhlé spektrum úrazů jako my. Končí u nás klienti prakticky ze všech koutů republiky, kteří vyjeli na dovolenou do Jeseníků.  Setkáváme se s tím, že jsou dovezeni do nemocnice nejprve jen k prvotnímu ošetření, ale když se pak seznámí s našimi schopnostmi a zkušenostmi, nechají se u nás nakonec i operovat.

V šumperské nemocnici často vyhledávají zdravotní pomoc i lidé z jesenického regionu. Platí to, s ohledem na zimní období, také o vaší ortopedii? Vy sám jednou týdně jezdíte ordinovat do jesenické ambulance na polikliniku v Dukelské ulici.

MUDr. Zdeněk Štěpán: To je pravda. Do Jeseníku jezdím už pětatřicet let. Ať je léto nebo zima, ještě se za ty roky nestalo, že bych neprojel. V minulosti jsme s jesenickou nemocnicí velmi úzce spolupracovali a myslím, že z toho profitovali zejména pacienti. Měli špičkovou péči, operaci podstoupili u nás v nemocnici a kontroly už posléze absolvovali v ortopedické ambulanci v Jeseníku. Bohužel se změnou majitele nemocnice došlo k změně léta zaběhlého systému. Místní jsou teď zcela nesmyslně nabádáni a odesílání ošetřujícím personálem na mnohem vzdálenější pracoviště do Olomouce nebo Prostějova, a to i přestože trpí bolestivými nitrokloubními zlomeninami, se kterými si dokážeme v Šumperku snadno poradit. Řada pacientů nakonec stejně končí u nás v nemocnici, na vlastní žádost. Smutné na tom je, že se pak ale celkově prodlužuje doba léčby těchto pacientů a komplikuje se i jejich zdravotní stav. 

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Ale pacienti mají přece právo vybrat si, kde chtějí operaci podstoupit.

MUDr. Zdeněk Štěpán: To sice ano, ale pokud se v rámci primárního ošetření dostanete k lékaři, který vám po tomto primárním ošetření rovnou „zajistí“ převoz do vzdálenějšího pracoviště, těžko se s ním budete dohadovat, že chcete jinam, zvlášť když Vás něco hodně bolí. Typickým příkladem jsou i senioři, kteří u nás končí se zlomeninami krčku stehenní kosti nebo nutností operace umělé náhrady. Tito pacienti vyžadují nákladnou a specifickou péči. My máme s těmito operacemi dlouholeté zkušenosti a jsme připraveni se o tyto pacienty postarat. Považuji za úplný nesmysl, posílat je na operace někam daleko a odtrhávat je například i od kontaktu s rodinnými příslušníky. Přitom by mohli být operováni tady „za kopcem“.

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Vyjádřit ale své přání, že chtějí být operováni v Šumperku, pacienti mohou.

MUDr. Zdeněk Štěpán: Ano. Mají právo na to, vybrat si, kde chtějí operaci podstoupit. Pokud věří tomu, že v Šumperku poskytujeme špičkovou ortopedickou péči, mohou trvat na tom, že chtějí k nám. Zodpovědně a otevřeně říkám, že se o tyto pacienty u nás rádi postaráme. To je i důvod existence naší ortopedické ambulance v Jeseníku.

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Pojďme se ještě na chvíli vrátit k tématu sportu. Rozhovor děláme na začátku roku, kdy si lidé často dávají různá předsevzetí. Mezi ta nejčastější patří právě to, že začnou sportovat. U lidí, kteří však doposud nikdy nesportovali, to může být kontraproduktivní?

MUDr. Zdeněk Štěpán: Předsevzetí jsou sice krásná věc, ale většinou je lidé nedokáží dlouhodobě dodržovat.  To nejdůležitější pravidlo je začít pozvolna a především vytrvat.  Jednorázové přetížení vede akorát k zdravotním problémům, které jsou nakonec demotivující a vedou k ukončení veškerých snah o pravidelnou sportovní aktivitu.

Je nějaký sport, který byste začátečníkům doporučil? 

MUDr. Zdeněk Štěpán: V začátcích jsou nejoptimálnější delší vycházky s postupně rostoucí vzdáleností. V létě pak jízda na kole. Tím však nemyslím pořídit si elektrokolo , které je nyní tak „trendy“ a vozit se.  Je potřeba se trochu namáhat a mít energetický výdej.

Existuje nějaký přirozený a ověřený způsob, jak držet pohybový aparát v dobré kondici? A čemu se vyhnout?

MUDr. Zdeněk Štěpán: Pohyb je nejpřirozenější lidská činnost.  Především v dnešní přetechnizované době. Pobyt na zdravém vzduchu v našich horách je to nejlepší, co pro sebe může člověk udělat.  Lidé, a to bez rozdílu věku, by se však měli vyhnout extrémním rizikovým sportům, které vedou k závažným poraněním – často i s trvalými následky.

 
 

Autor: red., H. Hanke, a.č., zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

„Za den teď musíme zvládnout i dvanáct operací,“ říká v rozhovoru primář šumperské ortopedie Zdeněk Štěpán    zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.