Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Autobusová linka Ostrava-Opava-Bruntál-Šumperk bude zachována

23. srpna 2019 - 14:14

Zpět na seznam článků

Cestující se můžou těšit na nové plně vybavené komfortní autobusy s ekologickým pohonem

Autobusová linka Ostrava-Opava-Bruntál-Šumperk bude zachována

nové autobusy na CNG foto: ČSAD Vsetín

Od začátku září převezme provoz autobusové linky z Ostravy do Šumperku přes Opavu a Bruntál dopravce ČSAD Vsetín.

Dosavadní provozovatel Arriva ke konci srpna provoz ztrátové linky ukončí. Autobusová linka je přitom pro obyvatele mnoha obcí, které neleží na železnici, jediným spojením s krajským městem. Kraj se proto rozhodl linku převzít a zařadit ji mezi linky hrazené z krajského rozpočtu, aby mohla být zachována. Navíc bude posílena o jeden pár sobotních spojů. Na lince bude platit tarif ODIS, včetně dlouhodobých časových jízdenek.

Drobnou změnou je konečná zastávka v Ostravě, autobusy budou nově jezdit na nádraží Svinov namísto ústředního autobusového nádraží v Ostravě. „Kraj nás požádal, zda bychom dokázali provozovat linku, kterou dosud jezdil původní přepravce, ale provoz linky ke konci srpna ukončí. Vzhledem k tomu, že máme s krajem čerstvě uzavřenou smlouvu pro oblast Opavska, kde jsme vyhráli v soutěžích na příštích deset let, a tato smlouva umožňuje kraji navýšit rozsah objednaných výkonů až o pět procent, bude od září tato linka přiřazena k dopravním výkonům objednaným krajem dle této čerstvě vysoutěžené smlouvy,“ sdělil ředitel ČSAD Vsetín Oldřich Holubář. 

 nové autobusy na CNG foto: ČSAD Vsetín

Původní přepravce dosud provozoval linku jako komerční, tedy na vlastní riziko bez příspěvku kraje. „Protože pro ni nebyla nadále ekonomicky udržitelná, chtěla se dohodnout s krajem na podpoře linky z krajského rozpočtu. Kraji se ale nepodařilo nalézt žádné legální řešení, jak mu zakázku zadat. Využil proto nedávno vysoutěženou smlouvu na zajištění dopravní obslužnosti Moravskoslezského kraje - oblast Opavsko s novým dopravcem ČSAD Vsetín, která mu umožňuje navýšit dopravní výkon v závazku veřejné služby až o pět procent. Na území Olomouckého kraje se bude na úhradě nákladů na provoz linky podílet Olomoucký kraj,“ uvedl tiskový mluvčí ČSAD Vsetín Miroslav Slaný.

Autor: red., M. Slaný, zdroj foto: ČSAD Vsetín

Fotogalerie

nové autobusy na CNG            foto: ČSAD Vsetín

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.