Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Zajímavosti z Mattoni 1/2Maratonu Olomouc

20. června 2018 - 09:46

Zpět na seznam článků

Letos se poběží již devátý ročník závodu.

Zajímavosti z Mattoni 1/2Maratonu Olomouc

Zajímavosti z Mattoni 1/2Maratonu Olomouc zdroj foto: RunCzech

Ve starobylé perle Moravy se proběhneš jak kolem skvostů barokní architektury na seznamu UNESCO, tak skrze zelené parky, které patří ke klenotům města. Závod provází strhující atmosféra a trasu lemují davy diváků. Čeká na tebe proslulá moravská pohostinnost, která učarovala již tisícovkám běžců.

Nejdůležitější informace:

Závod bude od 19.05 vysílán v přímém přenosu na ČT Sport a od 18.20 online na www.runczech.com.

Půlmaraton odstartuje v 18.30 z Horního náměstí. Na stejném místě v 17.00 začíná rovněž dm rodinný běh.

Kapacita závodu od loňského roku mírně vzrostla o sto závodníků. Dvě stě běžců přibude při dm rodinném běhu. Ulicemi Olomouce se tak celkem prožene rovných deset tisíc běžců.

Půlmaraton se poběží na jednokolové trase, která startuje v centru Olomouce. Oproti loňskému roku se trať mění jen velmi mírně na pátém kilometru.

Půlmaraton odstartuje primátor Olomouce Antonín Staněk, dm rodinný běh první náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Běžci na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc mohou využít zbrusu novou mobilní aplikaci RunCzech. Najdou v ní průvodce celým závodem, svoje startovní číslo, nabídky od našich partnerů a mnoho dalšího. Aplikace je dostupná pro Android i iOS.

Jednou z nejočekávanějších novinek je také přeregistrace závodníků. V praxi to znamená, že pokud se běžec nemůže závodu zúčastnit, může startovné převést na někoho jiného.

V loňském roce padl jeden rekord závodu – o nejlepší čas mezi českými ženami se výkonem 1:12:01 postarala Eva Vrabcová-Nývltová.

Ve startovním poli budou hned čtyři běžci s osobními rekordy pod šedesát minut – o příčky nejvyšší se poperou Jemal Yimer, Justus Kangogo nebo členové RunCzech Racing týmu Gilbert Masai a Stephen Kiprop.

Největší favoritky ženského klání pocházejí z Etiopie. Jedničku si na hrudi ponese mistryně světa Netsanet Gudeta, s dvojkou potom poběží Aselefech Mergia.

Favoritem mezi českými muži je Jiří Homoláč, o stupně vítězů se budou prát také Vít Pavlišta, Robert Míč, bratři Edlmanové nebo Jiří Matoušek.

Na Hané opět představí nejlepší Češka, tedy Eva Vrabcová-Nývltová. Fanoušky bude co nejlepším výkonem chtít potěšit domácí Petra Kamínková, o pódium si to rozdají také Marcela Joglová a Barbora Jíšová.

Na start půlmaratonu se postaví také herec a moderátor Dalibor Gondík, novinář Tomáš Poláček, patron Nadace partnerství a výborný ultramaratonec Daniel Orálek, bloggerky Andy Pavelcová a Andrea Mokrejšová nebo instagramerky Hana Valentová a Simona Boháčková. Na závodě nebude chybět také chirurg Jan Pirk.

Součástí půlmaratonského víkendu je také dm rodinný běh a Marathon Music Festival s kapelami a DJ podél trati.

Hlavním charitativním partnerem závodu je Spolek Trend vozíčkářů. Na půlmaratonský víkend chystají ve Smetanových sadech dvanácti hodinovou štafetu vozíčkářů. Začínají v pátek v devět ráno a zapojit se může úplně každý.

Nejvíce zahraničních běžců přijede ze Slovenska, Polska, Rakouska, Velké Británie, Německa, Spojených států, Maďarska, Ruska a Francie.

O špičkovou zdravotní péči se letos v Olomouci postará profesionální záchranná zdravotní služba a celkem patnáct medical pointů rozmístěných podél celé trati.

Běžci mohou během závodu zamávat do speciální Mávací kamery na 15,5 kilometru a objevit se tak v přímém přenosu České televize.

Ve startovním poli se objeví celkem jednačtyřicet národností. 67,5 procent běžců jsou muži, 32,5 procent tvoří ženy.

Průměrný věk žen na půlmaratonu je šestatřicet let, průměrný věk mužů je devětatřicet let.

Narozeniny v den závodu oslaví dvacet běžců a jedenáct běžkyň.

Půlmaraton poběží nejvíc Petrů (263), Janů (251), Martinů (232), Tomášů (202) a Pavlů (176), nejpočetnějším jménem u žen je Jana (98), Kateřina (81), Petra (80), Lenka (77) a Eva (67).

Nejčastějším příjmením závodu je Novák (20), Svoboda (17), Pospíšil a Kučera (oba 13) a Horák (12). U žen zase Nováková (18), Šťastná a Navrátilová (obě 8) a Tichá a Svobodová (obě 7).

Převážná většina vytrvalců je z řad vysokoškolsky vzdělaných lidí (58 procent, běžci se středním vzděláním jsou zastoupeni z 34 procent, zbylých osm procent má základní vzdělání.

Nejstarší účastník pochází z České republiky a je mu osmdesát let.

Nejstarší účastnice je z Itálie a je jí dvaasedmdesát let.

Při závodě pomáhá devět set dobrovolníků.

Autor: red., T. Mahel

Fotogalerie

Zajímavosti z Mattoni 1/2Maratonu Olomouc   zdroj foto: RunCzech

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.