Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

103. výročí vzniku samostatného Československa

16. října 2021 - 00:07

Zpět na seznam článků

Pozvánka na oslavy do Šumperka

103. výročí vzniku samostatného Československa

pozvánka zdroj:mus

V úterý 26. října si město Šumperk připomene 103. výročí vzniku samostatného československého státu. V dopoledních hodinách proběhne pietní setkání u pamětní desky vojáků pěšího pluku 13 v bývalých kasárnách, odpoledne pak vzpomínkové shromáždění u památníku T. G. Masaryka a ve večerních hodinách se uskuteční slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc.

Úderem desáté hodiny vedení města položí kytice k pamětní desce, která je umístěna na fasádě někdejšího velitelství šumperských kasáren (dnešní budově společnosti PONTIS) a jež je věnována vojákům pěšího pluku 13. Tato šumperská posádka bojovala s německými jednotkami v bitvě u Moravské Chrastové na sklonku října 1938. Čtyři příslušníci pluku tehdy v boji padli, přesto bitvu nakonec československá strana vyhrála. Československá obec legionářská ze Šumperka a okolí připravila výstavu dokumentů vážících se k pěšímu pluku 13 od devíti do dvanácti hodin a propagaci tématu „Příprava občanů k obraně republiky“. Čestnou stráž u pamětní desky budou tvořit členové Aktivní zálohy Armády ČR.

Ve čtrnáct hodin začíná vzpomínkové setkání u památníku T. G. Masaryka v blízkosti stejnojmenné knihovny v ulici 28. října. Setkání proběhne k příležitosti 103. výročí založení samostatného československého státu. Čestnou stráž budou tvořit členové České obce sokolské a Junáku – českého skautu. O hudební doprovod se stejně jako při dopoledním setkání postará uskupení The Flash Brass.

Oslavy vyvrcholí slavnostním koncertem Moravské filharmonie Olomouc s dirigentem Jakubem Kleckerem. Společně uvedou koncertní program, který připomene slavné filmové melodie od Zděnka Lišky nebo Petra Hapky. Slavnostní večer pořádá Olomoucký kraj a město Šumperk ve spolupráci s Domem kultury Šumperk. Vstupné na koncert je 150 korun.

Program

10:00, nám. Jana Zajíce (u budovy PONTIS): Pietní setkání u pamětní desky pěšího pluku

14:00, ul. 28. října (u MěK TGM Šumperk): Vzpomínkové setkání u památníku TGM

19:00, DK Šumperk: Slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc

Autor: red., mus

Fotogalerie

pozvánka                                   zdroj:mus

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.