Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Zámek Velké Losiny otevřel brány návštěvníkům

27. března 2016 - 10:14

Zpět na seznam článků

Letos kvůli opravám až tradiční Žerotínskou tulipománií

Zámek Velké Losiny otevřel brány návštěvníkům

Velké Losiny - Žerotínská tulipománie foto: sumpersko.net

Letošní zima byla pro všechny zaměstnance Státního zámku Velké Losiny více náročná, než v jiných letech. „Stále ještě probíhá generální rekonstrukce elektroinstalace, zahájená v říjnu loňského roku. Jemný prach ze sekání se dostal do všech myslitelných i nemyslitelných míst. Součástí rekonstrukce byly i výkopové práce na nádvoří zámku. Stejně tak od loňského roku probíhá rozsáhlá výměna střešní krytiny na nízkém zámku. Namísto starých eternitových tašek pokládáme břidlici,“ vysvětluje zástupce kastelána Jiří Doupal.

Velké Losiny - probíhá výměna střešní krytiny na nízkém zámku foto: sumpersko.net

Rozsáhlé rekonstrukce neumožnily otevřít zámek pro veřejnost v zimě a připravit tradiční vánoční akce na zámku. Nicméně nyní se brána Velkých Losin otevřela a na návštěvníky čeká nejen zámek, ale také bohatá jarní výzdoba, doplněná o množství tulipánů.

Velké Losiny - Žerotínská tulipománie foto: sumpersko.net

Velké Losiny - Žerotínská tulipománie foto: sumpersko.net

„Jedná se o několik desítek tulipánů, které navozují atmosféru 17. století, kdy na zámku žil Přemyslav III. ze Žerotína a jeho manželka Alžběta Juliána z Oppersdorfu. Tehdy vrcholila tak zvaná "tulpománie", tedy obliba tulipánů,“ objasňuje Jiří Doupal. V průběhu prohlídky se o tom mohou přesvědčit sami návštěvníci.

Velké Losiny - Žerotínská tulipománie foto: sumpersko.net

Například kožené tapety ve velké jídelně jsou jimi doslova poseté. „Celá výzdoba vzešla z rukou našich tří uklízeček-zahradnic, pod vedením Julie Kargerové, která absolvovala četná školení a kurzy aranžování květin,“ upřesnil zástupce kastelána.

Velké Losiny - jarní výzdoba foto: sumpersko.net

Velké Losiny - jarní výzdoba foto: sumpersko.net

Velké Losiny - Žerotínská tulipománie foto: sumpersko.net

FOTOGALERIE: Žerotínská tulipománie I

V letošním roce bude dokončena rekonstrukce budovy kočárovny, která bude sloužit návštěvníkům. „Plánujeme zde tvořivé dílničky pro děti a v patře pak výstavní prostory. Současné výstavní prostory vstupní haly zámku tomuto vůbec nevyhovují,“ vysvětluje Jiří Doupal.

pozvánka do Velkých Losin zdroj: J.D.

V neposlední řadě probíhá ve Velkých Losinách rekonstrukce Liechtensteinské kuchyně. „Původně jsme ji chtěli otevřít již v letošním roce, ale zaskočil nás rozsah oprav. Rozhodli jsme se nic neuspěchat a kuchyni tak otevřeme v příštím roce. Právě z těchto důvodů v letošním roce nebudeme pořádat zámecký bál. Na veškerou organizaci jakož i vlastní přípravné práce nám jednoduše nezbyl žádný čas,“ končí s výčtem všech stavebních oprav zástupce kastelána.

Velké Losiny - interiér zámku foto: sumpersko.net

Ve Velkých Losinách si pro letošní připravili řadu akcí. První bude pro návštěvníky připravena již v květnu. „Výstavu "Cestičkou do školy" bude až do září umístěna na druhé prohlídkové trase. Návštěvníci se seznámí s historií školství od Marie Terezie až po počátek 70. let 20. století. K vidění budou staré učebnice, psací potřeby a vybavení starých tříd. Touto výstavou bychom také rádi přilákali především školní výlety, které k našemu překvapení na losinský zámek příliš často nejezdí. Pro školní výlety máme i zvýhodněné vstupné na I. a II. prohlídkový okruh,“ vysvětluje Jiří Doupal.

Velké Losiny - interiér zámku foto: sumpersko.net

Velké Losiny - nádvoří foto: sumpersko.net

FOTOGALERIE: Žerotínská tulipománie II

Zámek Velké Losiny se může pochlubit od zahájení letošního roku novými webovými stránkami, stejně tak, jako všechny objekty pod správou Národního památkového ústavu. Navíc mají jednotný vzhled stránek. „Tento zásah umožňuje návštěvníkům lépe plánovat výlety nebo se dozvědět potřebné informace ohledně služeb návštěvníkům. V neposlední řadě je zde i problém různých neoficiálních webových stránek památek. Na internetu můžete narazit na řadu turistických webů, kde se dočtete kdy je který objekt otevřený. Může vás však čekat zavřená brána, neboť tyto informace nepodléhají žádné kontrole. Proto máme jednotné stránky, každému je hned jasné, že našim informacím může věřit a vyrazit na výlet, třeba k nám do Velkých Losin,“ vysvětluje podstatnou novinku pro návštěvníky zástupce kastelána.

Autor: red.,a.č., foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Velké Losiny - Žerotínská tulipománie       foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.