Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

ANKETA mezi šumperskými zastupiteli

01. srpna 2014 - 00:28

Zpět na seznam článků

Altán ve Smetanových sadech

ANKETA mezi šumperskými zastupiteli

ilustrační snímek zdroj:sumpersko.net

Otázka budoucnosti altánu ve Smetanových sadech rozdělila šumperské zastupitelstvo napříč politickým spektrem. Návrh vybudovat nový altán zatím projednali pouze radní. Více o altánu ZDE

Několika zastupitelů jsme se zeptali, jak si budoucnost altánu představují a zda vítají nový návrh vedení města.

Petr Král (ČSSD) zdroj:musPetr Král (ČSSD): Altán do Smetanových sadů patří, a to navzdory tomu, že nemá žádnou zvláštní historickou nebo uměleckou hodnotu. Lidé, kteří v okolních ulicích žijí, ho přijali za svůj, využívají ho, děti tam cvičí. Myslím si, že diskuse by se neměla vést, zda altán ano či ne, ale jak ho využívat. Stojí na nádherném místě, mohly by se tam konat koncerty žáků základní umělecké školy a další akce. Pokud by se odstranil, vznikl by prázdný prostor. Návrh zbourat altán a postavit na jeho místě nový podle mě nemá logiku. Mimořádně vyhrocenou atmosféru v zastupitelstvu kolem rekonstrukce Smetanových sadů nechápu a mrzí mě.

Petr Krill (ODS) zdroj:musPetr Krill (ODS): Rozhodnutí odstranit altán, které padlo na jednání zastupitelstva v březnu loňského roku, bylo příliš těsné, a to nikdy není dobré. Navíc se zvedla iniciativa lidí za zachování altánu. Návrh vybudovat nový přístřešek považuji za přijatelný kompromis. Historicky tento prvek do Smetanových sadů patří. Vybudovat nový, hezčí altán je rozumnější než ponechat tam to dnešní monstrum. Líbilo by se mi, kdyby se obnovil původní altán, na jehož místě ten současný vyrostl. Historická vyobrazení ukazují dřevěný, zdobený zahradní prvek. Spor kolem altánu, který se v zastupitelstvu rozhořel, podle mě nemá ideologické pozadí. Jde spíše o estetické cítění jednotlivých zastupitelů, o jejich názor na celkové pojetí parku.

František Merta (KSČM) zdroj:musFrantišek Merta (KSČM): Návrh starosty vybudovat nový altán vnímám jako kompromisní. Jeho zájem problém vyřešit vítám. Není důležité, zda zůstane současný altán, nebo na jeho místě vyroste nový. Podstatné je, že tam bude. Je třeba zachovat ho, už jen kvůli iniciativě lidí, kteří se za něj berou. Zájem obyvatel o věci kolem nás máme jako zastupitelé podporovat, ne ho potírat. Lidé altán využívají. Hrálo se tu divadlo, konaly se koncerty. Další akce se chystají. Pokud si někdo myslí, že my komunisté se za altán bereme, protože tam pořádáme prvomájové manifestace, není to pravda. Scházet se přece můžeme i jinde.

Lenka Ottová (TOP 09) zdroj:musLenka Ottová (TOP 09): V březnu loňského roku jsem hlasovala pro demolici, protože jsem akceptovala argument, že záchrana altánu by byla zbytečně drahá. Ovšem za rok, který od té doby uplynul, se toho hodně změnilo. Hovořila jsem s lidmi, kteří bydlí v okolí parku, i s dalšími Šumperáky, a osobně jsem se nesetkala s člověkem, který by chtěl přístřešek odstranit. Navíc stále přibývá podpisů pod peticí za zachování altánu. Jako zastupitelka mám hájit zájmy lidí, proto jsem své původní stanovisko změnila a na posledním zasedání jsem podpořila návrh na zachování a rekonstrukci altánu, který bohužel neprošel. K altánu mám samozřejmě i osobní vztah a myslím si, že v určitých případech by neměly rozhodovat pouze ekonomické argumenty. Proto jsem opravdu zvědavá, s jakým návrhem vedení města na jednání zastupitelstva přijde.

Olga Zimmermannová (Suverenita) zdroj:musOlga Zimmermannová (Suverenita): Loni v březnu jsem hlasovala za odstranění altánu. To, co tam dnes stojí, není altán, ale ruina, která nemá žádnou historickou ani architektonickou hodnotu. Odstranit ji beru jako racionální řešení. Nejsem však proti vybudování nového altánu. V letních měsících si v něm mohou hrát děti, schovají se tam maminky s kočárky. Jinak nemám žádná přehnaná očekávání. Dnešní vzrůst zájmu o využívání altánu brzy opadne. Nemyslím si, že by se tam odehrávaly rodinné pikniky, grilovačky nebo koncerty. Nový altán by měl odpovídat rázu prostředí. Byla bych ráda, kdyby architekti předložili několik návrhů, z nichž bychom mohli na jednání zastupitelstva vybrat.

altán ve Smetanových sadech foto:sumpersko.net

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

ilustrační snímek                        zdroj:sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.