Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Zpožděný let a poškozený kufr?

17. července 2019 - 10:36

Zpět na seznam článků

Kalkulátor pomůže zjistit vaše práva

 Zpožděný let a poškozený kufr?

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Češi si mohou od středy 17. července velmi rychle a snadno přímo na letišti zjistit, na co mají právo v případě zrušení nebo zpoždění letu a při problémech se zavazadly.

Evropské spotřebitelské centrum na svém webu spustilo „Letecký kalkulátor vašich práv“, který po zadání místa odletu a příletu okamžitě sdělí, co mohou cestující v konkrétní situaci dělat a požadovat, resp. jaké povinnosti vůči nim má dopravce. „Cestujících se běžně zmocní neklid, když zůstanou na letišti stát před tabulí s nápisem ‚Let zrušen‘ nebo před prázdným pásem, který nepřivezl jejich zavazadlo. Výhoda kalkulátoru je v tom, že ihned pomůže lidem zorientovat se,“ uvádí Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR.

Cestující jednoduše zadá místo odletu a příletu a co se stalo. Letecký kalkulátor ihned uvede, zda mají cestující v konkrétní situaci na něco právo, nebo ne. „Například spočítá vzdálenost letu a výši náhrady škody, kterou lze požadovat od operujícího dopravce,“ vysvětluje Ondřej Tichota.

V případě zrušení nebo významného zpoždění letu má dopravce povinnost se o cestující postarat, poskytnout jim občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu čekání na zpožděný nebo náhradní let. Pokud je mimořádnost způsobena vinou na straně dopravce, může vzniknout právo na náhradu škody ve výši 250 až 600 eur v závislosti na vzdálenosti letu.

Když je při přepravě zpožděno, ztraceno nebo poškozeno zavazadlo, lze požadovat náhradu škody až ve výši zhruba třicet pět tisíc korun. „Výhoda kalkulátoru je v tom, že ihned pomůže lidem zorientovat se,“ uvádí Ondřej Tichota.

Online kalkulátor je dostupný bezplatně a v češtině ZDE

Autor: red., O.Tichota

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.