Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Andrův stadion zaplnily mladé sportovní naděje

27. června 2022 - 06:50

Zpět na seznam článků

Začala Olympiáda dětí a mládeže

Andrův stadion zaplnily mladé sportovní naděje

Andrův stadion zaplnily mladé sportovní naděje zdroj foto: OLK

Hry X. letní olympiády dětí a mládeže 2022 odstartovaly. Jejich slavnostní zahájení se odehrálo v neděli 26. června v podvečer na olomouckém Andrově stadionu. Na největší multisportovní akci u nás se kvalifikovalo 3539 sportovců a sportovkyň ve dvaceti sportech. Soutěžit se bude na šesti místech Olomouckého kraje do čtvrtka 30. června.

Dobrá nálada a radostné očekávání zcela prosytilo atmosféru startu Her X. letní olympiády dětí a mládeže.

Diváky přivítal moderátor Libor Bouček, na stadionu nechyběl ani maskot olympiády orel Olda. Čtrnáct krajských výprav přivedlo čtrnáct úspěšných sportovců, tentokrát však v rolích vlajkonošů. Domácí olomouckou výpravu si na povel vzal volejbalový kouč a reprezentant Petr Zapletal. „Olomoucký kraj podporuje sport dlouhodobě. I díky tomu u nás vyrůstá řada skvělých sportovců, kteří dělají našemu regionu dobré jméno doma i v zahraničí. Zároveň dáváme příležitost sportovat tisícovkám dalších lidí, kteří ani tak netouží po medailích, ale jde jim o čistou radost z pohybu. A o tom je sport především. Přeji nám všem, aby nám dal sport přesně to, co od něho očekáváme,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Zácha.

Po nástupu všech krajských výprav pozdravil sportovce také hejtman Josef Suchánek. „Mám velkou radost, že právě Olomoucký kraj se letos stal dějištěm letní Olympiády dětí a mládeže. Takto velký sportovní podnik ale přináší ještě spoustu dalších příležitostí – možná důležitějších než jsou samotné medaile. Třeba se vám díky olympiádě podaří navázat nová přátelství. Na hřištích pochopíte ducha férové hry i důležitost týmové spolupráce. Tohle všechno vám dá jedině sport,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Po vztyčení olympijské vlajky nechybělo ani zapálení olympijského ohně. Této role se ujal atlet Jakub Vadlejch, stříbrný medailista z letních olympijských her 2020 v Tokiu. Po slibech sportovců, rozhodčích a české hymně se o zakončení programu postarala svým vystoupením kapela Slza.

Hry potrvají do 30. června, o cenné kovy se bude bojovat v Olomouci, Prostějově, Přerově, Uničově, Kojetíně a Velké Bystřici. Pro akreditované sportovce, širokou veřejnost a školy bude od pondělí do čtvrtka, od 9 do 21 hodin, otevřený Olympijský dům v olomoucké Pevnosti poznání. Každý večer se tam uskuteční medailové ceremoniály, kromě toho ale olympijské zázemí nabídne bohatou zábavu i v průběhu dne.

Autor: red., E. Knajblová, zdroj foto: OLK

Fotogalerie

Andrův stadion zaplnily mladé sportovní naděje   zdroj foto: OLK
Andrův stadion zaplnily mladé sportovní naděje   zdroj foto: OLK
Andrův stadion zaplnily mladé sportovní naděje   zdroj foto: OLK
Andrův stadion zaplnily mladé sportovní naděje   zdroj foto: OLK

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.