Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Za uznávaným šumperským porodníkem přijíždí nastávající maminky i desítky kilometrů!

10. července 2018 - 19:43

Zpět na seznam článků

„Jsem velmi rád, že bezpečnost a kvalita je v Šumperku upřednostňována před úspornými opatřeními,“ říká v rozhovoru primář porodnicko-gynekologického oddělení Harald Čadílek

Za uznávaným šumperským porodníkem přijíždí nastávající maminky i desítky kilometrů!

Za uznávaným šumperským porodníkem přijíždí nastávající maminky i desítky kilometrů! zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Porodnice šumperské nemocnice je oblíbená nejen u šumperských maminek, ale stále častěji do ní přijíždí rodičky i ze vzdálenějších krajů. Díky primáři Haraldu Čadílkovi neváhají ujet desítky kilometrů, aby mohly s jeho pomocí přivést na svět dítě právě v šumperské porodnici. 

O investičních novinkách, ale i personální situaci na jeho oddělení, jsme si povídali právě s primářem porodnicko-gynekologického oddělení šumperské nemocnice Haraldem Čadílkem.

primář porodnicko-gynekologického oddělení šumperské nemocnice MUDr. Harald Čadílek zdroj foto: archiv NŠ

Pane primáři, nemocnice v posledních letech investuje do porodnice nemalé finanční prostředky, můžete krátce shrnout, co vše se v poslední době nakoupilo?

MUDr. Harald Čadílek: Mezi řekněme nejčerstvější investice patří nové operační světla, díky kterým jsme schopni nabídnout ještě bezpečnější péči než doposud. Oproti těm původním zajišťují mnohem kvalitnější osvětlení, které je velmi důležité při ošetřování porodních poranění.  Nedávno nemocnice pořídila také nové kardiotokografické přístroje pro monitorování plodů. Krátce předtím dostala porodnická ambulance zcela nový kvalitní ultrazvukový přístroj. Nechci zabředávat zbytečně do nějakých technických parametrů, ale jde o přístroj nejvyšší třídy. Máme ho umístěn v prostorách nového pavilonu R, kde na něm lékaři provádí prvotrimestrální screening u těhotných. Budoucí maminky tak už nemusí dojíždět do Olomouce. Díky novým přístrojům jsme těhotným ženám schopni nabídnout také kardiologické vyšetření u plodu nebo konziliární ultrazvukové vyšetření. Na přístrojovém vybavení porodnice se tedy v posledním roce rozhodně nešetřilo.

Šumperská porodnice zdroj foto: archiv NŠ - M. Jeřábek

Šumperská porodnice zdroj foto: archiv NŠ - M. Jeřábek

Takže jste s přístrojovým vybavením, kterým nyní porodnice disponuje, spokojen….

MUDr. Harald Čadílek: Rozhodně! V loňském roce se nám podařilo také kompletně zrekonstruovat porodní sál, který nabízí nejen novou koupelnu, ale i velkou porodní vanu. Můžu zodpovědně říct, že maminkám nabízíme hezké a hlavně bezpečné prostředí k porodu.

Šumperská porodnice zdroj foto: archiv NŠ - M. Jeřábek

Předpokládám, že slovo bezpečné zdůrazňujete asi záměrně…

MUDr. Harald Čadílek: Ano. Opakovaně se nyní setkávám s maminkami, které rodily v jiné porodnici, která je nalákala reklamou například na epidurální analgezii, ale potom přišlo velké zklamání. Některé okolní porodnice mají totiž ve službě pouze jediného anesteziologa, a tedy nemůžou poskytnout ,,epidurál,, kdykoliv. Šumperk má velkou výhodu. Pokud je jeden lékař-anesteziolog u operace, druhý je k dispozici pro aplikaci epidurálu. Vrátím-li se teď k vaší otázce a tématu bezpečnosti, je opět velkou výhodou, že u nás na oddělení slouží vždy dva porodníci. Díky tomu lze v kritické situaci provést například císařský řez velmi rychle, zatímco tam kde slouží pouze jediný lékař, čekají na příjezd kolegy. Jsem velmi rád, že bezpečnost a kvalita je v Šumperku upřednostňována před úspornými opatřeními na personálu.

Šumperská porodnice zdroj foto: archiv NŠ - M. Jeřábek

A co personální krize, která provází většinu porodnic v republice, ta se šumperské nedotkla?

MUDr. Harald Čadílek: Při setkáních s primáři jiných gynekologických oddělení ani nemohu zmiňovat, jak jsem spokojený.  Naše oddělení netrpí personální krizí. Náš kolektiv je kombinací mladých perspektivních lékařů a zkušených kolegů, takže z mého pohledu jsme velmi perspektivní tým. Navíc lékaře nadále přijímáme, a neustále se rozšiřujeme.  Porodní asistentky se nám vracejí po mateřských dovolených a sestřičky na gynekologii jsou mladým, velmi milým kolektivem.

Šumperská porodnice zdroj foto: archiv NŠ - M. Jeřábek

Vy společně s týmem působíte pozitivně i na budoucí maminky. Některé neváhají jet do Šumperku i desítky kilometrů...

MUDr. Harald Čadílek: Ano, jezdí k nám stále častěji i maminky ze vzdálenějších regionů, ať už z okolí Ústí nad Orlicí nebo Svitavska. Ale pořád platí, že nejčastěji si naši porodnici vybírají ženy z šumperského, zábřežského nebo jesenického regionu. Co mě však těší nejvíce je fakt, že od našich pacientek dostávám každý týden poděkování za péči našich sestřiček, lékařů i porodních asistentek. Je to velmi milé a každého lékaře i sestřičku velmi potěší, když jim tyto dopisy mohu přečíst. Ačkoliv se za poslední téměř dva roky na oddělení leccos změnilo, mohu říci, že kolektiv je zde dobrý a pokud ráno vidím, že se všichni usmívají, hned se člověku lépe pracuje. Takto se pak hned lépe plánuje, co ještě pro naše ženy a nastávající maminky můžeme na našem oddělení zlepšit.

Šumperská porodnice zdroj foto: archiv NŠ - M. Jeřábek

Porodníci společně s lékaři šumperské porodnice přivedou ročně na svět okolo tisícovky dětí. Porodnice umožňuje nepřetržitý kontakt matky s dítětem, podporuje poporodní bonding a mimo jiné nabízí možnost sestavení porodního plánu. Bezplatná účast tatínka, nebo jiné blízké osoby, je pro porodnici samozřejmostí, stejně jako moderní formy analgezie. Nemocnice také předloni zrušila poplatek za podání epidurální analgezie.

Porodnické oddělení má celkem tři porodní sály. Jeden z nich nabízí i velkou relaxační vanu, ve které mohou maminky odpočívat během porodu a ulevit si od bolesti. V porodních místnostech maminky najdou také řadu úlevových pomůcek, jakými jsou ribstole, rehabilitační míč nebo porodní vak. Nechybí ani CD s přehrávačem nebo aromalampa. Oddělení nabízí také cvičení a plavání pro budoucí maminky a také speciální přednášky pro nastávající rodiče. Nemocnice je zároveň nositelem prestižního titulu Baby Friendly Hospital. Porodnice disponuje celkem dvaadvaceti lůžky a čtyřmi nadstandardními pokoji. Kromě moderního zázemí nabízí například i bezplatné připojení k internetu.

Autor: red., H. Hanke, zdroj foto: archiv NŠ - M. Jeřábek

Fotogalerie

Za uznávaným šumperským porodníkem přijíždí nastávající maminky i desítky kilometrů!   zdroj foto: archiv šumpersko.net  - M. Jeřábek

Související články

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.