Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Zábřežané se zařadili mezi republikovou špičku ve třídění odpadu

14. července 2017 - 11:04

Zpět na seznam článků

Výsledky soutěže „O křišťálovou popelnici 2016“

Zábřežané se zařadili mezi republikovou špičku ve třídění odpadu

Hradec Králové - finalisté soutěže obcí zdroj:muz

Zábřeh patří mezi města, jehož obyvatelé nejlépe třídí odpad. Potvrdila to celostátní soutěž obcí „O křišťálovou popelnici 2016.“ Jména měst, která třídí ve všech směrech nejlépe, byla odtajněna tradičně na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci konference Odpady a obce 2017.

soutěž obcí - finalisté 2016 zdroj:Eko-kom

Ceny předali zástupci autorizované obalové společnosti Eko-Kom, která je vyhlašovatelem soutěže. „Díky soustavné práci na zlepšování systému třídění ve městě, jeho přiblížení občanům, novou mobilní aplikací pro občany a dalšími službami se Zábřeh se v rámci ČR umístil mezi patnáctkou nejlepších, což považuji za velký úspěch,“ sdělila vedoucí oddělení životního prostředí Městského úřadu Zábřeh Květoslava Hýblová.

Hradec Králové - Ing. Hýblová, vedoucí oddělení životního prostředí MěÚ a Bc. Doubravský, jednatel společnosti EKO servis Zábřeh zdroj foto:muz

V prestižní celostátní soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků a míry aktivity v oblasti nakládání s komunálním odpadem. Klíčovým kritériem je pak tříděný sběr využitelných odpadů.

V letošním třináctém ročníku soutěže „O křišťálovou popelnici“ si putovní trofej a celkové prvenství odvezli zástupci Jihlavy.

Občané Zábřeha také recyklací elektrospotřebičů výrazně ulevili životnímu prostředí. „V loňském roce odevzdali k recyklaci 1 136 televizí, 398 monitorů a 12 526,26 kg drobného elektra. Snaha obyvatel města recyklovat staré a nepoužívané elektrospotřebiče se již několik let vyplácí," uvedla tisková mluvčí Lucie Mahdalová.

Dokládá to i certifikát vypovídající nejen o přínosech třídění televizí a počítačových monitorů, ale také o velkém významu sběru drobných spotřebičů, jako jsou mobilní telefony. „Z Certifikátu Environmentálního vyúčtování vyplývá, že občané města za minulý rok vytřídili celkem 1 136 televizí, 398 monitorů a 12 526,26 kg drobných spotřebičů. Tím uspořili 510,64 MWh elektřiny, 26 193,15 litrů ropy, 2 337,63 m3 vody a 21,48 tun primárních surovin. Navíc se snížili emise skleníkových plynů o 110,07 tun CO2 ekv., a produkci nebezpečných odpadů o 483,74 tun,“ informovala vedoucí oddělení životního prostředí Květoslava Hýblová.

Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. „Poděkování patří především občanům za přijetí nastaveného systému odpadového hospodářství našeho města a aktivní přístup ke třídění,“ doplnil starosta František John. 

Autor: red., L. Mahdalová, zdroj foto: muz.

Fotogalerie

Hradec Králové - finalisté soutěže obcí               zdroj:muz

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.