Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

AKTUALIZOVÁNO! Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska v České republice

01. února 2019 - 18:40

Zpět na seznam článků

Veterinární inspektoři začali okamžitě prověřovat všechna místa, kam se dostalo

AKTUALIZOVÁNO! Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska v České republice

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Zhruba tři sta kilogramů hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku odebraly podniky v České republice. V pátek 1. února odpoledne o tom Polsko informovalo v celoevropském systému varování pro potraviny RASFF. Inspektoři Státní veterinární správy začali situaci ihned kontrolovat v místech určení. Podniky ze čtyř míst v České republice odebraly hovězí pocházející z polských jatek, kde poráželi nemocné krávy. Z jatek se přes distribuční společnosti dostalo maso na naše území.

Vyplývá to z distribučních listů k masu, jak dnes Polsko informovalo v systému celoevropského varování RASFF. „Jsem velmi znepokojen vývojem kolem aféry s polským hovězím. Není přece možné, aby stát Evropské unie nejprve tvrdil, že hovězí z nemocných a umírajících krav neopustilo polský trh a hned v dalších dnech se zjistilo, že to není pravda. Přes ujištění se dokonce hovězí dostalo i k nám. Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený, nebo se tam  porušují zákony. Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat,“ řekl ministr Miroslav Toman. 

Vzhledem k vážnosti situace odeslal dnes ministr Toman oficiální dopis eurokomisaři Vytenisu Andriukaitisovi. Požádal jej o informace, kdy bude zahájen avizovaný audit Evropské komise v Polsku a jaké konkrétní kroky Komise přijme, aby se podobná situace neopakovala. Ministr také dopisem vyzval zpracovatele z Českého svazu zpracovatelů masa, aby alespoň do vyřešení kauzy co nejvíce preferovali maso z tuzemských chovů a u dovozového masa důsledně dbali na dosledovatelnost jeho původu. Prostřednictvím polské velvyslankyně v ČR Barbary Ćwiorové poslal ministr Toman také list polskému ministrovi zemědělství Janu Krzysztofovi Ardanowskému.

Žádá ho o aktuální informace a o návrhy na řešení celé kauzy.  „Naší prioritou je ochránit spotřebitele. S ohledem na vážnost situace bych jim proto doporučil, aby se polskému hovězímu vyhýbali. Zároveň je vyzývám, aby vždy dávali přednost potravinám s jasně doloženým původem. Konkrétně u hovězího platí, že v České republice je možné uvádět na trh pouze maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce,“ uvedl Miroslav Toman.

Ihned po ohlášení aféry s polským hovězím začali už před několika dny inspektoři Státní veterinární správy s intenzivnějšími kontrolami zboží dovezeného z Polska. Do kontrol se zapojila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Ta od pondělí zintenzivnila kontroly v obchodech a provozovnách společného stravování. Jen v tomto týdnu inspektoři provedli přes šest set cílených kontrol, což je zhruba o padesát procent více než běžně. V zesílených kontrolách bude inspekce pokračovat až do odvolání,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý, který upřesnil. „Maso z polských jatek, kde se prováděly nelegální porážky, se dostalo do  Prahy, Kostelce nad Labem, Nového Bydžova a Varnsdorfu.“

Do České republiky se loni přivezlo téměř dvacet osm tisíc zásilek hovězího z Polska (hmotnost cca 14,3 tisíc tun). SVS zakázala uvolnit na trh necelých osm tun (7,6 tuny kuřecího, padesát čtyři kilo vepřového, třicet kilo drůbežího kebabu a čtyři kilogramy masných výrobků), většinou bylo prohřeškem nenahlášení zásilky veterinární správě, jak je podle českých zákonů povinné. Inspektoři Státní veterinární správy předloni provedli 7 048 kontrol zahraničních potravin, v loňském roce pak 7 175 kontrol. 

aktualizováno

 
 

Autor: red. V. Bílý

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.