Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Zájem o cestování vlakem do Polska roste

31. července 2018 - 13:05

Zpět na seznam článků

Vlaky národního dopravce obsluhují více než dvacet míst

Zájem o cestování vlakem do Polska roste

ilustrační snímek zdroj foto: ČD

Zájem o cestování spoji Českých drah do Polska roste. Národní dopravce v kooperaci s polskou společností PKP Intercity nabízí denně po celý rok devět párů komfortních vlaků EuroCity, EuroNight a Expres, které dovezou cestující do více než dvacítky míst celého Polska od Krakova po baltský přístav Gdaňsk.

V letošní turistické sezóně se počet míst v Polsku dostupných přímým vlakem ještě rozšířil díky novince v podobě nočního vlaku „Wydmy“ z Bohumína. Ten obsluhuje několik přímořských letovisek včetně populárního poloostrova Hel. „I když není Polsko pro naše turisty typickou cílovou destinací, zaznamenali jsme v letošním roce další růst prodaných jízdenek k našim severním sousedům. Jen za prvních šest měsíců letošního roku sledujeme v součtu deseti procentní nárůst prodeje jízdenek do Varšavy a do Krakova,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

přehled přímých spojů zdroj: ČD

Národní dopravce provozuje v kooperaci s polskou PKP Intercity osm denních vlaků, jeden noční a jeden noční sezónní spoj. Celoročně vedené spoje jsou sestaveny z moderních klimatizovaných vozů českých nebo polských železnic. „Cestující mají k dispozici také elektrické zásuvky pro napájení elektroniky a v jednotlivých spojích jsou také místa pro cestující na vozíku nebo pro přepravu jízdních kol. Noční vlak nabízí pohodlné cestování v komfortních lůžkových vagónech včetně oddílů De Luxe s vlastní sprchou a toaletou, nebo v jednodušších turistických lehátkových vozech. Noční spoje jezdí v relacích z Prahy nebo z jižní Moravy do Krakova a Varšavy,“ doplňuje Michal Štěpán.

Do Krakova a Varšavy jezdí i přímé denní spoje. Český dopravce nabízí přímé spojení do dalších turistických a hospodářských center, jako jsou Katovice a Gdaňsk nebo baltské letovisko Sopoty, známé turistické město Malbork se slavným křižáckým hradem a do dalších míst. „V letošním roce mohou poprvé využít naši cestující přímé spojení z naší republiky na poloostrov Hel a do dalších přímořských letovisek na pobřeží Baltského moře. V Polsku je vlak Wydny oblíbený. Ve špičkové dny přiveze k Baltu skoro tisícovku cestujících najednou, proto jsme rádi, že jsme mohli v kooperaci s PKP Intercity spoj prodloužit a vypravujeme ho již z Bohumína, což je nabídka také českým turistům,“ připomíná nové spojení Michal Štěpán.

Autor: red., P. Šťáhlavský

Fotogalerie

ilustrační snímek            zdroj foto: ČD

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.