Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Známý shakespearolog profesor Hilský v Šumperku

19. května 2018 - 08:44

Zpět na seznam článků

Pozvánka šumperského divadla

Známý shakespearolog profesor Hilský v Šumperku

Prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr. h. c., MBE zdroj foto: DŠ

V sobotu 9. června pořádá divadlo ve spolupráci s městskou knihovnou besedu s profesorem Martinem Hilským. Setkání s touto osobností proběhne od sedmnácti hodin ve velkém sále šumperského divadla. Od devatenácti hodin hosté zhlédnou představení Romea a Julie v jeho překladu.

Prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr. h. c., MBE je český překladatel, shakespearolog a profesor anglistiky.  Jeho prvním překladem W. Shakespeara byl „Sen noci svatojánské“ v roce 1983 a od té doby přeložil do češtiny celé Shakespearovo dílo, které vyšlo souborně v roce 2011. Jeho překlady byly uvedeny ve více než sto premiérách v našich divadlech. Je pravidelným hostem na konferencích ve Stratfordu nad Avonou, kde se setkávají významní vědci z celého světa zabývající se dílem Shakespeara. Působí jako propagátor Shakespearova díla a anglické literatury a kultury. Je nositelem řady vyznamenání a v roce 2001 ho za zásluhy o šíření anglické literatury v České republice a za jeho shakespearovské překlady jmenovala královna Alžběta II. čestným členem Řádu Britského impéria (MBE).

Nenechte si tento nevšední zážitek ujít. Profesor Hilský bude rád odpovídat na dotazy za společné účasti režiséra Romea a Julie a herců, kteří rádi prozradí i něco ze zákulisí divadla a příprav této nesmrtelného inscenace o lásce.

V titulních rolích diváci uvidí ve večerním představení nositele cen Miloše  Movnara za minulou sezónu: Karolínu Hýskovou a Kryštofa Grygara, který byl letos oceněn i v rámci Cen města Šumperk.

Autor: red., T. Mládková

Fotogalerie

Prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr. h. c., MBE   zdroj foto: DŠ

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.