Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Změny v autobusové dopravě se dotknou celého kraje

14. prosince 2017 - 07:12

Zpět na seznam článků

Autobusy cestujícím nabídnou kvalitu

Změny v autobusové dopravě se dotknou celého kraje

Olomouckému kraji se zatím jako jedinému v Česku podařilo zajistit provozování autobusové dopravy na deset let dopředu, jak mu to ukládá národní i evropská legislativa. Hejtmanství navíc dohodlo s dopravci podmínky, které cestující potěší. Lidé budou moci v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje nakupovat v příměstských autobusech jízdenky platebními kartami, v nových vozech bílé barvy přibudou informační LCD panely a jízdu zpříjemní klimatizace.

 K vypracování moderní koncepce veřejné dopravy přizval kraj odborníky z ČVUT. „Chceme lidem ukázat, že cestování hromadnou dopravou může být nejen komfortní, ale také levnější než v případě aut, a v neposlední řadě také přívětivější k životnímu prostředí,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Novinky začnou platit od ledna nového roku a dotknou se nejen většiny MHD v kraji, ale i příměstských linek a dalších autobusových spojů, jejichž provoz má krajská organizace IDSOK na starosti. Dopravu budou v jednotlivých regionech zajišťovat zvlášť vybrané firmy. „Jde o dopravce, kteří už mají se stejnými službami zkušenosti. Při výběru byl kladen důraz hlavně na kvalitu. Například průměrné stáří autobusů bude pouze pět let,“ dodal ředitel IDSOK Jaroslav Tomík.

ilustrační snímek zdroj: IDSOK

Změny v organizaci hromadné dopravy přinesou také finanční úspory. Třeba provoz MHD v Šumperku, který stál původně 7,7 miliónů korun, teď bude o milión korun levnější. Navíc tam senioři nad sedmdesát let budou moci nově cestovat městskou dopravou za symbolických sto korun ročně. 

Kromě Šumperka a Zábřeha bude možné bezkontaktně nakupovat jízdenky také v Přerově a Prostějově. „Jízdenku prozatím nebude možné hradit bezkontaktně v městské hromadné dopravě v Olomouci, nicméně doklady IDSOK v nich platit budou, a to včetně časových kuponů na bankovních kartách. Do konce prvního pololetí příštího roku by mělo jít bezkontaktně platit i v olomoucké MHD,“ doplnil Richard Janků, marketingový specialista společnosti.

Autor: red., V. Lichnovský - olk

Fotogalerie

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.