Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných hmot

20.04.2024 - V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Zkušená oční lékařka Renata Michálková nabádá: „Obtíže se zhoršujícím viděním rozhodně nepodceňujte!“

09. října 2017 - 12:40

Zpět na seznam článků

Některé změny totiž mohou být nevratné, říká v ROZHOVORU primářka očního oddělení šumperské nemocnice

Zkušená oční lékařka Renata Michálková nabádá: „Obtíže se zhoršujícím viděním rozhodně nepodceňujte!“

MUDr. Renata Michálková - primářka očního oddělení foto: archiv šumpersko.net

Už ve čtvrtek odpoledne 12. října se Nemocnice Šumperk připojí k Světovému dni zraku. Veřejnosti nabídne bezplatné oční vyšetření na špičkové technologii bez nutnosti předchozího objednání. Informovali jsme ZDE

Proč by lidé měli využít této šance preventivní oční prohlídky i to, proč bychom si třeba v obchodě neměli kupovat brýle bez podrobného očního vyšetření, vysvětluje primářka očního oddělení Renata Michálková.

Paní doktorko, zrak lidem léčíte téměř třicet let. Máte představu, kolik „operací zraku“ už máte za sebou?

MUDr. Renata Michálková: Opravdu se věnuji očnímu lékařství už téměř třicet let, takže kolik operací očí jsem provedla, je obtížné říci. Vím ovšem určitě, že mám za sebou třeba již deset tisíc operací šedého zákalu. Mimo operací šedého zákalu se věnuji i operacím zeleného zákalu, takzvaného glaukomu, nebo kosmetickým a léčebným zákrokům na kůži víček a obličeje.

MUDr. Renata Michálková - primářka očního oddělení foto: archiv šumpersko.net

Jak se za těch třicet let posunulo oční lékařství?

MUDr. Renata Michálková: Ten posun je skutečně obrovský. Pokud například zůstaneme u zmiňovaného šedého zákalu, došlo k ohromnému pozitivnímu vývoji jak u operačních postupů, tak u používaných materiálů nitroočních čoček. Dnes se operace provádí miniaturním řezem, takže se rána nemusí šít a zahojí se do čtyř až šesti týdnů. Také se výrazně změnily materiály nitroočních čoček. Dnes se běžně používají měkké nitrooční čočky s pamětí tvaru, které se v oku rozvinou a získají svůj původní tvar. Jsem ráda, že i našim pacientům můžeme zajistit tento moderní typ operace šedého zákalu s použitím měkkých nitroočních čoček.

Proč by lidé měli chodit na preventivní prohlídky? Stačí občasná prohlídka u praktického lékaře nebo je dobré vyhledat pravidelně skutečně očního lékaře?

MUDr. Renata Michálková: Opravdu je důležité chodit na preventivní prohlídky k očnímu lékaři. Protože jenom ten zajistí komplexní vyšetření očí včetně kontroly očního pozadí a může odhalit případné nálezy na oku a sítnici, které souvisí s celkovým zdravotním stavem. Na sítnici se mohou projevit změny vlivem vysokého krevního tlaku, vlivem cukrovky, vlivem poruchy činnosti štítné žlázy a dalších celkových onemocnění. Na očích se mohou projevit i změny vlivem používání některých léků. Tohle komplexní oční vyšetření praktický lékař nemůže obsáhnout, proto je lepší pravidelně navštěvovat očního odborníka.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

V čem spočívá běžná preventivní prohlídka a co všechno může odhalit?

MUDr. Renata Michálková: Základní oční vyšetření spočívá v kontrole vidění, kontrole nitroočního tlaku, vyšetření přední části oka a vyšetření sítnice. Pokud je na očích nějaký nález, doplníme například vyšetření zorného pole, barvocitu, komorového úhlu, vyšetření ultrazvukem a optickou koherentní tomografií. Často se oční vyšetření doplňuje i fotodokumentací, aby bylo možné sledovat určité změny na očích v časovém úseku.

Existuje nějaký věk, kdy už bychom zraku měli opravdu věnovat zvýšenou pozornost?

MUDr. Renata Michálková: Dříve se doporučovalo vyšetření u očního lékaře lidem okolo padesáti let. Dnes se nároky na vidění, vzhledem k novým technologiím a aktivnímu životnímu stylu, zvyšují. Takže dnes doporučuji pravidelné preventivní prohlídky u očního lékaře již čtyřicátníkům. Nejčastěji si člověk uvědomí obtíže při zhoršujícím se vidění na psaný text nebo při sledování televize, a to je právě ta správná doba navštívit očního lékaře. Rozhodně nedoporučuji vyzkoušet si a koupit brýle někde v obchodě bez očního vyšetření. Pokud se v rodině vyskytuje nějaké oční onemocnění, například sítnice nebo zelený zákal, měl by dotyčný celkové oční vyšetření absolvovat i v nižším věku.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

Víc než pětadvacet let se věnujete zelenému zákalu. V nemocnici vedete glaukomovou poradnu. V čem je zelený zákal tak nebezpečný?

MUDr. Renata Michálková: Zelený zákal býval v minulosti jednou z nejčastějších příčin slepoty, což dnes vzhledem k novým možnostem vyšetření a léčby už neplatí. Je to onemocnění doprovázené zvýšeným nitroočním tlakem, který může vyvolat nenapravitelné změny na zrakovém nervu. Záludnost zeleného zákalu spočívá v tom, že nebolí, takže si člověk žádný problém neuvědomuje. Až si všimne nějakých změn, tak už většinou bývá pozdě, protože to už dochází k poškození zrakového nervu. Navíc tyto změny postupují velmi pomalu, takže je lze vnímat jen velmi obtížně. Zelený zákal je onemocnění dědičné, které se ale nemusí vyskytovat v každé generaci. Pokud se v rodině toto onemocnění objevilo, je oční kontrola důležitá již v mladším věku. Při včasném určení diagnózy a nasazení léčby onemocnění pacienta nijak neomezuje a nejsou potřebné změny životního stylu nebo režimu.

Jakým způsobem tedy probíhá jeho léčba?

MUDr. Renata Michálková: Léčba spočívá v aplikaci kapek. Pokud ani kapky nestačí, existuje dnes již řada dalších zákroků, například laserový nebo operační, díky kterému dojde ke kompenzaci nitroočního tlaku a zachování zrakových funkcí. Musím ještě říct, že informovanost veřejnosti o tomto onemocnění je značně vysoká a mnozí, kteří v rodině zelený zákal mají, sami aktivně vyhledávají vyšetření očním lékařem. K informovanosti přispívají i akce České glaukomové společnosti, ke které se připojují nemocnice, včetně té naší, a v rámci „Dne zraku“ nabízí lidem bezplatná preventivní měření nitroočního tlaku.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

Jaký je rozdíl mezi šedým zákalem a výše zmíněným glaukomem?

MUDr. Renata Michálková: Šedý zákal je zkalení čočky, které člověk vnímá jako zhoršení, zamlžení vidění nejčastěji při čtení, řízení auta, sledování televize nebo monitoru počítače. Zde se zkalené čočkové hmoty operativně odstraní a čočka je nahrazena čočkou umělou. Tím je problém vyřešen. U zeleného zákalu se jedná nejčastěji o vysoký nitrooční tlak. Je to onemocnění doživotní, kdy si pacienti musí pravidelně kapat oční kapky, aby nedošlo k poškození zrakového nervu. Jedná se tedy o dvě různá onemocnění, ovšem i u pacientů se zeleným zákalem může dojít ke zkalení čočky a vzniku šedého zákalu.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

U vás na operačním sále končí nejčastěji pacienti s šedým zákalem, čím je to způsobeno?

MUDr. Renata Michálková: To je pravda. Šedý zákal se tvoří u většiny pacientů, ale věk vzniku šedého zákalu je hodně individuální. Dříve, dokud nebyly nové postupy a materiály, čekala většina pacientů, až se čočka úplně zkalí a teprve potom podstoupili operační zákrok. Dnes jsou nároky na vidění vyšší a operujeme pacienty již dříve, v mladším věku, kdy ještě čočka není zcela zkalená, ale představuje určitý diskomfort při vidění a snižuje tak životní pohodu.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

Asi málokdo ví, že mezi zákroky, které v nemocnici provádíte, patří i kosmetické a léčebné zákroky na kůži víček a obličeje. Roste zájem o tyto zákroky? A do jaké míry je dnes hradí zdravotní pojišťovny?

MUDr. Renata Michálková: Zákroky na kůži obličeje a víček jsou opravdu dvojí. Jednak léčebné, kdy se jedná o odstranění různých rizikových znamének, útvarů nebo nádorů s následným histologickým vyšetřením. Tyto léčebné zákroky jsou zcela hrazeny zdravotními pojišťovnami. Druhým typem jsou estetické a kosmetické zákroky, které však pojišťovny nehradí a pacienti si je platí sami. Zájem o tyto zákroky i přes tuto skutečnost ale roste. Ať už se jedná o odstranění nadbytku kůže víček nebo o odstranění různých nežádoucích projevů na kůži víček a obličeje.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

Za poslední rok investovala nemocnice do očního oddělení nemalé finanční prostředky, za které zakoupila špičkové technologie. Řekněte, proč by si lidé měli v případě zrakových potíží vybrat právě vaše pracoviště?

MUDr. Renata Michálková: Jsem velice ráda, že naše oddělení je schopno poskytnout komplexní vyšetření na špičkovém technickém vybavení. Jako jediní v okolí máme například nový typ bezkontaktního tonometru ORA II, který dokáže přesně změřit výšku nitroočního tlaku v závislosti na slzném filmu a kvalitě rohovky. Zrovna tento přístroj vzhledem k přesnosti a kvalitě měření je velice důležitý pro diagnostiku zeleného zákalu nebo hodnocení jeho správné kompenzace. Pokud to celkově shrnu, pacientům u nás nabízíme lidský a individuální přístup a léčbu zraku s pomocí nejmodernější přístrojově technologie.

Autor: S. Adoltová, foto:archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

MUDr. Renata Michálková - primářka očního oddělení    foto: archiv šumpersko.net

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.