Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

AKTUALIZOVÁNO! Zdravotníci v Jeseníku naučí správné mytí rukou

03. května 2016 - 19:41

Zpět na seznam článků

Věnují tomu úterní dopoledne

AKTUALIZOVÁNO! Zdravotníci v Jeseníku naučí správné mytí rukou

ilustrační snímek zdroj foto: Agel - R. Miloševská

Pátý květen je Světovým dnem hygieny rukou a k jeho oslavám se každoročně připojují stovky zdravotnických zařízení napříč kontinenty. Jesenická nemocnice v tomto nebude výjimkou a již v úterý 3. května nabídne všem zájemcům osvětovou akci zaměřenou na hygienu rukou.

Ve vestibulu Jesenické nemocnice budou připraveny ukázky správného mytí a dezinfekce rukou a chybět nebudou ani informace o možných rizicích nemytých rukou. „Výuku mytí rukou máme obvykle spojenu s dětským věkem. To je ale velký omyl. Drtivá většina dospělých lidí si myje ruce nedostatečně a navíc mnozí si nemyjí ruce vždy, kdy by měli. Ruce je potřeba umývat po toaletě nebo před i po jídle, ale také po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku,“ upozorňuje hlavní sestra Jesenické nemocnice Marcela Kargerová s tím, že ruce je potřeba mýt nejen na dlaních, ale i shora a mezi prsty, což jsou nejčastěji opomíjená místa.

Hygiena rukou je přitom důležitá zejména kvůli prevenci přenosu infekčních a průjmových onemocnění, která mohou být mnohdy vážná. Právě správné mytí rukou může přenosu infekce snadno zamezit, je ale potřeba jej provádět správně. „Typickými chorobami nemytých rukou jsou například virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce,“ jmenuje Kargerová.

V rámci akce Den hygieny rukou budou zdravotníci v Jeseníku zájemcům názorně ukazovat správné mytí rukou a informovat je tom, kdy a jak často je potřeba ruce mýt. „Zároveň je ale cílem zdravotníků také motivovat návštěvníky k důslednému vyžadování takovéto hygieny od okolí – ať už od blízkých a známých, nebo třeba i od zdravotnického personálu, který může být rovněž přenašečem choroby," dodává mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Zájemci o informace ohledně hygieny rukou mohou přicházet do vestibulu nemocnice v úterý 3. května od osmi do dvanácti hodin.

Zveřejněno 30. dubna 2016   15:06

AKTUALIZOVÁNO 3. května: „Naučit se správnému mytí rukou dnes do vestibulu nemocnice přišlo celkem 163 zájemců,“ uvedla tisková mluvčí Radka Miloševská.  

Den hygieny rukou v Jesenické nemocnici zdroj foto: R. Miloševská

Hlavní sestra Jesenické nemocnice Marcela Kargerová doplnila: „Dnešní Den hygieny rukou byl úspěšný. Akce se účastnila široká veřejnost, ale nakoukli také místní zdravotníci.“

Autor: red., R. Miloševská

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: Agel - R. Miloševská

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.